Božićni sajam u Zagrebu

0    komentara

Božićni sajam u Zagrebu, koji ove godine traje od 1. prosinca do 6. siječnja, donosi pregršt događanja koja će na gradskim ulicama i trgovima probuditi duh adventa uz obilje odlične hrane, pića te glazbenih i scenskih nastupa. Ovogodišnji zagrebački advent nizom raznolikih novih i starih sadržaja opravdat će triput osvojenu titulu najbolje europske božićne destinacije, a poseban naglasak stavit će na kulturna događanja, koja će Zagrepčane i posjetitelje uvesti u božićno raspoloženje i pripremiti bajkovit zimski ugođaj za doček Nove 2019. godine.

advent u zagrebu

Blagdanski program počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu na Trgu bana Jelačića u nedjelju, 2. prosinca, a drvene kućice s poslasticama, pićima i suvenirima te otvorene pozornice, božićne pjesme, valceri i koncerti popularnih izvođača vraćaju se na glavni gradski trg, Zrinjevac, Trg Europe, Cvjetni trg i brojna druga popularna okupljališta. Sam božićni sajam održava se uobičajenim lokacijama: u Bogovićevoj, Varšavskoj, Gajevoj i Petrićevoj ulici te na Trgu Republike Hrvatske.

zagreb bozic

Klizalište Ledeni park na Trgu kralja Tomislava i popularno Fuliranje na susjednom Strossmayerovom trgu i ove će godine zasigurno privući ogroman broj posjetitelja svih generacija, a za poseban ugođaj pobrinut će se i žive jaslice na Kaptolu, okvir za najljepšu adventsku fotografiju na platou Gradec, bogat zabavni program na Strossmayerovom šetalištu i dvije nove scenografije pripremljene za tunel Grič: „Muzej realnosti –  najvrjednija stvar na svijetu: UNICEF“  i „Zimski vrt, čarobni svijet imaginarnog dvorca iz zaleđene bajke.“

Adventska bajka ove godine dobiva i nekoliko novih programa. Advent u Maksimiru donosi niz zabavnih sadržaja za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a Advent Stara Tkalča pružit će zanimljiv uvid u tradicionalne obrte i duh povijesnih gradskih naselja Gradeca i Kaptola. Treća novost božićnog sajma, Filmski advent, donijet će stari filmski studio u Prolaz sestara Baković (Miškecov prolaz) te uveseljavati ljubitelje sedme umjetnosti serijom božićnih filmova za sve uzraste u kinu Europa.

zagreb bozicni sajam

Ovogodišnji će program blagdanske dane obogatiti i nizom glazbenih festivala na otvorenim pozornicama te u gradskim muzejima, palačama i crkvama. Između ostalih predviđenih glazbenih događanja, tu će se naći Festival adventskih i božićnih pjesama, koncerti u crkvama svete Katarine i svetog Blaža te Božić s klincima, na kojem će nastupiti Klinci s Ribnjaka.

Adventsko će razdoblje obilježiti i zagrebački muzeji prigodnim izložbama. U Etnografskom muzeju posjetitelji će moći otkriti „Advent uz najljepše priče časne sestre Samuele,“ a Muzej za umjetnost i obrt predstavit će „Izložbu božićnih i novogodišnjih čestitki.“ U Galeriji Klovićevi dvori djeca i mladi moći će svake subote u 10:00 sati pogledati edukativnu predstavu „Muzejska priča Julija Klovića“ te sudjelovati u likovnoj radionici koja se održava u 11:00 sati.

Smještaj u Zagrebu

Za sve koji planiraju proslaviti kraj godine i druge posebne prilike u vrijeme adventa, hotel Panorama pripremio je niz božićnih ponuda za blagdanske domjenke u svojim prostranim dvoranama. Gostima također nudi i božićni bife u restoranu Šestine te vrhunske tradicionalne božićne kolače i slastice u svom Lobby Baru. Restoran Šestine tijekom blagdana poslužuje i nedjeljni adventski ručak te priređuje dane bakalara srijedom, nedjeljom i na Badnjak, a u istom razdoblju u adventskom kutku Lobby Bara gosti mogu kušati aromatično kuhano vino, domaće knedle, fritule s preljevom, božićne pite i razne tradicionalne domaće kolačiće.

Images: Pixabay, Wikimedia Commons/Croq , Branko Radovanović

Comments are closed.