Bez puno muke u Tehničkom muzeju naučite ‘Abecedu novca’

0    komentara

Tehnički muzej u Zagrebu do 10. siječnja 2016. godine zanimljivom izložbom ‘Abeceda novca’ djeci i odraslima pojednostavljuje složeni svijet novca i financija.

Koliko ste puta pokušavali objasniti što je to novac, kako se koristi kao sredstvo plaćanja, što je to kredit, tekući račun, kako štedjeti i slično… Pokušaji i rezultati vjerojatno nisu bili previše uspješni, no da se ovi pojmovi mogu prevesti na razumljiv i jednostavan jezik svima, kako djeci, tako i odraslima, potvrđuje posebna izložba u Savskoj ulici. Jedna od najduljih zagrebačkih ulica vam na svom broju 18 čuva sve tajne vrijednih papirića i kovanica.

Prva takva izložba u Hrvatskoj

Avansno plaćanje, bilanca, cent, štednja, žiro račun, siromaštvo, aktivna otplata kredita, trgovanje na burzi, dionice – samo su neki od pojmova koji su u svakodnevnoj upotrebi, a znate li što oni znače i kako ih objasniti znatiželjnim mališanima?

Taj posao, kroz svoju jedinstvenu i edukativnu izložbu ‘Abeceda novca’, olakšava Tehnički muzej u Zagrebu! Kroz igru i interakciju na ukupno deset različitih postaja, u improviziranim bankama, sefovima, trgovinama, radnim mjestima, tvornicama i kroz proces protoka novca, od njegovog stvaranja, do multipliciranja, trošenja i štednje, uče se osnove novca i razvija svijest o odgovornom i pametnom odnosu prema novcu.

Jednostavni primjeri iz svakodnevice pojašnjavaju kako se može štedjeti, kako se otplaćuje kredit, kako se određuje cijena proizvoda, kako se trguje i kako novac cirkulira. Posjetiteljima su na raspolaganju različiti aparati, bankomati, blagajne, vage, bankovne kartice i ostala čuda tehnologije, kojima se igra, kupuje, prodaje i obavljaju različiti poslovi i usluge kako bi se stvorio novac.

izložba u zagrebu

Čokolada kao sredstvo plaćanja

Zabava, igra i učenje ovdje su spojeni u jedno. Multimedijalni kvizovi i zadaci pomažu u utvrđivanju gradiva, o povijesti novca, njegovoj vrijednosti i uporabi, pojmovima i definicijama. Danas je novac najvažnije sredstvo plaćanja i razmjene i sveprisutna tema. Djeca se s njime susreću već od rane dobi, dobivaju ga kao poklon ili džeparac, a znaju li što i kako s njime raspolagati?

Ova izložba zbog toga nastoji pomoći u odgoju i financijskom opismenjavanju. Na neobičan i zanimljiv način može se saznati kako se nekada plaćalo čokoladom, robom i stokom, kako je moguće otplaćivati kredit vožnjom biciklom, kako se naše visine i težine mogu preračunavati u kovanice, kako se zlato može ispirati, kako se trguje na burzi i tiska novac te što se sve nalazi u sefu u banci! Ovo je prva takva izložba u Hrvatskoj, koja je već obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju, a u Zagrebu će se zadržati čak do siječnja iduće godine!

Velika igra za djecu i odrasle

Imate dovoljno vremena da se sami ili sa svojim mališanima i ostalim generacijama upustite u ovu veliku interaktivnu igru i uzbudljivo otkrivanje ‘Abecede novca’. Izložba se može razgledati od utorka do petka u vremenu od 9 do 17 sati i subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

U kojem god periodu navratili, dobrodošli ste u Tehničkom muzeju. Abecedu ćete svladati kao od šale, a ako nakon toga poželite ukrasti malo vremena za sebe ili trebate odraditi poslovne obaveze, prepustite brigu o čuvanju djece Westin Zagreb Hotelu.

Ovaj vrhunski hotel s pet zvjezdica udaljen je samo jednu tramvajsku stanicu od Tehničkog muzeja i ovdje ćete pronaći sve na jednom mjestu, od večere u ugodnom ambijentu restorana Kaptol, do opuštanja u Rendez Vous Cafeu i Diana Baru, uz laganu glazbu, koktele i kapljicu dobrog vina… Za to vrijeme budite bezbrižni jer će vaši najmiliji biti u najboljim rukama.

Foto: Tehnički muzej

Comments are closed.