Advent u Zagrebu drugačiji je u božićnoj ulici i na popularnom Fuliranju kod Uspinjače

0    komentara
Fotografije: screenshot http://www.fuliranje.com/

Zagreb je nekada imao svog najradoznalijeg šetača. On je bio pjesnik grada, lirik zagrebačkih ulica i Griča, koji je s humorističnim prizvukom opisivao prizore s gradske periferije, obične ljude i njihove živote, dogodovštine iz malih donjogradskih gostionica. Osim što je ponosno nosio titulu književnika, pjesnika, prevoditelja, romanopisca i feljtonista, povrh svega je bio zaljubljenik u Zagreb.

Ovdje se rodio i preminuo i svom je gradu posvetio mnoge stihove, opjevao njegove gornjogradske ulice, plinske svjetiljke i parkove. Iako je zbog književnog obrazovanja morao neko vrijeme izbivati iz omiljenog Zagreba, u tuđini ga je još više zavolio i nestrpljivo je dočekao povratak na „svoj“ Grič. Tamo je stvarao i radio te rado koračao zagrebačkim ulicama i svakodnevnicu toplim humorom prenosio na papir. Napisao je nekoliko antologijskih pjesama, a zaustavio se u 1935. godini i donio nam svojim prepoznatljivo jednostavnim gradskim jezikom ispričanu priču o životu malog Perice.

Majer nam je poklonio najzagrebačkiju pripovijest svih vremena

To je najpoznatije djelo ovog poznatog pripovjedača, Vjekoslava Majera. Male ljude pretvorio je u dobroćudne junake, a njihove nam živote uz simpatičnu dozu ironije i humora opisao tako dobro da su Perica i njegovi likovi zaslužili mjesto i na filmskom platnu!

Tako je 1970. godine, prema dnevniku devetogodišnjeg Perice u kojem su zabilježena uzbudljiva obiteljska događanja tijekom ljetnih praznika, snimljen kultni hrvatski film i klasik ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Slovi kao najzagrebačkiji film jer se u njemu najvjerodostojnije prepoznaje Zagreb kakav je nekad bio – njegove ulice, poznate lokacije i kultura, ali i maniri njegovih stanovnika. Njih je najbolje predstavio elegantni gospodin, imena Fulir. Nezaboravni  zagrebački kavalir pokazao je svu raskoš slatkorječivog uglađenog šarmera, lijepih manira, kojima je osvojio obitelj Šafranek, preciznije rečeno, njezin ženski dio.

Šarmantni Fulir osvojio je Zagreb

Njegovu laskavost i udvaračku spretnost maestralno je utjelovio danas veteran hrvatskog glumišta Relja Bašić, koji je u bogatoj karijeri odigrao čak 3.766 predstava, snimio 137 domaćih i inozemnih filmova, potpisao 26 režija, osnovao putujuće kazalište. Ipak, najviše ga se pamti po čuvenoj ulozi Fulira.

Kao markantnog gospodina Fulira i danas ga se pozdravlja na zagrebačkim ulicama. Na to će se ime rado odazvati i pozdraviti vas onim starim, pomalo zaboravljenim finim zagrebačkim bontonom -šarmantnim naklonom damama, ljubljenjem ruke, skidanjem šešira, izgovaranjem simpatičnih starih fraza i citata…

Tomićeva ulica zaogrnut će se njegovim čarobnim ruhom

Kako ova nepisana pravila lijepog ponašanja i maniri nikada ne bi pali u zaborav, u Zagrebu se u jednoj od najkraćih gradskih ulica svake godine održava posebno događanje koje okuplja velik broj posjetitelja, željnih dobre zabave i atmosfere, ali i prisjećanja na duh Zagreba kakav je nekad bio.

Gospodin Fulir to najbolje zna pokazati, pa ne čudi što je baš po njemu i nazvano ovo najoriginalnije blagdansko događanje u Zagrebu – Fuliranje! Pronaći ćete ga u ulici koja je dom prepoznatljivom simbolu Zagreba i najkraćoj žičanoj željeznici na svijetu, uspinjači, u Tomićevoj ulici. Ona spaja Donji i Gornji grad i nekada su u njoj radili poznati gradski obrtnici.

Otkrijte zaboravljeni šarm sada božićne ulice

Danas ih više nema, ali uspomena na njih još uvijek se nastoji oživjeti. Kada krene adventsko odbrojavanje do Božića, pa sve do početka siječnja, pomalo zaboravljena i mirna gradska ulica, u koju obično navrate tek znatiželjni turisti ili građani koji se uspinjačom povezu do Gornjeg grada, dobiva novo ruho i postaje središte zanimljivih druženja, živopisnih provoda, pravog blagdanskog ambijenta i nostalgije, koja stvara idiličan predblagdanski ugođaj i dočarava svu ljepotu Božića.

Osim dobrog duha gospodina Fulira, ulicom se šire opojni mirisi kuhanog vina, rakija i slasnih gurmanskih delicija, od fritula do blagdanskih kolača, a bogati štandovi u ukrašenim drvenim kućicama, ispunjeni različitim suvenirima, rukotvorinama i proizvodima domaćih umjetnika i obrtnika, uz prigodnu glazbu, mame vas da zavirite u čaroliju ove božićne ulice. Ovdje vas čeka potpuno drugačiji doživljaj Adventa u Zagrebu.

Džepni trg ucrtajte na karti ovog Adventa

Što je toliko posebno u zagrebačkom fuliranju, može se sažeti u kreativnu igru s vremenom, koja vas vraća u daleku prošlost Zagreba, od 30-ih, 50-ih godina, pa sve do danas. Sve izgleda, miriše i zvuči na vrijeme koje nam želi dočarati. Ovdje ćete naučiti kako se fulira, udvara, opušta i zabavlja uz pregršt veselih i pozitivnih emocija.
Ove godine tematika je povezana uz moderna vremena i predstavit će vam se moderan, drugačiji, autentičan i posebniji Zagreb. Najurbaniji božićni sajam u Zagrebu zablistat će toplinom i sjajem kakvim se niste nadali! Vidimo se na Fuliranju?

Najpoželjnija blagdanska čarolija priprema se u Westinu

A za zagrijavanje prije polaska do ovog džepnog trga Ilice, kako se Tomićeva zna nazivati, očekujemo vas u Westin Zagreb Hotelu. Samo dvije tramvajske ulice dalje od Fuliranja, u jednom od najljepših hotela u gradu i njegovom Diana Baru te Rendez-Vous cafeu, zasladite se šalicom kuhanog vina i zalogajima ukusnih adventskih kolačića, medenjacima, božićnim kolačima sa suhim voćem i ostalim blagdanskim slasticama, poput orahnjače, makovnjače ili mramornog kolača.
Neka vas miris cimeta uvede u Westinovu blagdansku čaroliju… Nećete požaliti, a taman ćete se ugrijati da u pravo vrijeme stignete na najbolju zabavu u gradu!

Comments are closed.