Grički top čuva tradiciju prema kojoj Zagrepčani namještaju svoje satove

0    komentara

Foto: Ana Kunstek

Alem Tutundžić svakoga dana najstarijim prijevoznim sredstvom u Zagrebu – uspinjačom i najkraćom prugom na svijetu ili usponom uz Zakmardijeve stube, stiže na svoje radno mjesto. I vikendima i praznicima, za njega odmora nema jer radi najvažniji posao u gradu. Dok razmišljate što bi to moglo biti, ako već niste doživjeli čar boravka u središtu Zagreba točno u podne, vrijeme je da to svakako učinite i upoznate još jednu turističku atrakciju hrvatske metropole!

Svakoga dana, točno u podne, Zagrebom odjekne snažan pucanj s kule Lotrščak na Gornjem gradu. Zagrepčani su na njega već naviknuli, a užurbani hod gradskim pločnicima zaustave tek nakratko kako bi bacili pogled na svoje satove i namjestili ih jer je Grički top poslao signal da je sredina dana. U čudu ostaju samo poneki turisti, koji su se tek prvi put susreli s tradicijom grada, koja traje već stoljećima i sastavni je dio bogate zagrebačke povijesti i kulture.

Prvi pucanj prije 136 godina!

Turisti, a posebice mlađe generacije Zagrepčana s oduševljenjem slušaju priče o znamenitosti, koja stanovnike hrvatske metropole svakodnevno podsjeća na prolaznost vremena, a neke i budi iz jutarnjeg sna. A sve je počelo 1. siječnja 1877. godine, kada se, na inicijativu tadašnjeg gradskog vijećnika Đure Deželića, gradskim zvonarima želio dati znak za početak podnevnog zvonjenja u crkvama.

Prema legendi, postoji vrlo dobar razlog zbog čega se puca točno u podne. Naime, upravo je prema pričama iz davnina, Grički top u to vrijeme ispalio hitac i raznio pijetla iz turskog tabora, nakon čega su se Turci prepali i nisu napali Zagreb. Druga verzija kaže da je kralj Bela IV. darovao top stanovnicima Gradeca kako bi iz njega pucali svaki dan da ne zahrđa. Prvotno se nalazio u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a potom je premješten u još jedan od zagrebačkih prepoznatljivih simbola, jednu od najstarijih i najsačuvanijih kula srednjovjekovnog Gradeca – velebnu kulu Lotrščak na Griču, podignutu još u 13. stoljeću.

Ovo je najstariji zagrebački sat

U njoj je bilo smješteno zvono koje je svake večer označavalo da se spuštaju gradska vrata, a danas se s njezinog vidikovca pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Doživljaj je poseban u toplim zagrebačkim večerima kada se upali gradska rasvjeta i posebnim sjajem zablistaju čarobne ulice i trgovi hrvatske metropole, a ako se slučajno u njezinoj blizini nađete oko podneva, nema razloga za paniku.

Naime, Grički top, koji više od stoljeća s južnog prozora četvrtog kata kule Lotrščak svakodnevno Zagrepčanima javlja da je podne i da namjeste svoje satove, a jedino je ‘mirovao’ za vrijeme Prvog svjetskog rata zbog štednje streljiva i buke, je bezopasan. Radi se o brdskom topu Howitzer iz 1943. godine, koji je ukupno peti po redu, a u Zagrebu je od 1987. godine kao poklon za Univerzijadu.

I vi ćete se brzo naviknuti na buku

Teži 600 kilograma, kalibra 66 mm, a puni se metkom težine jednog kilograma, koji se sastoji od crnog dimnog baruta i prešanog papira zalivenog voskom. Alem Tutundžić s početka priče o najstarijem zagrebačkom satu i jednoj od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija u gradu. ima svakodnevni zadatak da se pobrine da metak na vrijeme ispali iz topa. Kaže, voli svoj posao jer se radi o tradiciji  grada, kojoj se ponajviše vesele turisti i radoznali mališani, propitujući kako se top čisti, održava, puni, a i on sam je, dok je bio mali, nekada radoznao gledao kako se njeguje zagrebačka tradicija.

Da se doista radi o atrakciji kojom se hrvatska metropola itekako ponosi, svojevrsnom čuvaru povijesti, potvrđuje podatak da je Zagreb jedini grad u kojem se svaki dan, bio vikend ili praznik, bez obzira na vremenske uvjete, puca iz ovog posebnog topa. Uz njega se veže mnogo zanimljivosti i anegdota, a jedna kaže kako je za vrijeme rata, reporter slavne američke televizijske kuće CNN-a, ne znajući za običaj, rekao kako su stanovnici Zagreba već toliko naviknuli na buku, da kada čuju pucanj, niti ne trepnu, već samo pogledaju na sat…

Posjetite Hotel Jadran

Ako ćete u Zagrebu provesti nekoliko dana, primjerice u moderno uređenom i nedavno obnovljenom boutique hotelu Jadran, smještenom u samom srcu Zagreba, u blizini Katedrale, središnjeg gradskog trga, na potezu između Gornjeg i Donjeg grada, u jednoj od najstarijih ulica u hrvatskoj metropoli, Vlaškoj na broju 50, zbog čega su vam sve najvažnije gradske znamenitosti i turističke atrakcije gotovo nadohvat ruke i vi ćete se brzo naviknuti na dobro poznati zvuk, a kada čujete ‘pozdrav’ s Griča, samo ćete se osmjehnuti i nastaviti obilaziti trgove, ulice i spomenike bogate zagrebačke kulturne baštine.

Comments are closed.