Muzej grada Zagreba vratit će vas u prošlost grada

0    komentara

Oni zadnjeg vikenda fašnika odlaze u 19. stoljeće. Uskaču u kostime povijesnih likova iz prošlosti Zagreba. Živopisno prepričavaju i tumače povijesna događanja kralj Bela IV., barunica Rauch, gradonačelnik Mošinski, gradski stražar, gradski sudac Adam Balogh, prva kondukterka Paula Landsky, Slavoljub Penkala, nogometaši HAŠK-a, dama sa Savskog kupališta i ostali akteri tog vremena…

To su žive slike Zagreba, što je i sami naziv istoimenog projekta Muzeja grada Zagreba koji se već 15 godina ne zaboravlja u vrijeme fašnika. Zagrepčani su na njega već naviknuli, baš kao nekada, krajem 19. stoljeća, a zanimljive prerušene osobe i djelatnici muzeja, uz detalje iz povijesti Zagreba i njihovih života, slikovito se i stvarno unose u svoje uloge i prenose kako je život izgledao tada. Žive slike dio su stalnog postava muzeja utemeljenog 1907. godine, čija je glavna tematika povijest grada od srednjeg vijeka do 20. stoljeća…

Grad kakav je nekad bio

Ako vas u veljači put dovede u Zagreb, nemojte propustiti pogledati ove neobične likove koji će probuditi vašu maštu. Lokacija je Muzej grada Zagreba na Gornjem gradu u Opatičkoj ulici. Svidjet će vam se rekonstrukcija nekadašnjeg bogatog života u Zagrebu iz drugačijeg kuta, a doznat ćete i još mnoge zanimljivosti iz povijesti grada.
Priče, legende i intrige isprepliću se u šest stalnih postava muzeja kroz čak 45 tema, koje prikazuju prošlost hrvatske metropole i njezin razvoj od prapovijesti do danas, u svim aspektima, od političkog, crkvenog, povijesnog i gospodarskog do arhitektonsko-urbanističkog, kulturno-povijesnog, zabavnog i svakodnevnog.

U zagrebačku prošlost odvodi vas prapovijesno naselje sagrađeno u VII. stoljeću prije Krista, prepričava razvoj i povezivanje crkvenog Kaptola i slobodnog kraljevskog grada Gradeca, spominje legendu o postanku imena Zagreb, predstavlja simbol grada – katedralu, velebnu crkvu Svetog Marka te predmete koji se vežu u sva razdoblja. Poželjet ćete posjetiti nekadašnji samostan klarisa, Popov toranj, žitnicu, Opatička vrata, istražiti život poznatih velikaških obitelji Oršić i Rauch, povijest Hrvatskog narodnog preporoda, bana Jelačića…

Doživite rekonstrukciju povijesti

Rekonstruirana slika dućana i izloga u Ilici, jednoj od najduljih zagrebačkih ulica i nekad najvažnije trgovačke ulice s kraja 19. stoljeća, vratit će vas u tren oka u svakodnevnicu tog minulog vremena. Doznat ćete više i o čuvenoj Zelenoj potkovi, opernoj divi Milki Trnini, slavnom izumitelju Slavoljubu Penkali, koji je patentirao prvu mehaničku olovku, modernoj zagrebačkoj arhitekturi tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata… Je li dosta? Još ipak ne…

Bit će tu i upoznavanje sa Saborom, ratnim okolnostima, osnivanjem zagrebačke nadbiskupije, možete posjetiti i posebne zbirke poput radne sobe hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, dio radne sobe književnika Augusta Šenoe, umjetničke ostavštine najznačajnije njemačke glumice Tille Durieux, koja se bježeći pred Hitlerom, skrila u Zagrebu, zbirke mehaničkih glazbenih automata urara i sakupljača Ivana Gerersdorfera ili pak stare ambalaže dr. Ante Rodina.

