Ljeto na Strossu 2017.

0    komentara

Znate li odakle se pruža najljepši pogled na cijeli Zagreb? Gdje se u Zagrebu nalaze najpoznatije i najgušće krošnje kestenova? Koje je najromantičnije šetalište u hrvatskoj prijestolnici? Gdje je dom i vječno mjesto za odmor poznatog pjesnika Antuna Gustava Matoša? Odgovori na sva ova pitanja vode nas do samo jednog mjesta – Strossmayerovog šetališta.

Smješteno je na obroncima Gornjega grada i Zagrepčani rado svraćaju na njega kako bi u hladu njegovih prekrasnih krošnji pronašli osvježenje za vrijeme ljetne gradske vreve ili se opustili uz očaravajuću panoramu na cijeli grad…

Najljepša gradska šetnica u Zagrebu

Šetalište je nastalo početkom 19. stoljeća, nakon rušenja vrata ispod kule Lotrščak. Hrvatski ban Ignjat Gyulay je sa svojom suprugom Julijom došao na ideju da se uredi prostor uz južne starogradske zidine. Tako je stvoreno prvo javno šetalište u gradu. Svoj današnji izgled dobilo je 1912. godine, a ako se pitate po kome je dobilo ime, za to se također treba malo vratiti u povijest.

Biskup Josip Juraj Strossmayer zadužio je Hrvatsku i Zagreb budući da je utemeljio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnost. Bio je mecena hrvatske kulture, gradio je škole i knjižnice, borio se za narodni jezik. Ukratko, radi se o jednoj od najutjecajnijih i najznačajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Danas u Zagrebu jedan trg nosi njegovo ime, kao i najomiljenije šetalište u Zagrebu.

stross ljeto

Ljeto na Strossu se ne propušta

Ljeti Strossmayerovo šetalište postaje mjesto najveće i najveselije zabave u gradu! Glazba uživo, likovne radionice, predstave i razna kulturna događanja, svakodnevno privlače mnogobrojne posjetitelje. Uspinjača koja povezuje Donji i Gornji grad užurbano prevozi putnike, a oni odvažniji ne ustručavaju se savladati pozamašni broj stepenica. Nagrada na vrhu je sjajna jer je Ljeto na Strossu već deset godina omiljena kulturna, umjetnička i zabavna manifestacija, koja zabavlja Zagrepčane i njihove goste.

Ponuda programa je sjajna za sve uzraste. Uživati mogu najmlađi za koje se svakodnevno održavaju razne kazališne predstave i besplatne radionice likovne umjetnosti, kao i stariji, koji mogu uživati u dobroj glazbi domaćih i inozemnih izvođača, jazz, etno, rock, evergreen i drugim koncertima, kinu na otvorenom, izložbama, ukusnoj čaši vina, piva…

Ove je godine Ljeto na Strossu počelo 18. svibnja i traje sve do 17. rujna. Imate dovoljno vremena da ga posjetite i provjerite kako se to Zagrepčani zabavljaju ljeti. Svake se godine priređuje svečani doček polovice Nove godine, s prigodnim vatrometom, kao i natječaj za najbolju fotografiju i psa mješanca te još mnogo, mnogo toga.

Ne zaboravite pozdraviti Matoša

Tamo je svoj vječni počinak pronašao slavni domaći književnik Antun Gustav Matoš. Smjestio se na najpoznatijoj klupi u gradu, odakle bezbrižno promatra Zagreb još od 1972. godine, kada mu je spomenik izradio Ivan Kožarić. Skulptura ‘Matoš na klupi’ je glavna turistička atrakcija i nećete moći odoljeti da ne sjednete pokraj njega i ovjekovječite trajnu uspomenu.

A nakon što pozdravite Matoša, koji je jako volio Zagreb i njegove stanovnike, možete krenuti dalje u šetnju popularnim Strossom. Na njemu su se redovito nedjeljom provodili i zabavljali stari stanovnici Zagreba, a tradicija je nastavljena i danas, posebice u ljetnim mjesecima.

ljeto na strossu

Idealni smještaj u centru Zagreba

Priređeno je 100 dana ljubavi, mira i glazbe, podno najljepših krošnji kestena pa se i vi osvježite pod njima. Stross vas čeka, a kada vas omame vino i opuštajuća glazba, kao i predivna panorama Zagreba, smjestite se u vrhunskim hotelima u centru grada.

Toplo ćemo vam preporučiti odlične hotele grupacije HUP-Zagreb. Pronađite idealan smještaj u hotelu Panorama; odaberite superior sobu, deluxe ili obiteljski apartman.

Ukoliko želite odsjesti u bed & breakfast hotelu u samom srcu grada Zagreba, hotel Jadran je savršen odabir za Vas. Pregledajte posebne ponude hotela Jadran i odaberite paket krojen baš po Vašoj mjeri.

Oba su smještena u samom gradskom središtu, nadomak kulturnih i povijesnih

Pregršt je razloga da ovog ljeta ne zaobiđete Zagreb u svom planu putovanja…

zagreb

Comments are closed.