Dvorišta Gornjeg grada 2017

0    komentara

Nađete li se u Zagrebu u srpnju, jedno od događanja koje nikako ne smijete propustiti su popularna dvorišta Gornjeg grada, koja ove godine svoja tajanstvena vrata otvaraju od 14. do 23. srpnja.

Jeste li čuli za nezaobilaznu kulturnu i turističku atrakciju koja se odvija u starogradskoj jezgri Gornjeg grada? Zagrepčani često za nju kažu kako je to urbano cool događanje s dušom i projekt kakav Zagreb još nije imao. Je li tome doista tako, pozivamo vas da se sami uvjerite i uputite se u zanimljiv provod po tajanstvenim zagrebačkim dvorištima.

Gornjogradske palače spremne su otkriti vam mnoge tajne o Zagrebu, koje niste znali, a uz bogati popratni program, provest ćete trenutke za pamćenje. Iza pročelja gornjogradskih kuća i palača nalaze se skrivena šarmantna dvorišta i vrtovi, koji treću godinu zaredom otvaraju svoja vrata svima koji žele uživati u dobroj zabavi, veselju i pozitivnoj energiji.

dvorista zagreb

Lokacije zagrebačkih Dvorišta na Gornjem gradu

Pitate li se gdje se trebate uputiti, radi se o ukupno sedam lokacija na sjevernoj strani Gornjeg grada. Kada čujete ugodne zvukove žive glazbe, od jazza i klasike do popa i osjetite opojne mirise okrepljujućih zalogaja i pića, znat ćete da ste na pravom mjestu.

U Demetrovoj 11 očekuje vas barokna palača Balbi sa prekrasnim dvorištem i bunarom, u Opatičkoj 29 nalazi se čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković, a deset brojeva niže, dvorište obitelji Milovac nestrpljivo čeka da ga istražite. Tamo je, prema legendi, nastala prva hrvatska opera ‘Ljubav i zloba’.

Nemojte napuštati Opatičku ulicu, budući da na broju 10 postoji još jedno mjesto za posjetiti – Hrvatski institut za povijest. Bez teksta će vas ostaviti najljepša ograda slavnog arhitekta Hermana Bollea, kao i stražnji vrt s prekrasnim pogledom na gradske zvonike.

Svako Dvorište ima svoju priču

Skriveni vrt krije Mletačka 8, zajedno sa skulpturama slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a dvorište Basaričekove 11 vratit će vas u neko prošlo vrijeme. Tu je snimano poznato domaće filmsko remek djelo ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Ako još niste čuli za gospona Fulira, vrijeme je da saznate i uživate u starogradskim pjesmama. Upoznat ćete i drugog zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, čijim će dvorištem odjekivati romantični zvukovi šansona i birane glazbe.

Jedno od ovih navedenih dvorišta za svoj zaštitni znak ima gramofonske ploče. Koje? Nećemo vam baš sve otkriti, vrijeme je da sami krenete u istraživanje čarobnog i tajanstvenog ambijenta zagrebačkih dvorišta jer svako od njih ima svoju priču, jedinstvenu i neponovljivu…

dvorista ljeto u zagrebu

Čari Dvorišta za Advent

Prošle su godine ova popularna gornjogradska dvorišta imala i svoje adventsko izdanje pa su otvorila svoja vrata zaodjenuta zimskim ruhom.

Najljepšim dvorištima u metropoli širili su se predivni mirisi kuhanog vina i božićnih slastica, a topli zvukovi božićnih pjesama, vješto su mamili posjetitelje na dolazak u čarobnu bajku i uživanje u ljepotama Zagreba u vrijeme Adventa.

Smještaj u centru grada

Je li dovoljno razloga za posjet Zagrebu ljeti i u zimi? Nadamo se da je vaš odgovor pozitivan i da se vidimo u dvorištima. Zakačite se i vi i postanite dio jedne od najzabavnijih, najboljih i najljepših manifestacija kakvom se može pohvaliti samo Zagreb. Događanja u metropoli ljeti ne manjka, kao niti zimi, a kada odlučite krenuti u njihovo otkrivanje, ne zaboravite osigurati smještaj u Zagrebu. U centru grada će vas svojom ponudom i vrhunskom uslugom oduševiti hoteli grupacije HUP-Zagreb.

Posjetite ekskluzivni Sheraton Zagreb hotel sa pet zvjezdica u samom središtu grada, a na raspolaganju vam je i šarmatni bed&breakfast hotel Jadran, s prekrasnim pogledom na gradsku atrakciju katedralu. Odaberite hotel prema svom ukusu i priuštite si odmor kakav zaslužujete. Vidimo se!

Comments are closed.