Izložba Zagrebačkim ulicama: upoznajte Zagreb u kamenu

0    komentara

Foto: Hrvatski Prirodoslovni Muzej

Zbog čega katedralu u Zagrebu nikada ne možemo vidjeti u kompletnom izdanju, zašto toliko dugo traje obnova njezinih tornjeva? Što je to monumentalno na slavnom Trgu žrtava fašizma? Kakav kamen ukrašava kino Europa i zgradu Banskih dvora hrvatske Vlade? Zašto na kapelici na Sljemenu možemo vidjeti zeleni odsjaj? Odgovore na sva ova i još mnoga druga pitanja o skrivenoj strani zagrebačke arhitekture i materijalima od kojih su izgrađene ulice, trgovi, fontane, javni prostori, znamenite zgrade, poznate i manje poznate građevine hrvatske metropole, dat će izložba ‘Zagrebačkim ulicama… Zagreb u kamenu’, koju sve do 1. studenog 2015. godine možete pogledati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Lokacija je Demetrova 1 na Gornjem gradu. To je ulica nazvana prema jednom od vođi hrvatskog narodnog preporoda Dimitriju Demetru. Muzej, koji sakuplja predmete vezane za prirodoslovlje Hrvatske, prepoznat ćete po povijesnoj plemićkoj palači u kojoj je smješten. Izložba će vas povesti u uzbudljivu prirodoslovnu šetnju zagrebačkim ulicama i njezinom ‘unutrašnjosti’ – kamenjem i stijenama, a sve ono što ste do sada vidjeli od hrvatske metropole, prikazat će vam se u sasvim drugačijem svjetlu!

Neobična edukativna priča o arhitekturi i gradskoj povijesti

Bogati izložbeni eksponati dočaravaju zanimljivu strukturu grada i od čega je u temeljima izgrađen. Tako možete vidjeti dijelove različitih stijena i kamena od kojih su zagrebačke ulice i njezine građevine sačinjene i ostat ćete zapanjeni. Pored mnogih od njih gotovo svakodnevno prolazimo, a ne možemo niti zamisliti od čega su rađene, od kakve vrste kamena, kakvog su materijala i sastava. Ugodno ćete se iznenaditi, ali i saznati brojne zanimljivosti vezane uz arhitekturu Zagreba i njegove graditelje, koji su stoljećima radili i umjetnički oblikovali kamen i ugrađivali ga u vizure hrvatske prijestolnice…

Kroz oči znanstvenika, bit će vam ispričana priča o interijeru i eksterijeru hrvatske metropole, onim skrivenim prostorima, ali i onima koje vidimo, a na njih ne obraćamo pažnju. Pločnici stare gradske jezgre i one sitne popločene kockice na zagrebačkim ulicama, sve su samo ne obične. Jeste li se ikada pitali kakvim su mineralima ispunjene ili kakav je možda kamen koji krasi velebnu katedralu?

izložba Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu

Upoznajte skrivene strane brojnih građevina

Arhitekti su sadašnji kamen na katedrali dovozili iz podnožja gradske gore Medvednice. Imao je ostatke izumrlih školjaka u svom sastavu, a čega je još bilo, morat ćete sami preuzeti ulogu istraživača i na ovoj izložbi u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, mikroskopom proučiti njegov sastav. Saznat ćete i zbog čega su tornjevi katedrale već godinama prekriveni željeznim konstrukcijama i zašto toliko dugo traje njihova restauracija. To je zbog vapnenačkog sastava stijene i porozne građe u tornjevima, koji uzrokuju stalno kemijsko trošenje i uništavanje te je potrebna stalna obnova.

A znate li čime se radilo arhitektonsko remek djelo kipara Ivana Meštrovića, Dom hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma? Od vapnenca s Brača. Toliko je lijep da ga se često naziva i mramorom. Elegantni vapnenac možemo pronaći i na zgradi kina Europa u Varšavskoj ulici u središtu grada. Poseban je jer je njegova tamnosiva boja isprepletena bijelim ljušturama školjaka. On pak dolazi iz Like. Vrlo je sličan onom s kapelice na Sljemenu i Tomislavovom domu, koji je prepoznatljiv po zelenom odsjaju. Zašto je baš zelen? Kakvi to minerali mu daju tu boju i zašto zgradu Banskih dvora krase fosilni ježinci, doznat ćete na ovoj zanimljivoj izložbi, ‘Zagreb u kamenu’!

‘Prošetajmo zajedno zagrebačkim ulicama’

Ako pomišljate može li kamen uopće biti zanimljiv, prevarit ćete se. Hrvatski prirodoslovni muzej otkrit će vam mnogo više nego što ste isprva mislili – pravu ljepotu zagrebačkog kamena, građevni materijal i dio stijena koji daju osobnost javnom prostoru grada i čuvaju njegove vrijednosti… Time se otvara prava riznica kulturno-povijesnih i geoloških podataka o Zagrebu i njegovoj povijesti te zanimljive tajne njegovih građevina, a uzbudljiva, prirodoslovna šetnja gradskim ulicama doista će biti jedinstvena. Trgovi, ulice i zgrade dobivaju potpuno drugačiju dimenziju, a detalji koje skrivaju, pružaju neponovljiv doživljaj.

Neobična, ali istovremeno vrlo edukativna i zanimljiva izložba ‘Zagrebačkim ulicama – Zagreb u kamenu’ može se razgledati sve do 1. studenog 2015. godine, a kada se nauživate ljepote zagrebačkih ulica i posebnosti grada, preporučit ćemo vam da dio gradskog duha i šarma osjetite u luksuznom zagrebačkom hotelu, Westin Zagreb Hotelu.

U Westinu svratite na Dane japanske kuhinje

Osim što ćete u ovom modernom i udobnom hotelu dobiti vrhunsku uslugu u izuzetnom okruženju glavnih gradskih znamenitosti i sadržaja, jedinstven doživljaj smještaja i odmora zahvaljujući Nebeskom krevetu i Nebeskom tušu, ovdje se čini sve da vaš boravak u Zagrebu bude što ugodniji i topliji. A ako ga posjetite o ožujku, pruža vam se jedinstvena prilika da upoznate japansku kuhinju!

Dani japanske kuhinje održavaju se u prvim danima proljeća, od 20. do 29. ožujka i predstavit će vam obilje egzotičnih i maštovitih, ali i tradicionalnih japanskih jela i njihove kombinacije s hrvatskim specijalitetima.

Restoranom Kaptol širit će se mirisi dalekog Japana, koji će vam u Westinu biti bliži nego ikad prije, a posebno obučen kulinarski tim, koji je sve tajne zanata i pripreme japanskih specijaliteta izučavao kod izvršnog šefa kuhinje japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, g. Yuhei Amana, oduševit će vas slasnim japanskim delicijama! Ne preostaje vam ništa drugo nego da navratite u Westin! Vidimo se!

Comments are closed.