Animafest u Zagrebu: Upoznajte likovni život grada i umjetnost animacije

0    komentara

Tjedan od 9. do 14. lipnja ove se godine ne propušta u Zagrebu jer je došao red na novo 25. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreba!

Kao što i ime kaže, posvećen je animaciji, odnosno umjetnosti slike u pokretu koja je svuda oko nas. Vidimo je na televiziji, u kinu, na internetu, mobilnim uređajima i reklamnim panoima. Stvara optičku iluziju kretanja, a zapravo je to niz slika s različitim položajima i kada ih se zajedno prikazuje određenom brzinom, dobivamo privid kretnje.

Nekada se crtalo po pećinama

Ako govorimo o filmu, to su crtani filmovi, čiji su likovi i pozadina nacrtani. Nekada ručno, a danas računalom, ali poanta je ista, kada ubrzamo crteže, uvjereni smo da vidimo pokret.

Ovo je samo dio zanimljivosti o animaciji, koja je postojala još u počecima civilizacije kada su se u pećinama pokušavale prikazati životinje dok trče, a mnogo više otkrit će autori koji su ovu umjetnost razvili gotovo do savršenstva.

animafest zagreb

Sjećate li se slavne Alise u zemlji čudesa?

Animacija je postala jedan od najzanimljivijih žanrova, a jedan od velikana kome to treba zahvaliti je Michel Ocelot. Vješti francuski karikaturist i pjesnik animacije, osebujnog stila osvojio je mnoge nagrade, a ove će godine na Animafestu primiti onu za životno djelo. Uzor je novim naraštajima animacijskih umjetnika, koji se na zagrebačkom festivalu proslavio animacijama silueta, a iznenadit će i ove godine.

Zbog njega vrijedi doći na Animafest, ali i zbog jedne posebne djevojčice koja se slučajno našla u zemlji mašte. To je Alisa, glavni lik poznatog klasika, ‘Alisa u zemlji čudesa’! Neobična radnja i pouka, inspirirala je brojna kazališna i filmska djela te animirane adaptacije, a kako je nastala prije točno 150 godina, zaslužila je biti glavna tema zagrebačkog festivala.

Uz Alisu će se vezati niz događanja i koncerata, imat će poseban filmski program koji će predstaviti različite verzije ove bajke, a nakon što uđete u Alisin svijet mašte, spremni ste za upoznavanje ostalih animacijskih majstorija.

Pred vama je dosta posla…

Organizatori su pripremili više od 300 filmova za sve dobne skupine. Svatko će pronaći nešto za sebe iz najbolje svjetske animacijske produkcije, a prvi su put u povijesti festivala objedinjeni i kratkometražni i dugometražni filmovi.

Lokacije na kojima se oni mogu pogledati su kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, neke će projekcije biti na otvorenom, a popratna događanja na nekoliko lokacija u gradu. Festival se neće zadržati samo u kinima i na platnu, umjetnost animacije će se moći upoznati kroz videoigre, performanse, izložbe, predavanja, prezentacije, retrospektive, koncerte, radionice, pa i piknike na otvorenom!

Sve što niste znali o animaciji, kako nastaje, kakve trendove slijedi i zašto je najdinamičnija likovna forma, saznat ćete od devetog do 14. lipnja. Izdvojite vrijeme za posjet jednom od vodećih svjetskih festivala animiranog filma, drugom po starosti u Europi, čija prestižna glavna nagrada donosi mjesto u izboru za prestižnog Oscara…

Nakon zabave i učenja, čekamo vas u Panorami

Kada upoznate dio likovnog života Zagreba i bogati svijet animacije, trebat će vam odmora, a pronaći ćete ga u Panorama Zagreb Hotelu. U ugodnom ambijentu Lobby bara i u hladu ljetne terase Breza možete se osvježiti raznim pićima i koktelima i nepce počastiti ukusnim sendvičima.

Slasni hamburger, tost sendvič sa šunkom i sirom, topli sendvič sa pršutom ili tramezzini sa šunkom i kravljim sirom, bit će idealan izbor za lagani predah prije nastavka uživanja u Animafestu i njegovim filmovima!

Foto: www.animafest.hr

Comments are closed.