Najmirnije mjesto u Zagrebu

0    komentara

Možete li zamisliti mjesto na kojem žamor polako nestaje i skriva među krošnje, a tišina polako obara s nogu, dok vas romantične šetnice tiho pozivaju da se opustite u šetnji posebnim mjestom u Zagrebu? Možete li vjerovati da se to sve može pronaći na brijegu ponad užurbane i prometne Ilice?

Tajanstveno je skriven iza jedne od najdulje, najstarije i najbučnije gradske ulice, a sramežljivo se smjestio na brežuljku koji spaja Donji i Gornji grad, na obroncima Medvednice.

Sretnici koji su ga uspjeli pronaći kažu kako njegovi ljetnikovci i umjetnička kolonija odišu poetičnošću, mirnoćom i melankolijom, a mirni kutak nadomak središta grada, pruža bezbrižno i ugodno utočište radoznaloj djeci, šetačima i zaljubljenim parovima koji se rado vole ovdje opuštati uz cvrkut ptica i jedan od najljepših pogleda na Donji grad i zvonike velebne katedrale.

Do ove impresivne povijesne zagrebačke uspomene, vrijedne urbanističke, arhitektonske i parkovne vrijednosti, nije teško doći. Dovoljno je zaustaviti se na Britanskom trgu, osvrnuti se oko sebe, pronaći staru poštu i ponad nje Rokovu ulicu, koju ćete prepoznati po rukohvatu koji pomaže u strmom usponu. Obližnji stanovnici će vam se rado pohvaliti kako se radi o jedinom gradskom gelenderu, kakvog još ima samo ulica Goljak.

Zaštitnik je sveti Rok

Nekada je bila otmjeni i rezidencijalni dio grada, a posjeduje jednu od najljepših zagrebačkih vila, na kućnom broju 11. Impresivnu jednokatnicu osmislio je arhitekt Viktor Kovačić za slikara Roberta Auera. Prava ljepotica dala je novo ruho brijegu ponad Ilice, iz čijeg je podnožja izvirao potok. Nazvan je Ilica, a po njemu i glavna zagrebačka ulica – Ilica.

Davne 1682. godine na njegovim je proplancima sagrađena kapelica, posvećena svetom Roku, zaštitniku od kuge, prema kojem je i dobio perivoj ime, a iz čega je on nastao?
Kao što je već bio običaj, perivoj je niknuo iz groblja, na koje su se pokapali stanovnici Gradeca i Ilice, a kada je ono zatvoreno 1918. godine, pretvoreno je u prekrasan park s obiteljskim kućama, bogatom parkovnom arhitekturom, skulpturama i nastala je idealna lokacija za bijeg od gradske gužve.

Rokov perivoj – priče iz davnina

Do tada je to bilo nezamislivo. U srednjem su se vijeku na perivoju nalazile livade, vinogradi, voćnjaci, vrtovi i pašnjaci stanovnika obližnjeg Gradeca, a jedina kuća bila je drvena klet u vlasništvu zlatara Petra Krupića, poznatog lika iz slavnog romana Augusta Šenoe, ‘Zlatarevo zlato’.

Od kraja 15. stoljeća, uz šume, brda, vinograd i potok, počelo je naseljavanje, a svoj su dom izgradili poznati umjetnici – nekoliko generacija obitelji Auer i Frangeš, slikarica Nasta Rojc i Branko Šenoa, Ljubo Babić, Jozo Kljaković…
Vječni mir ovdje je pronašao i slavni skladatelj Vatroslav Lisinski, koji je naknadno ekshumiran i pokopan u arkadama na Mirogoju, a mir i spokoj prostora, do danas je očuvan. To se može zahvaliti arhitektu Viktoru Kovačiću koji je u 20. stoljeću osmislio uređenje perivoja, njegove vrtove i vidikovce, a rezultat je bio očaravajući.

Rokov perivoj – strmi prilaz i uspon

Kakav? Morat ćete se sami popeti i uvjeriti da se doista radi o jedinstvenom mjestu u gradu, jednom od najljepših i najmirnijih. Znat ćete da ste na pravoj lokaciji kada nakon malo težeg uspona Rokovom ulicu naiđete na malu kapelicu. Ona nosi ime po svetom Roku, koji se smatrao ne samo zaštitnikom od kuge, nego i zaštitnikom Zagreba kojemu su Zagrepčani u zahvalu što je grad sačuvao od kuge, u 17. stoljeću podignuli zavjetnu kapelicu. Ne zna se je li na njoj impresivniji sunčani sat, barokni oltar, drveno zvono ili možda sakralnost kojom odiše. S pravom je proglašena spomenikom kulture.

Kada u njoj predahnete i dođete do zraka, put i četiri pješačke staze vode vas do parka s uređenim i održavanim travnjakom, ukrasnim grmljem koje čini 19 raznolikih biljnih vrsta među kojima je najviše javora i jasena te brijesta i bagrema te zdencem sa skulpturom gole ljepotice ‘Elegije’ koju je izradio Frangeš-Mihanović, okružen travnjakom, a pogled će vam privući i vila Deutsch koja je zaštićeno kulturno dobro.rokov perivoj zagreb

Do središta Zagreba spustite se stubama dobrotvora

Nakon što se odmorite, nauživate prirode i romantične tišine, poznatim Aleksanderovim stubama, nazvanima po filantropu Šandoru Aleksanderu, koji je ostao upamćen jer je hranio sirotinju za vrijeme Prvog svjetskog rata i kasnije, a njegove stube se smatraju vrhunskim ostvarenjem hrvatske moderne, spustite se do srca Zagreba.
Malo dalje, u Vlaškoj ulici, čeka vas dražesni boutique hotel Jadran. Obzirom na blizinu svih važnih znamenitosti, od katedrale, središnjeg zagrebačkog trga i ostalih spomenika i turističkih atrakcija, u njemu možete nastaviti šetnju po zagrebačkoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, njegovoj kulturi i impresivnoj arhitekturi.

Uz hotel Jadran upoznajte prošlost Zagreba

U Zagrebu je još mnoštvo skrovitih i tajanstvenih mjesta poput Rokovog perivoja. Odvažite se posjetiti ih, a hotel Jadran vam kroz svoju posebnu ponudu vikend boravka omogućava povoljne cijene noćenja i smještaja s kratkim razgledom grada uz stručno vodstvo. Imate priliku prošetati gradskom prošlosti i sadašnjosti, doznati sve o poznatim naseljima na kojima je nastao Zagreb – Gradecu i Kaptolu, crkvi svetog Marka, Kamenitim vratima, tržnici Dolac…

Nećete propustiti niti jednu važnu građevinu u gradu, a paket ‘Otkrijte Zagreb’ uključuje dva noćenja u dvokrevetnoj sobi hotela Jadran za dvije osobe tijekom vikenda, doručak, besplatnu kasnu odjavu iz hotela, Zagreb card sa besplatnim javnim gradskim prijevozom te popustima u raznim restoranima, trgovinama, muzejima te vođeni kratki obilazak središta grada za dvije osobe s osobnim vodičem u trajanju do dva sata.

Šetnja Zagrebom bit će nikad ljepša, a kad se umorite, spokojna mirnoća Rokova perivoja ponovno će vas pozivati da se odmorite pod njegovim krošnjama…

Comments are closed.