Meštrovićev paviljon – remek djelo nekadašnjeg pastira koji je zadužio Zagreb

0    komentara

Pastir porijeklom iz seoske obitelji iz Otavica pokraj Drniša, s 12 je godina sam, čuvajući ovce, naučio čitati i pisati uspoređujući tekstove iz Biblije koje je znao napamet. Zabavljao se slušajući poeziju i narodne pjesme i tako se obrazovao, a talent je iskazao već u ranoj dobi kao dječak, kada je oponašajući oca, izrađivao predmete od drva i gline. Već tada je bilo jasno da se radi o ‘nebrušenom dijamantu’, čija darovitost nije promaknula iskusnim majstorima. Počeo je kao neumorni šegrt, a ubrzo započeo uspješno školovanje u Splitu, Zagrebu, Beču, Parizu i Londonu.

Upoznajte slavnog Meštrovića

Tako ukratko ide zanimljiva legendarna priča o najznačajnijem hrvatskom umjetniku i kiparu, ali i arhitektu i književniku, Ivanu Meštroviću. Pitate li se zbog čega ga se vrijedi prisjećati, osvrnite se po Zagrebu. Deset skulptura i spomenika, dvije građevine te mnogobrojna kiparska djela u muzejima i crkvama, njegovih su ruku djelo. Ostavio je neizbrisiv, upečatljiv i prepoznatljiv trag u Zagrebu, ali i mnogim europskim i svjetskim prijestolnicama, poput Rima, Pariza, Praga, Cannesa, Ženeve, Chicaga, Londona i New Yorka, u kojima je stekao svjetsku slavu.

Zaljubljenik u žene i umjetnost

Najveći i najslavniji hrvatski kipar u prvoj polovici 20. stoljeća vodio je buran život. Bio je zaljubljive prirode, dvaput se ženio i imao mnoštvo ljubavnica. Prema zapisima iz ondašnjeg vremena slovio je kao veliki zavodnik niskog rasta, visok tek 153 centimetra, valovite kose i orlovskog nosa, karakterističnog za buntovnike. Narav nije mogao sakriti niti u aktivnom političkom životu zbog kojeg je velikim dijelom morao izbivati iz Hrvatske.
Žene su ga nazivale Budom, prorokom čak i Kristom, a kolege nadahnućem i učiteljem jednostavnog i surovog stila, u kojem se mogu naći sve vrline i mane jednog genija…

Bogati opus broji se u više od dvije tisuće skulptura!

A upravo je taj genij dio svog talenta poklonio Zagrepčanima. Jedan od najomiljenijih spomenika i gradskih simbola je impresionistički ‘Zdenac života’ ispred Hrvatskog narodnog kazališta kojeg je izradio sa samo 22 godine. Zasluge za očuvanje hrvatskog identiteta pripisuju mu se i zbog stvaranja velebne skulpture ‘Povijest Hrvata’, smještene ispred zgrade Pravnog fakulteta.
U ritam grada odlično su se uklopili i njegovi radovi na Institutu Ruđera Boškovića, Pravnom fakultetu, u crkvi Svetog Marka, Umjetničkom paviljonu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Modernoj galeriji, a pravo remek djelo je najpoznatiji paviljon u Zagrebu. Naravno, radi se o legendarnom Meštrovićevom paviljonu…

Prvi muzej kružnog tipa u svijetu

Smješten je na jednom od najljepših, najpoznatijih i najzanimljivijih  trgova u Zagrebu, istočno od Jelačićevog trga – na Trgu žrtava fašizma. Kružnog je tlocrta sa staklenom kupolom, izgrađen 1938. godine prema Meštrovićevoj zamisli za Dom likovnih umjetnosti. Tri godine kasnije, njegova velebna konstrukcija različitih stilova, prenamijenjena je za potrebe džamije.
Podignuta su tri betonska minareta visine 45 metara, koja su kasnije srušena i fontana, prostor je uređen za potrebe molitve, s 40 perzijskih tepiha, lusterom teškim jednu tonu, a zidovima obloženima zelenim mramorom. Naziv džamija i danas se može čuti među Zagrepčanima. 90-ih godina vraća se prvotnoj namjeni i postaje Dom hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Idealan prostor za šetnju i izložbe

Zahvaljujući okruglom obliku, paviljon je gotovo savršen monumentalni, izložbeni i galerijski prostor od iznimne vrijednosti pa se u njemu vrlo često održavaju različite izložbe, koncerti i ostala kulturna događanja. Ove godine njime su se širili i očaravajući mirisi čokolade i kave, u sklopu najslađeg festivala u Hrvatskoj, Coffee & Chocofesta, u kojem je svojim posebnim čoko menijima sudjelovao i luksuzni Sheraton Zagreb Hotel.
Osim prvoklasne vruće čokolade raznih kombinacija, dodataka i okusa, u Cafe Imperialu, Piano Baru i restoranu Kralj Tomislav, vješto su se pripremale i posluživale neke od najukusnijih i najpoznatijih slastica poput čokoladne mousse torte, čokoladne trilogije, pite s pjenicom od čokolade, sacher torte, brownie cheesecakea, ali i posebnih specijaliteta i preporuka šefa kuhinje – čokoladne torte Imperial, čokoladnog nabujka sa sladoledom od karamele, zagrebačke torte… Ogladnili ste? Ne brinite, u najukusnijim delicijama i slatkim zalogajima možete svakodnevno uživati u jednom od najboljih zagrebačkih hotela.

O Meštroviću i u Americi

A vratimo li se još malo na priču o slavnom i znamenitom Meštrovićevom paviljonu, vrijedi spomenuti i da je priča o njemu stigla čak i do Amerike. 2009. godine u u Philadelphiji je otvorena izložba posvećena brojnim promjenama koje su se radile na paviljonu i umjetničkim djelima koje je inspirirao. Zvuči zanimljivo zar ne?
Želite li i vi vidjeti ovo pravo remek djelo hrvatske arhitekture, nakon što se smjestite u obližnji, nedavno obnovljeni bed & breakfast hotel Jadran u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica – Vlaškoj na broju 50, s udobnim smještajem, moderno uređenim i opremljenim sobama i kvalitetnom uslugom, idealnim za smještaj turista koji su u razgledu grada, kušate najbolje slastice u Sheraton Zagreb Hotelu, prošećite do Trga žrtava fašizma, razgledajte impresivnu unutrašnjost nekadašnje džamije i uvjerite se u genijalnost ovog velikog i cijenjenog umjetnika.

Comments are closed.