Kultnom zagrebačkom manifestacijom osjetite duh metropole

0    komentara

Zamišljeni čovjek na klupi koji bezbrižno, opušteno i spokojno sjedi prekriženih nogu i čeznutljivo gleda u beskraj zagrebačkih ulica. U svako doba godine i dana privlači mnogobrojne znatiželjne poglede, sjeda mu se u krilo, vješaju šalovi oko vrata, stavljaju šeširi na glavu, ubrzano rade bljeskalice fotoaparata, bilježe se trajne uspomene na zanimljiv susret s osobom koja mirno sjedi i ne pomiče se i u čijem se pogledu pokušavaju iščitati tajne i priče minulog vremena i novi stihovi velikog majstora… Zvuči poznato?

Riječ je o jednom od najpoznatijih, najzanimljivijih i najomiljenijih spomenika u Zagrebu. Kipar Ivan Kožarić poklonio ga je Zagrepčanima 1978. godine na Strossmayerovom šetalištu kako bi imali trajnu i živopisnu uspomenu na velikana hrvatske književnosti, Antuna Gustava Matoša, prije svega, istaknutog pjesnika čiji stihovi i danas oduševljavaju istinske ljubitelje poezije. Isklesan u aluminiju, sjajnog i živopisnog izgleda, krupne konstitucije, snažnih ruku udobno naslonjenih o klupu, promatra prekrasan grad koji se pruža podno njega.

(Foto: Ana Kunstek)

Takozvani ‘čuvar grada’

Ima najvažniji posao u Zagrebu – povjereno mu je trajno čuvanje Zagreba. Legenda kaže kako se od početka naglašavalo da se ne radi samo o običnom kipu, nego nekome tko je uvijek među nama, dio naše svakodnevnice i poziva nas da sjednemo pored njega i zamislimo se… Mnogi su u njegovom naručju pronašli svojevrsno utočište, prisjetili se nekih važnih životnih trenutaka, možda se i nasmijali, rasplakali ili pak zaljubili. Rijetki su oni u kojima Matoševa pojava nije izazvala barem neku bujicu emocija.

(Foto: Ana Kunstek)

Najljepše šetalište

Dodatni ugođaj dok odmarate i uživate pored njegove veličanstvene figure daju prekrasne krošnje kestena koje se prostiru niz romantičnu šetnicu obronaka Gornjega grada, s koje se pruža neopisiv pogled na cijeli Zagreb. Do prvog zagrebačkog javnog šetališta može se doći Zakmardijevim stubama ili najstarijim javnim gradskim prijevoznim sredstvom – uspinjačom, inače, najkraćom žičnom željeznicom na svijetu. Kada ste već nađete u blizini, nemojte propustite posjetiti još jednu zagrebačku atrakciju – kulu Lotrščak iz koje svakoga dana, pucanj iz gričkog topa označava da je podne. Po njemu Zagrepčani redovito namještaju svoje satove.

Posjetite i Strossmartre

Strossmayerovo šetalište može se pohvaliti i dodatnim sadržajima, a posebice najdužim uličnim festivalom, koji zabavlja građane i turiste tijekom cijeloga ljeta. U 120 dana trajanja, Štros je prepun zanimljivih događanja, od koncerata, različitih filmskih projekcija u kinu na otvorenom, umjetničkih i likovnih radionica, do kazališnih i lutkarskih predstava. Nostalgične drvene klupe i stolovi uz šetnicu sa starim plinskim lanternama u večernjim su satima ispunjene do posljednjeg mjesta i mladi i stari u opuštenoj atmosferi, uz čašicu dobrog vina, uživaju u odličnoj živoj glazbi, plesu i druženju, ritmovima za sve generacije, od odličnog jazza, evergreena, glazbe 50-ih, 60-ih i 80-ih godina.

Mirisi tradicionalnih zagrebačkih jela i pića koji se u sklopu ‘Ljeta na Strossu’, popularno zvanog i Strossmartre, po uzoru na slavnu parišku umjetničku četvrt Montmartre također mogu kušati, a spojeni s toplim ugođajem ljetnih večeri, u prekrasnom ambijentu s veličanstvenim prizorom osvijetljenih gradskih ulica, zgrada i trgova, svakodnevno privlače na stotine posjetitelja. Budite i vi među njima, a predah od idealnog spoja umjetnosti i zabave, iskoristite za istraživanje brojnih znamenitosti Gornjega grada i najromantičnijeg mjesta u Zagrebu.

Comments are closed.