Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu čuva besmrtnu ljubavnu priču stoljeća

0    komentara

Najveći dio zagrebačke ljubavne priče stoljeća i danas je sačuvan na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, istim onim daskama na kojima je nekoć razdragane građane zabavljala protagonistica ove priče, fatalna Lady Šram. O njoj se šaptalo u građanskim salonima, u kazališnim hodnicima i kavanama. O ljubavi koja je pomno prikrivana, diskretno prešućivana, dovoljno snažna da satka legendu.

Najljepša građanka s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće Ljerka Šram, poznatija i kao Lady Šram, i sama je bila članica zagrebačkog kazališta od 1888. do svoje smrti 1913. godine. Isprva je igrala naivke, a potom, urođenog i profinjenog smisla za komiku, briljirala u komediji. Ostala je zapamćena ne samo zbog neupitnog talenta za glumu, već zbog svoje iznimne ljepote koja je privukla srca mnogih tadašnjih uglednika, među kojima se našao i naš slavni pjesnik Antun Gustav Matoš.

Gledajući je imate osjećaj kao da se slučajno među nama rodila. Ima sve odlike dame engleske aristokracije; kožu – krv i mlijeko, plavu zlatnu kosu, velike modre oči, energičan bajronski podbradak. Kad je gledate, pomišljate na liriku, gotovo melankolično kao kod lijepih slika. No, nije samo slika, već i muzika. Njen glas je od baršuna, kao da se pretvori u bijeli snijeg i crvene jagode svojih usta“, tako je opčinjen njezinom ljepotom svojedobno o posebnoj ‘zagrebačkoj puci’ vrlo emotivno pisao Matoš.

No, Matoš nikada nije imao priliku iskusiti kako je to biti njezinim ljubavnikom. Njezino srce pripadalo je Milivoju Dežmanu, uglednom liječniku te glavnim uredniku i direktoru tadašnjih najutjecajnijih dnevnih novina, Obzoru. Oboje su pripadali krugu najuglednijih ljudi u gradu, odrastali su zajedno u Mesničkoj ulici sve dok Ljerka nije procvala u ljepoticu u koju se Milivoj i zaljubio. Ljerka nije ostala ravnodušna, pa mu je obećala da će ga čekati dok se ne vrati sa studija medicine u Grazu.

Ipak, za vrijeme njegovog studiranja Ljerka se nepromišljeno udala za atraktivnog bankara, a već nakon par godina braka on ju je, samu i osramoćenu, ostavio s malim djetetom, i to nakon što je pronevjerio veću svotu novca u banci u kojoj je radio. Iako mu je svojom udajom slomila srce, Milivoj je pokazao svoju duboku ljubav te joj priskočio u pomoć i ponudio zaštitu.

Neko su vrijeme živjeli kao nevjenčan par dok njihovu naizglednu sreću nije naprasno prekinula Ljerkina bolest. Kao dobrostojeći liječnik, Milivoj se pretrgao ne bi li svoju voljenu Lady spasio od sušice, pa joj je čak izgradio lječilište Brestovac na Medvednici. No, sve je bilo uzalud. Ljerka je podlegla pred bolesti, a Milivoj je utjehu pronašao u aktivnom društvenom radu. O svojoj velikoj ljubavi nikada nije želio pričati, ali to nije spriječilo besmrtnu priču o velikoj ljubavi da živi i dalje.

Sudionica glamurozne večeri hrvatske povijesti

Kao istaknuta i omiljena kazališna glumica, koju su zvali i nezaboravnom ‘Madame Sans-Gêne’, Lady Šram bila je jedna od uvaženih gostiju povijesnog dana za hrvatsku kulturu, 14. listopada 1895. godine, kada je svečano otvorena nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta. Veličanstvenom događaju nazočio je i sam car Franjo Josip I. koji je došao uveličati svečanost, a priča se kako se tijekom ceremonije dobrano zagledao u fatalnu Ljerku. Oduševljavala je svojom pojavom i prekrasnim glasom i uvelike doprinijela da HNK stekne status naše središnje kazališne institucije s vrhunskim dramama, operama i baletima svjetske i domaće produkcije, klasičnog ali i suvremenog stvaralaštva.

Pripremite šešire, toalete, rukavice!

Prestiž kojim odiše ovaj raskošni kazališni dom na Trgu maršala Tita, poznat i kao Sveučilišni trg i središte kulture kojeg okružuju znamenite povijesne zgrade poput sveučilišne zgrade i Muzeja za umjetnost i obrt, sačuvan je do danas. Kada pristupite velebnoj zgradi teško je odlučiti što je ljepše, njezin čarobni eksterijer ili interijer. Impresivni neobarokni stil i arhitektura, za što zahvale idu arhitektima Ferdinandu Fellneru i Hermannu Helmeru, i danas, 119 godina kasnije nakon svečanog otvorenja, mame uzdahe posjetitelja.

Razlog tome možda su luksuzni i skupocjeni oslikani zastori, poput onoga Vlahe Bukovca čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih milijun eura ili pak zvučna imena koja su nastupala, poput Franza Liszta, Franza Lehara, Richarda Straussa, Gerarda Philipea, Joséa Carrerasa… Možda su to i slavna djela u čijim remek izvedbama i danas možete uživati, poput Puccinijeve Tosce, Euripidove Medeje, Tolstojeve Ane Karenjine, čuvenog i najizvođenijeg Krležinog dramskog uratka ‘Gospoda Glembajevi’ ili pak najpopularnijeg baleta na svijetu i čaroliji pokreta ‘Labuđe jezero’ za koji su karte uvijek unaprijed rasprodane.

A što kažete na isprepletene ljudske aktove?

Izuzev bogatog repertoara, raskošnog interijera i vjerne publike, istinskih dama i gospoda koja rado provode kulturne večeri u jednoj od najznačajnijih zagrebačkih znamenitosti i najpoznatijoj kazališnoj zgradi u Zagrebu, magnet za posjetitelje još je jedna turistička atrakcija – glasoviti Zdenac života legendarnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Popularnu fontanu s deset isprepletenih ljudskih aktova, koji čine kipovi nage djece i staraca, izradio je 1905. godine tijekom studija u Beču i smatra se njegovim najboljim djelom – fontanom mladosti, izvorom vječne ljepote, tajnom života i njegove prolaznosti, pa se ne kaže bez razloga da će se onome tko pije iz nje vratiti mladost.

Romantičnu večer začinite u Westinu

Radi li se samo o legendi najbolje je da provjerite sami. Usput povedite svoju bolju polovicu i prijatelje u glamurozan svijet vrhunskih opera, baleta ili drama i upoznajte kazališni život Zagreba. Pripremite svoje šešire, toalete i rukavice i provedite nezaboravnu večer u gradu, a neka vaša posljednja stanica bude obližnji The Westin Zagreb, jedan od najluksuznijih hotela u Zagrebu s najljepšim pogledom i sinonimom za prestiž, koji je redovito gost najpoznatijim svjetskim državnicima, političarima i osobama iz javnog života. Meryl Streep, Sophia Loren, the Rolling Stonesi, Georg W. Bush i Vladimir Putin samo su neki koji su u njemu odmarali. I vi se pridružite zavidnoj listi gostiju, opustite se uz kapljicu najukusnijeg vina iz bogate ponude Diana bara, doživite nezaboravne čari jedinstvenog wellness užitka, iskoristite posebne ponude noćenja i iskusite Zagreb na najbolji mogući način!

Comments are closed.