Jubilarni Floraart će Zagreb ponovno pretvoriti u pravi rajski vrt

0    komentara

Pod motom ‘Cvijet u srcu mom i oku tvom’, Zagreb će od 25. do 31. svibnja ove godine ponovno biti okupan cvijećem! Poznata međunarodna vrtna izložba Floraart i ove će godine hrvatsku prijestolnicu ispuniti stotinama tisuća različitih čudesnih biljaka, sadnicama, cvjetnim aranžmanima i vrtlarskim priborom. Bit će to najbolje izdanje do sada jer izložba slavi jubilarni 50. rođendan! Raskošna cvjetna priredba tako se neće održati samo na jednoj lokaciji – jezeru Bundek, nego i na Gornjem gradu, gdje je zagrebačka cvjetna priča i započela.

Cvijet kao poklon prirode

Osim izložbe cvijeća, priprema se niz događanja, kreativnih radionica i predavanja, nakon kojih ćete poželjeti urediti svoj vrt različitim darovima prirode. Jer cvijeće i plodovi koje ubiremo iz vrtova su dragocjeni pokloni koje dobivamo od prirode. Cvijeće često ima veću moć od riječi, a teško bi svijet mogli zamisliti bez cvjetnih boja i mirisa, zar ne?

Floraart Zagreb

I Zagreb bi bio čudan, hladan i prazan bez cvijeća i aranžmana koji uljepšavaju njegove parkove, perivoje, jezera, šetnice, vrtove te travnate i zelene površine. Za svako se godišnje doba brižno sade nove biljke i održavaju stare. Njegovanje hortikulturne tradicije grada prepoznaje i svaki putnik koji dođe u Zagreb. Na tisuće šarenih cvjetova i opojni mirisi, Zagrebu daju šarm bez kojeg bi bio neprepoznatljiv.

Tradicija koja se njeguje

A kada je sve krenulo? Procvat kulture cvijeća i sadnje bilježi se u 18. i 19. stoljeću, kada u Zagrebu nastaju brojna poznata šetališta, poput Strossmayerovog, park šuma Maksimir, Mirogoj, dijelovi Zelene potkove, Botanički vrt, park Ribnjak, perivojna šuma Tuškanac… Trebalo ih je uređivati i obnavljati i s vremenom je realizirana ideja da se na jednom mjestu može saznati sve o vrtovima, cvijeću i načinima uzgoja.

Nakon nekoliko ranih pokušaja prvih zagrebačkih cvjetnih izložbi, 1966. godine Zagreb je dobio svoj prvi službeni Sajam cvijeća. Održavao se u gornjogradskim atrijima, na ulicama i trgovima, a prva lokacija je bila barokna palača Hrvatskog povijesnog muzeja.

Danas, 50 godina kasnije, najpoznatija međunarodna vrtna izložba u regiji se vraća svojim počecima, u prostorije muzeja, ali samo jedan njezin mali dio. Do završetka ovogodišnjeg Floraarta, organizirana je izložba ’50 cvjetnih godina’, koja predstavlja sve što je u proteklih pola stoljeća obilježilo ovu popularnu manifestaciju.

Bundek postaje dražesna oaza ljepote

Središnja proslava će već tradicionalno biti na Bundeku, koji joj je dom od 2006. godine kada je odlučeno da zelene površine na obali rijeke Save, zamijene pretijesni Boćarski dom. Jedna od najljepših zagrebačkih zelenih oaza tako u vrijeme održavanja Floraarta sjaji posebnim sjajem, a prostor od više od 30 hektara je prepun šarenila i opojnih mirisa koji se šire sa štandova i vrtova.

Mnoštvo cvjetova, ukrasnog bilja, vrtlarskog pribora i raznovrsna ponuda opreme za uređenje vrtova i njegovu zaštitu, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. I vi ćete teško moći odoljeti da ne kupite barem omiljeno cvijeće i ukrasite vrt ili balkon.

Predahnite u šarmantnom hotelu Jadran

Upoznavanje s cvjetnom pričom Zagreba započnite u Hrvatskom povijesnom muzeju, a onda dođite na Bundek na kojem slijedi pravo uživanje u ljepoti mirisa i boja. Kako bi si olakšali dolazak, svratite do novoobnovljenog bed & breakfast hotela Jadran u Vlaškoj ulici, rezervirajte smještaj u nekoj od 49 moderno opremljenih soba i iskoristite posebnu ponudu ‘Book your stay, drive your way’.

Uz noćenje u modernoj dvokrevetnoj sobi za dvije osobe i bogat buffet doručak, možete po jedinstvenoj cijeni unajmiti automobil, kojim se možete bezbrižno povesti do Floraarta!

Foto: www.zrinjevac.hr

Comments are closed.