Herman Bolle u Muzeju za umjetnost i obrt

0    komentara

Zagreb svoju arhitektonsku preobrazbu u srednjoeuropsku prijestolnicu duguje arhitektu Hermanu Bolleu, a odužuje mu se izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt.

Dugo iščekivana priča otkriva nam kako je Bolleovim modernim, često i neshvaćen idejama, Zagreb pretvoren iz malog provincijskog grada, u modernu srednjoeuropsku metropolu. Na gotovo svakom koraku grada prepoznaju se njegovi tragovi, projekti gradnje ili obnove.

Katedrala, Mirogoj, palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Obrtna škola, Botanički vrt, fontane, Meteorološki stup na Zrinjevcu, Muzej za umjetnost i obrt u kojem se održava izložba o njemu te dvokatnica u Žerjavićevoj ulici gdje je živio, samo je mali dio više od 150 njegovih radova kojima je ispisao povijest hrvatske arhitekture. Čime je sve zadužio Zagreb i njegove stanovnike, donosi izložba ‘Herman Bolle – graditelj hrvatske metropole’, koja se na Trgu maršala Tita može razgledati od 17. travnja do 23. kolovoza.

Tko je bio slavni arhitekt?

Hermann Bolle je rođeni Nijemac iz Kölna, završio graditeljsku školu i upisao arhitekturu na bečkoj Akademiji, koju nikad nije završio. Dok se obrazovao, zanat je klesao kod glasovitog austrijskog arhitekta, Friedricha von Schmidta. Pri jednom posjetu Italiji, upoznao je hrvatskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera i slikara Izidora Kršnjavoga te ga je životni put doveo u Hrvatsku i Zagreb.

Postao je najslavniji i najomiljeniji Nijemac u Zagrebu jer je arhitekturi grada podario monumentalne vizure pravog europskog središta. Sve je počelo od restauracije crkve Sv. Marka koju je nadgledao, potom je dobio priliku izgraditi Akademiju, a ostalo je povijest. Obnovio je katedralu i kaptolske kurije, izradio svoje remek djelo Mirogoj, kapelu na Ilirskom trgu, zgrade prve Ekonomske škole, Kemijski laboratorij, franjevačku, pravoslavnu, grkokatoličku i evangeličku crkvu te još mnoge palače i vile u Donjem gradu.

herman bolle izložba

Crvena kosa i oštar pogled

Sudjelovao je ovaj vizionar crvene kose i oštrog pogleda u svim projektima urbanističkog oblikovanja Zagreba, a ne samo da je bio vrhunski arhitekt, nego i tehnološki inovator, koji je svoju genijalnost prenio i na primijenjene umjetnosti, kazališta, na vitraje, namještaj, kostime, nakit, posuđe…

Imao je i značajnu društveno-kulturnu i pedagošku djelatnost. Obrazovao je mlade arhitekte i razvijao umjetnički obrt. Jedan je od osnivača i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt te Obrtne škole u kojoj je podigao Graditeljsku školu.

Sve to mu je priskrbilo titulu jednog od najvećih arhitekata s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Radio je sve, od igle do velikih građevina

Sjećanje na Bolleovu ulogu u hrvatskoj umjetnosti, povijesti i obrazovanju, donosi izložba posvećena njemu i njegovom stvaralaštvu, koji je prikazan u nekoliko dijelova, od biografskog do konkretnog s predmetima umjetničkog obrta, nacrtima, maketama i fotografijama najatraktivnijih projekata i restauracija i šetnjom kroz razne povijesne stilove kojima je uredio Zagreb. Prvi se put može vidjeti dio obiteljske ostavštine koju treba zahvaliti Bolleovim praunucima, Bolleovi vrhunski crteži i predmeti iz privatnog života, rađeni po njegovim skicama, stolice i satovi, portreti…

Opsežna i atraktivna izložba upoznaje nas s likom i djelom najvažnijeg i najpoznatijeg graditelja hrvatske metropole. Prigoda nije mogla biti bolja – 135. obljetnica osnivanja Muzeja za umjetnost i obrt i 170. godišnjica Bolleovog rođenja. Proslavite ih i vi uzbudljivim putovanjem zagrebačkom prošlošću, a poslije vas očekujemo u obližnjem Westin Zagreb Hotelu!

Samo nekoliko minuta hoda od Bolleovog muzeja, luksuzne odaje jednog od najboljih hotela u Zagrebu, pružit će vam najudobniji smještaj u gradu, a dojmove o slavnom arhitektu, upotpunit će raskošna buffet večera u restoranu Kaptol. Doživjet ćete nezaboravno gastro i vinsko iskustvo uz tradicionalne i internacionalne specijalitete višestruko nagrađivanog kulinarskog tima, pa svratite do Westina!

Foto: Facebook stranica MUO

Comments are closed.