Jesen u Zagrebu u znaku knjige i Interlibera

0    komentara

„Ima neka tajna veza“, poznata je pjesma čiji stihovi najbolje opisuju veliku ljubav i povezanost Hrvata, Zagrepčana i knjiga. Za Hrvatsku se često kaže da je domovina knjige jer nije trebalo dugo da nakon izuma tiskarskog stroja Johannesa Gutenberga i otvaranja prve europske tiskare 1440. godine i ona dobije svoju tiskaru.Mehanički otisnute knjige, koje su zamijenile dotadašnje ručno pisane, vrlo su brzo potaknule širenje pismenosti i kulture, otvaranje knjižnica i knjižara te su s vremenom postale nezamjenjiv inventar svakog doma. Rijetki su oni čiji dnevni boravci i spavaće sobe ne ukrašavaju police s knjigama. Jer tko još ne voli čitati i opuštati se uz dobru knjigu?

Zagreb kao carstvo knjiga

Nadamo se da vi niste među njima i da ćete svoju kolekciju nadopuniti knjigama koje ćete ponijeti iz Zagreba. Hrvatskoj metropoli je još 1977. godine pripala velika čast za organizaciju međunarodnog sajma knjiga i učila – poznatijeg kao Interlibera. Tada je sve počelo na kultnom Zagrebačkom velesajmu i tradicija je nastavljena do danas. Samo se promijenilo vrijeme održavanja. Nekada je to bilo u proljeće, a danas u jesen, sredinom studenog. Ove 2016. godine je njegov termin rezerviran od osmog do 11. studenog i dobro ga upamtite jer mnogi u Zagreb dolaze baš kako bi posjetili ovu hvalevrijednu kulturnu manifestaciju na kojoj su knjige dostupnije nego ikad prije!

Po čemu je Interliber poseban?

Za stotinu tisuća posjetitelja i knjigoljubaca najveći su mamac sajamski popusti koji sežu čak i do 80 posto, ali i brojni novi naslovi koje nakladnici često čuvaju baš za promociju na Interliberu. Zbog toga se ovaj sajam često naziva najvećom i najboljom knjižarom na kojoj se odrasli osjećaju kao djeca u tvornici slatkiša. Ujedno je i jedinstvena prilika da upoznaju omiljenog pisca i sudjeluju u brojnim zanimljivim događanjima.

interliber6

Prevarili ste se ako mislite da ćete na Interliberu vidjeti samo štandove s knjigama. Ima tu i stripova, novina, časopisa, monografija, mapa, priručnika, rječnika, beletristike, od stručne i znanstvene publicistike, preko školske, obrazovne do omladinske i dječje literature, koje predstavlja gotovo 300 izlagača. I to nije sve. Ako se pretrpate kupljenim knjigama, bezbrižno ih ostavite na čuvanju u Knjižideru i sudjelujte u interaktivnim pokusima, naučite čitati hijeroglife ili izrađivati fosile, upoznajte svijet mikrobiologije u sklopu znanstvenog kvarta.

Zabava i opuštanje su zajamčeni, a nešto ćete i naučiti! Organizirano je mnoštvo popratnih događanja, književnih radionica, skupova i susreta, okruglih stolova, predstavljanja i potpisivanja knjiga, dodjele nagrada, druženja s domaćim i inozemnim autorima, književnim kritičarima i brojnim književnim zvijezdama.

Tko čita, ne skita

Stotine tisuća knjiga okupira 15.000 četvornih metara petog i šestog paviljona Zagrebačkog velesajma, kojeg ove godine i vi posjetite. Uvjerite se u najšarolikiju ponudu knjiga svih žanrova, po pristupačnim cijenama. Bit će to pet dana čistog užitka za sve zaljubljenike u knjige ali i one koji će tek postati jer tkogod dođe na Interliber teško odlazi kući praznih ruku… Neka vaše budu pune jer stara poslovica kaže: „Tko čita, ne skita“, a jedno istraživanje je pokazalo da je čitanje povezano s duljim vijekom života. Produljite i vi svoj uživanjem u knjigama i vidimo se na Interliberu!

interliber7

Nakon višesatne šetnje i dobrog šopinga, prepuni lijepih dojmova zasluženo se odmorite u hotelima ugledne grupacije HUP-Zagreb. The Westin Zagreb, Sheraton Zagreb Hotel, Panorama Zagreb Hotel, Hotel International i Hotel Jadran nestrpljivo čekaju da vas razmaze i oduševe udobnim luksuznim smještajem i vrhunskom uslugom, biranim gastronomskim delicijama i božanstvenim wellness i spa centrima, koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Comments are closed.