Pet razloga zašto posjetiti Zagreb

0    komentara

Kravata, izumitelj Slavoljub Penkala, šestinski kišobran, licitarska srca, maskota Univerzijade u Zagrebu – Zagi, profesor Baltazar, Katedrala, Kamenita vrata, Manduševac, novinarka i književnica Marija Jurić Zagorka, skladatelj Vatroslav Lisinski, književnici August Šenoa i Miroslav Krleža, legendarni košarkaš Krešo Ćosić, skijaška obitelj Kostelić, Kraševa slastica Bajadera… Zvuči poznato?

Riječ je o najpoznatijim zagrebačkim izumima, znamenitostima, proizvodima, znanstvenicima, književnicima, povijesnim ličnostima, sportašima, istinskim zagrebačkim ikonama po kojima je hrvatska metropola danas prepoznatljiva u svijetu. Njezine atrakcije nikoga nece ostaviti ravnodusnim, a intrigantne ulice otkrit će priče koje još niste čuli i potaknuti vas da se iznova vraćate u ovu posebnu srednjoeuropsku destinaciju.

Mnogobrojne znamenitosti i legende

Bilo koji dio grada, Gornji ili Donji, središte oko Jelačićevog trga, Lenuccijeva potkova i mnoge gradske atrakcije, prenijet će duh minulog vremena. Uz Gradec, stari dio grada, iz kojeg je s Kaptolom, nastao današnji Zagreb, vežu se prvo gradsko kazalište, prva gimnazija i sveučilište, razvoj političkog života, ali i legende o najbolje očuvanom spomeniku starog Zagreba – Kamenitim vratima gdje se danas mnogobrojni posjetitelji mole i zavjetuju.
Jeste li čuli za Krvavi most? Nekada je povezivao Gradec i Kaptol, a i samo ime kaže da je bio poprište brojnih krvavih sukoba. Ako vas zanimaju prave zagrebačke atrakcije, prvi izbor su Crkva svetog Marka s bogatim gotičkim portalom i barokna crkva Sv. Katarine. Želite li pak osjetiti malo adrenalina i nešto drugačije prijevozno sredstvo, onda sjednite u 122 godine staru popularnu uspinjaču i za samo 64 sekunde doći ćete s Donjeg do Gornjeg grada ili obrnuto. Bude li vožnja negdje oko podneva, nemojte se prestrašiti prave zagrebačke atrakcije – pucnja iz Gričkog topa s Kule Lotrščak. To je znak da je točno podne i prema njemu svi Zagrepčani namještaju svoje satove. Nakon toga, predahnite na Strossu, šetalištu na kojem će vas dočekati posebna skulptura književnika A.G. Matoša, koji sjedeći na klupi brižno ”čuva” Zagreb i sluša priče mnogih njegovih stanovnika. Šetnja i predah uz kavu u okolnim barovima bit će pravi izbor koji će upotpuniti prekrasan pogled koji se pruža, a ljetno doba osigurat će i pregršt zanimljivih kulturnih i zabavnih događanja na manifestaciji ”Ljeto na Strossu”.

Zanimljiva događanja

Strossmayerovo šetalište uvijek vrvi posjetiteljima, posebice ljeti kada se pod njegovim stoljetnim krošnjama održava najdulji zagrebački ulični festival, s besplatnim koncertima, filmovima i predstavama.
Mnogi će ovog ljeta biti posebno oduševljeni jer je Zagreb svojim dolaskom odlučila počastiti pop zvijezda Robbie Williams. Prije njega, Zagrepčane je oduševio Depeche Mode i rasplesala popularna Beyonce. Ljubitelji malo ‘žešće’ glazbe došli su na svoje nastupom Iron Maidena, a rujan je rezerviran za još jedan dobar provod, uz Manu Chao. U Zagrebu je bogat i festivalski program. Jedan od najvećih hrvatskih glazbenih spektakla na otvorenom je INmusic festival u lipnju, a oni koji vole domaću glazbu i hrvatske tamburice, Rujanfest i jezero Bundek, pravo su mjesto za njih.

Noćni život

Oni koji se vole zabavljati do dugo u noć, Zagreb ih također neće razočarati. Ludi provodi uz različitu vrste glazbe, od elektronskih, metal, rock, pop do domaćih ritmova, uz domaću rakiju ili raznovrsnu ponudu piva i koktela, zajamčeni su na drugom zagrebačkom jezeru Jarun, gdje se nalazi najveći broj klubova, a posebice ali i u samom središtu grada, posebice na Cvjetnom trgu i Tkalčićevoj ulici, koji su prepuni kafićima i barovima u kojima se može plesati do sitnih jutarnjih sati.

Bogat kulturni sadržaj

Nakon što se dobro zabavite u noćnim satima, za nešto laganiju vrstu zabave tijekom dana zavirite u neke od zagrebačkih galerija i muzeja. Osim standardnih postava, Zagreb je omiljena stanica mnogih svjetski poznatih umjetnika i njihovih vrijednih radova. Neki od njih su primjerice, Caravaggovo barokno remek-djelo ‘Večera u Emausu’ te Picassova najopsežnija izložba u ovom dijelu svijeta.

Gastronomija

Nikako ne smijete zaboraviti niti kušati autohtona jela popularne zagrebačke kuhinje. Pripremljena po višestoljetnoj i pažljivo čuvanoj recepturi, vaša nepca oduševit će slasni zagrebački odrezak punjen sirom i šunkom, vinski gulaš, purica s mlincima i kotlovina, a za desert tu su domaće savijače, zagorski štrukli ili paprenjaci, koji se često kupuju i kao suvenir.

Poslije ukusnog objeda, slijedi vam uživanje u još jednoj tradiciji Zagrepčana – ispijanju kave. To se turistima itekako sviđa jer Zagreb, uz ”grad s milijun srca”,  nerijetko nazivaju i najvećim europskim kafićem na otvorenom. Nakon što se, uz ukusnu kavu, osvježite i nekim drugim napitkom, spremni ste za nastavak razgledavanja i upoznavanje kulture, tradicije i toplog i srdačnog duha Zagrepčana, koji će vam rado pomoći u snalaženju gradom i zasigurno vam ispričati neku zanimljivost metropole.

Comments are closed.