Animafest Zagreb 2018

0    komentara

Animafest Zagreb 2018 predstavit će raznovrstan izbor hrvatskih i stranih animiranih filmova u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac te na više drugih gradskih lokacija od 4. do 9. lipnja. Na ovogodišnjem će izdanju biti prikazano više od 350 filmova odabranih između više od 1800 prijava iz 76 zemalja. 44 filma bit će predstavljena u sklopu Velikog natjecanja kratkometražnog filma, čime automatski dobivaju nominaciju za European Animation Award, a pobjednik se uključuje i u utrku za nagradu Oscar.

Središnja tematska okosnica ovogodišnjeg Animafesta posvećena je žanru horora, povodom 200. godišnjice prvog izdanja gotičkog romana Frankenstein ili moderni Prometej Mary Shelley. Poseban program „Horor u animiranom filmu“ predstavit će publici niz kratkometražnih i dugometražnih filma poznatih svjetskih autora, kao i izložbe i projekcije na otvorenom.

Festival će u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt (MUO) obilježiti i 50. obljetnicu animirane serije Profesor Baltazar. Uz prikazivanje filmova u Ljetnom kinu Gradec i na drugim lokacijama, program će, između ostalog, predstaviti i izložbu posvećenu popularnom liku te radionicu animacije za djecu.animafest zagreb28. izdanje svjetskog festivala animiranog filma predstavit će posebno raznolik program za djecu i mlade. Djeca do 7 godina upoznat će se s pričama o stvaralačkoj mašti i ustrajnosti, a ona između 7 i 10 godina starosti moći će pogledati ostvarenja koja naglašavaju važnost prijateljskih i obiteljskih odnosa. Za stariju djecu u pripremi su filmovi o prvim ljubavima, važnosti suosjećanja i različitosti te brojna druga pomno birana ostvarenja. Program za djecu uključuje i tri izvrsna dugometražna filma: Frankenweenie: Moje najdraže čudovište Tima Burtona, Buntovni stihovi Jana Lachauera i Jakoba Schuha, napravljen prema popularnoj slikovnici Roalda Dahla, te za Oscara nominirani film Hraniteljica Nore Twomey.

Poseban doživljaj pružit će Animacikl – vožnja Gornjim gradom u sumrak u koloni opremljenoj uređajima za pokretnu projekciju, koji će pročelja starog gradskog centra pretvoriti u Animafestovo platno, a obitelji će moći uživati i u kino-pikniku Animafest Open Air, koji će festivalsku atmosferu dovesti u parkove grada brojnim besplatnim projekcijama, radionicama i predstavama za najmlađe. Program festivala bit će prikazivan i na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica.

Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu se održava od 1972. godine i drugi je najstariji festival animacije koji se održava i danas, nakon festivala u Annecyju. Do 2005. godine održavao se svake druge godine, a između 2005. i 2015. godine uvelo se dugometražno izdanje koje je Zagreb ugošćivao svake neparne godine. Od 2015. festival objedinjuje oba izdanja te prikazuje i dugometražne i kratkometražne filmove uz bogat popratni program.

Smještaj u Zagrebu

Posjetitelji Animafesta mogu pronaći vrhunski smještaj i uslugu u hotelu Sheraton. Uz lokaciju u samom centru grada, u blizini brojnih gradskih znamenitosti, Sheraton nudi smještaj u prostranim, udobnim sobama i apartmanima te bogat izbor pratećih sadržaja i posebnih ponuda. Gostima koji se žele opustiti i odmoriti nakon dugog festivalskog dana i razgledavanja po gradu hotel nudi wellness paket koji uključuje 2 noćenja u deluxe sobi, masažu, pristup Beauty Medical Centru Murad i pladanj svježeg sezonskog voća na dolasku. Posebni popusti i beplatni obroci dostupni su za obitelji koje putuju s djecom, a poslovni putnici mogu iskoristiti elegantni ambijent dvorana hotela za konferencije, sastanke i razna neformalna okupljanja.

Foto: Animafest.hr

Comments are closed.