Zavirite i u povijest filma

Vremeplov događanja u Zagrebu vraća nas i na jednu zanimljivu školu – onu animiranog filma. Ako još niste čuli za nju, pravo je vrijeme da saznate više o Zagreb filmu – kući animiranog filma, po kojem je Zagreb bio poznat i van granica Hrvatske. Presudan je bio originalni pristup crtežima, animaciji i sadržaju.
Na uglednom festivalu u Cannesu 1958. godine nagrađeno je sedam filmova iz njihove radionice. Kuća je bila zadužena za sve vrste filmskih djelatnosti – od distribucije do proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih filmova, a nagrade na svjetskim festivalima počeli su ubirati  velikani poput Krste Papića, Ante Babaje… Kako je to izgledalo i kako je Zagreb bio središte filmske produkcije u regiji još od prve projekcije iz 1896. godine, donosi intrigantna izložba ‘Filmski grad – tvornica snova’.

Zagreb ima svog Oscaradoga

Priča je to o filmskoj industriji u Zagrebu, koji je oduvijek živio s filmom. Šarmantnim gradskim ulicama, gostoljubivim domaćinima i prekrasnim vizurama, malo koji je producent i redatelj mogao odoljeti. U Zagrebu su se tako snimali mnogi slavni filmovi i serije, a samo neki su ‘Limeni bubanj’, ‘Božji oklop’ sa slavnim Jackijem Chanom koji je ostao upamćen po motorističkim vratolomijama na Dolcu, ‘Proces’, ‘Sofijin izbor’, ‘Winnetou’, serija ‘Vjetrovi rata’.

Podsjetnik o kojim se filmovima i zvijezdama radi su brojni novinski članci, filmski isječci, fotografije, nagrade poput Oscara za crtani film Dušana Vukotića ‘Surogat’,  koji je bio prvi neamerički dobitnik prestižnog kipića, Zlatnog lava, Arene, Zlatne nimfe, plakati poput onog Picassovog za ‘Bitku na Neretvi’, kostimi, scenariji, dokumenti, različiti rekviziti, prikupljeni iz različitih izvora, tavana, šupa i ostava, koji vas do 2. studenog očekuju u ovom Muzeju. Ali ni to opet nije sve…

Kakvi su zagrebački kvartovi?

(Foto: Ana Kustek)

Kada naučite ponešto o filmskoj povijesti Zagreba i svojevrsnom djelu kulturne baštine grada, ostavite malo vremena i energije za upoznavanje zagrebačkih kvartova. To je projekt koji traje već četiri godine, a aktualna izložba o Maksimiru, kao atraktivnom gradskom naselju koje se ponosi čuvenim parkom Maksimirom i Zoološki vrtom, stadionom i domom nogometnom prvaku Dinamu, prvim obrtnicima, produljena je do 19. listopada.

Zahvaljujući predmetima i fotografijama, šetnja ovim kvartom počinje na Kvaternikovom trgu, slijedi penjanje Srebrnjakom, do Lašćine, Jordanovca i Remeta, a potom se Bukovačkom ulicom spuštate do park-šume Maksimir…

Jeste li poželji vidjeti ga uživo? Ako je vaš odgovor potvrdan, nemojte odmah krenuti do Maksimira. Prvo napunite baterije u nekima od najboljih hotela u Zagrebu. Neka vaš izbor bude hotel Jadran na putu do Maksimira.

Ovaj simpatični i novoobnovljeni bed&breakfast i boutique hotel, suvremenog dizajna, dugogodišnje tradicije i šarma u 49 moderno opremljenih soba, oduševit će vas svojom toplinom, blizinom gradskih znamenitosti te kvalitetnom uslugom koja uključuje besplatan bežični internet u svim prostorima hotela, internet corner, mjenjačnicu, usluge pranja i glačanja odjeće, najam sefa ili mini-bara, osiguran parking. Nakon što predahnete, spremni ste za posjet Maksimiru ili možda novu rundu obilaska sadržajima ispunjenog Muzeja grada Zagreba!

Comments are closed.