Kamenita vrata na Gornjem Gradu

0    komentara

„Kad je nedjeljom i svetkom, idući od rane mise preko Markova trga kući svojoj, crvenim cipelicama,  njihala lijepu glavu, s bujnim crnim pletenicama, kad je na prsima držala veliki srebrni molitvenik, stidljivo gledajući pred sebe, munjevitim očima i svilenim trepavicama, svatko pomisli da je svetica sišla s oltara da svojom pojavom razveseli snuždene ljude“, tim je riječima slavni zagrebački pisac August Šenoa opisao čednu i lijepu junakinju svog najpopularnijeg romana ‘Zlatarovo zlato’, Doru Krupić.

Ako se pitate zbog čega se ona vezuje uz još jednu zanimljivu priču iz prošlosti Zagreba, onda još niste bili na vrlo značajnoj gradskoj lokaciji. Kada istražite Trg svetog Marka, obiđete mjesta gdje su smještene najviše hrvatske državne institucije, Vlada i Sabor, posjetite jednu od najstarijih građevina u Zagrebu, Crkvu svetog Marka, prepoznatljivu po raznobojnom zvoniku i krovu na kojem se nalaze grbovi grada i Trojedne kraljevine, s najbogatijim gotičkim portalom u Hrvatskoj, spustite se Kamenitom ulicom do pravog simbola Zagreba – Kamenitih vrata.

Nekada glavni ulaz u grad, a dans svetište

Njima se dolazilo do drugog naselja Gradeca, bila su dio njegove utvrde i glavna prometnica. Prema povijesnim podacima, izgrađena su u 13. stoljeću, a današnji izgled dobila su 1760. godine. Posebna su jer su, od četiriju starih gradskih vrata, jedina ostala sačuvana. Koliko su bila važna, potvrđuje podatak da su za vrijeme kuge 1647. godine, sva vrata bila zatvorena, osim Kamenitih. Smatraju se i jednim od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba, iako su se kroz prošlost borila s nekoliko velikih požara.

Jedan je trajno zabilježen u zagrebačkoj povijesti. Zašto? Zbog nevjerojatnog događaja koji je Kamenitim vratima ostavio neizbrisiv pečat. 1731. godine zahvatila ih je velika vatra i sve progutala, a jedina je čitava i neoštećena, ostala slika Majke Božje s Isusom koja je pronađena u pepelu. Izgorio je samo okvir.

Čudesno sačuvana Bogorodica

Od tog nevjerojatnog događaja, Zagrepčani se s poštovanjem odnose prema toj posebnoj slici, koju su smjestili u prolazu unutar obnovljenih Kamenitih vrata, iznad posebnog oltara. Sakralni prostor je zaštićen kovanom rešetkom i  smatra se najljepšim primjerkom barokne kovačke umjetnosti na ovom području. Pred Majkom Božjom se redovito prekriže i poklone, neki i mole, zapale svijeće, zavjetuju, traže pomoć, zdravlje, sreću, ljubav i utjehu, a kao zahvalu joj ostavljaju mnogobrojne poruke, krunice i svete predmete.

Ova zavjetna kapelica ispunjena je i stotinama mramornih ploča, na kojima su utisnuta svjedočanstva i priče o čudesnim ozdravljenjima, uslišanim molitvama i molbama, zahvaljujući kojima je Majka Božja od Kamenitih vrata proglašena zaštitnicom hrvatske metropole. Njezin blagdan slavi se 31. svibnja, kada je ujedno i Dan grada, a kapelica se ističe se kao najveće zagrebačko svetište, okupljalište brojnih vjernika i svjedok starog duha grada.


A što je sa Šenoinom ljepoticom?

Vratimo li se na početak priče, nejasno je kakva je poveznica sa ‘Zlatarovim zlatom’ i djevojkom Dorom. Upravo njezinu skulpturu u niši možete vidjeti na desnoj strani ulaza Kamenita vrata. Djelo kipara Ive Kerdića predstavlja središnji lik povijesno-ljubavnog romana o poznatom zagrebačkom zlataru Petru Krupiću i njegovoj kćeri, koji su živjeli u Kamenitoj ulici, kući s lijeve strane od gradskih vrata. Radnja je povezana sa Zagrebom u 16. stoljeću, tadašnje običaje i navike, netrpeljivost plemstva i građanstva, borbu za Medvedgrad te nesretnom ljubavnom pričom građanke Dore i plemića Pavla.
Prekrasna Dora, oličenje nježnosti i dobrote, bila je omiljena među građanima, a prema predaji, bila je čuvarica ključeva grada. Jedna brava s ključem iz druge polovice 18. stoljeća, čuva se u Muzeju grada Zagreba.

Dalje istražujte sami

No, nećemo vam previše razotkrivati priču o Dori, ostavljamo vam da je sami upoznate, a i tek ćemo kratko spomenuti najstariju zagrebačku ljekarnu, koja se nalazi u neposrednoj blizini, lance, koji prema legendi potječu s broda legendarnog engleskog admirala Nelsona, kamenog lava, kao zaštitnika od zle kobi…

Sve ostale zanimljivosti koje vas čekaju na Kamenitim vratima, otkrijte sami. A potom se, puni dojmova, uputite po topli napitak u neke od najpoznatijih barova u Zagrebu, Rendez Vous Cafe u The Westin Zagreb Hotelu, Diana Bar u kojem se pripremaju najukusniji kokteli i lagani zalogaji ili Café Imperial i Piano bar u Sheraton Zagreb Hotelu. Nakon toga možete bezbrižno nastaviti s upoznavanjem ostalih priča, legendi i znamenitosti hrvatske metropole.

Comments are closed.