Dvorišta Gornjeg grada oživljavaju duh nekadašnjeg Zagreba

0    komentara

Zagreb će i ove godine otvoriti vrata svojih gornjogradskih palača, otkrit će njihove skrivene tajne i predstaviti zanimljivi svijet zagrebačkih dvorišta. Najzabavnije događanje u gradu nazvano ‘Dvorišta Gornjeg grada’ održat će se od 17. do 26. srpnja.
Dobrodošli su svi koji žele uživati u opuštenoj atmosferi u ugodnom i neobičnom ambijentu. Jer, ne otvaraju se vrata najljepših spomenika Gornjeg grada baš svakoga dana… Zato je ova kulturno-turistička manifestacija vrlo posebna.

Zabava i ugođaj koji se pamte

Priča o dvorištima započela je još prošle godine, u predvorju velebne barokne palače Balbi u Demetrovoj ulici. Izgrađena je u 18. stoljeću na zidinama Gradeca i ima unikatan spomenik – bunar. Voda se iz njega vadila kotačem i jedini je takav sačuvani bunar u Zagrebu. Posljednja vlasnica barunica Kornelija Balbi, palaču je dala u dobrotvorne svrhe, ali pod uvjetom da se u njoj ništa ne mijenja. Prvotni izgled tako je ostao do danas i dom je Staroslavenskom institutu. Što sve krije i zašto je njezino dvorište toliko jedinstveno, tek je jedna od zanimljivosti koje treba istražiti.

Nakon posjeta palači Balbi, posjet zagrebačkim dvorištima nastavlja se do križanja s Opatičkom ulicom i do palače Erdödy-Drašković. Također odiše barokom i u njoj je živjela prva hrvatska koncertna pjevačica i operna primadona, grofica Sidonija Erdödy Rubido. Danas se u njoj nalazi Državni arhiv i pogađate? Naravno da ima čarobno dvorište i vrt, koje treba razgledati!

dvorišta

Povijest i kulturu predstavljaju priče o palačama

Duž Opatičku ulicu prostire se velebno privatno dvorište Antuna Milovca, koje je nekada bilo u vlasništvu gradskog senatora, pa liječnika i fiškala. Tu je odrastao skladatelj i violončelist Rudolf Matz te velika ljubav čuvenog skladatelja Vatroslava Lisinskog – Hedviga Ban.

To nije sve. Uzbudljivi obilazak gornjogradskih dvorišta ne bi bio potpun bez navraćanja u vrt Atelijera Meštrović. Velika prostrana površina u Mletačkoj ulici s radovima slavnog kipara otkriva kakav je Ivan Meštrović umjetnik bio i čime je zaslužio status povijesne ličnosti.

A priča ovdje ne staje, nastavlja se na još nekoliko gornjogradskih lokacija. Kojih? Organizatori poručuju kako se radi o iznenađenju. Ali jedno je sigurno, odišu gornjogradskim šarmom i romantikom i svako mjesto je uređeno u svom stilu. Odgovarajuće fotografije, glazba i interijer pričaju povijest svake odabrane lokacije…

Gornji grad blista u posebnom ruhu

Ovom zabavnom i poučnom manifestacijom nastoji se oživjeti Gornji grad i njegove zaboravljene tajne, a hoće li biti uspješno, pokazat će ovogodišnje izdanje popularnih dvorišta. Vrata se otvaraju 17. srpnja i interes je velik jer možete li poželjeti išta ljepše od opuštenog druženja i zabave pod vedrim zagrebačkim nebom, podno krošnji najpoznatijih gradskih dvorišta, uz čašu ukusnog vina, slasne zalogaje, klasičnu glazbu?

Doživite prekrasnu atmosferu, upoznajte zagrebačka dvorišta, njihove priče i zanimljivosti i otkrijte sve što niste znali o Zagrebu, a lijepe uspomene ponesite do obližnjeg hotela Jadran.

Posebni paketi hotela Jadran

Spustite se ulicama Gornjeg grada do jedne od najstarijih ulica Vlaške i uživanje nastavite u novoobnovljenom bed&breakfast hotelu Jadran. U samom srcu Zagreba, na raspolaganju vam je 49 moderno opremljenih soba, vrhunska usluga, besplatni bežični internet, internet corner, mjenjačnica, usluge pranja i glačanja odjeće, najam sefa ili mini-bara, osiguran parking te posebne ponude i paketi.

Odaberite stručno vođene turističke obilaske Zagreba i iskoristite popuste na noćenja, posjetite gradske znamenitosti poput zelene potkove, Medvednice, ‘zagrebačkog mora’ Jarun, Plitvičkih jezera, doznajte legendu o Crnoj kraljici, Zagrebom se provozajte segwayjom ili unajmljenim automobilom!

Rado ćete se poželjeti vratiti u Zagreb i u šarmantni hotel Jadran te na obronke Gornjeg grada i nestrpljivo ćete iščekivati kada ćete se ponovno moći zavući u njegova prekrasna dvorišta…

Foto: http://dvorista.in/

Comments are closed.