Na filmskom platnu upoznajte nesvakidašnje zagrebačke priče

0    komentara

13-godišnji Hrvoje ima poseban talent – iznimno je vješt u upadanju u nevolje… Na vrata bračnog para 75-godišnje Klare i 80-godišnjeg Stanka pozvoni inkasator crnac koji je došao očitati brojilo. Je li doista to što tvrdi? Što trebaju poduzeti?…

Majka teška srca napušta svoju uskoro punoljetnu kćer… Televizijska ekipa dolazi u zagrebačko naselje Siget kako bi istražila neobičan fenomen… Rano je jutro i romska obitelj s margina europskog velegrada odlazi na deponij smeća jer je počeo dan za recikliranje… Priča o muškom svijetu u kojem nedostaju žene…

Rom Vejsil budi se, oblači najbolju odjeću i kreće prema školi kako bi se upisao. No, put je pun prepreka… Kava između dvije susjede koje se ne poznaju pretvara se u neočekivanu ispovijest… Duje je fanatični igrač računalne igre World of Warcraft, koji živi na tankoj crti između virtualnog i stvarnog…

Pitate se o čemu se radi?

To su radnje ‘Zagrebačke priče‘, najpoznatijeg zagrebačkog filma omnibusa. 11 redatelja kroz devet kratkih priča i kratkometražnih filmova dalo je svoju sliku neobičnu Zagreba i na ekrane prenijelo svakodnevnicu njegovih stanovnika. Oni su različitih generacija, naraštaja, društvenog položaja, interesa i očekivanja. Svaki se na svoj način pokušava nositi sa životnim teškoćama, a upravo kroz socijalnu tematiku i bavljenje malim ljudskim sudbinama, problemima odrastanja, studentskog života, starenja, obiteljskih i susjedskih odnosa, otkrivaju Zagreb unutar četiri zida, njegove nevidljive, ali dirljive i iskrene priče.
Jedna od takvih je o mladoj djevojci koja se useljava u novu zgradu te kuca na vrata susjedi. Uz kavu, trudna susjeda joj se povjerava kako je tužna i usamljena, a obična kava, pretvara se u ozbiljnu ispovjedaonicu životnih nedaća i događaja. Jednostavna ali emotivna radnja, vapaji za utjehom i zagrljajem, priskrbile su ovom tek 17 minuta dugom filmu mnogobrojne nagrade, među kojima se ističe ‘Srce Sarajeva’ za najbolji kratki film, a u istoj je kategoriji nominiran na prestižnim festivalima u Cannesu i Berlinu.
Zbog čega je dobio naziv ‘Žuti mjesec’, provjerite u ovom simpatičnom filmskom uratku, koji bi vas lako mogao potaknuti da možda promijenite odnos sa svojim susjedima te da pristojno poznanstvo, osmijeh i pozdrav te posudba žlice šećera i soli, preraste u neko novo prijateljstvo.

Međunarodni uspjeh i za film ‘Ciao Mama’

I druge zagrebačke priče neće vas ostaviti ravnodušnima. Film ‘Ciao Mama’ nije bez razloga zaslužio mjesto na jednom od najvećih i najpoznatijih filmskih festivala u Cannesu. Radi se o tužnom rastanku majke i kćeri koja se ne miri s majčinom odlukom, a vrhunskom izvedbom i kadrovima, prodire se u dubinu i složenost obiteljskih odnosa.
Kako izgleda život tipičnih zagrebačkih umirovljenika, ostarjelog bračnog para koji se prisjeća prošlih vremena, kako mladež odrasta kroz prizmu navijačkih skupina, kakva je svakidašnjica u gradskim kvartovima i četvrtima? To je tek mali dio interesantnih zagrebačkih zgoda i priča ispričanih kamerom, slikom, pokretom, glumom i talentom mladih hrvatskih autora i redatelja, koje će vas prikovati uz filmska platna, ekrane i pozornice.

A ideja je krenula…

Ideja o filmu koji će objediniti neke od najboljih ideja i priča, krenula je iz producentske kuće Propeler Film koja je 2007. godine, sa željom da se na nešto drugačiji način upozna Zagreb i obogati domaća filmska produkcija, sa glavnom temom ‘zagrebački kvartovi’, među 107 kandidata odabrala 9 najboljih. 2009. godine nastao je zanimljiv skup životnih priča Zagrepčana. Film, u trajanju od nepuna dva sata, u kratkom je periodu osvojio na desetke međunarodnih nagrada.

Ubrzo su najpoznatije zagrebačke priče dobile svoj nastavak i to jednako uspješan. Motiv ljubavi i obitelji u 100. minuta donosi šest intrigantnih zapleta djevojke koja s ocem provodi emotivnu večer uoči njegova vjenčanja s mnogo mlađom djevojkom, romantične drame o mladom ljubavnom paru koji se pokušava boriti s nametnutim klišejima o modernom bračnom životu, Tvrtka koji mora odabrati pravi put do škole, problematičnog odnosa između sina i oca, trudne žene i muža koji žive kod njegovog oca, selidbe u novi stan koja će staviti ljubav na kušnju… Priče su ponovno zadivile publiku i struku, a hoće li i vas, tek ćemo vidjeti…

Potražite čudesne zagrebačke priče

Oba nastavka gradskih filmskih priča i njihovi pojedinačni filmovi, redovni su gosti festivala i kino pozornica pa ih slobodno potražite u Zagrebu. Neka ove neobične zgode Zagrepčana osvoje i vaša srca… Ali nemojte se previše zaljubiti, uskoro je najavljen novi, jednako uzbudljivi nastavak. Glavna tema trećeg serijala su praznici ili blagdani, već je odabrano šest najboljih scenarija i sigurno je da će nova uzbuđenja iz domova i ulica hrvatske prijestolnice, ponovno izazvati veliku pozornost.

S nestrpljenjem ćemo čekati premijeru, a vi vrijeme možete skratiti u Panorama Zagreb Hotelu, koji će se, s dugom tradicijom gostoprimstva i kvalitetne usluge te glavnim sloganima – udobnost i pouzdanost, pobrinuti da uživate u Zagrebu i njegovim šarmantnim i čudnovatim pričama. Odaberite neke od 280 moderno preuređenih i klimatiziranih soba i apartmana s prekrasnim pogledom na Medvednicu i cijeli grad, iskoristite usluge posluge u sobi, pranja rublja i čuvanja djece te concierge usluge, zatražite pomoć pri organizaciji izleta, posjeta gradskim kazalištima i muzejima…

Najbolji mirisi šire se iz restorana Šestine

Za vas je pripremljena i posebna ponuda modernog restorana Šestine i elegantnog Lobby bara. Birajte između ukusne miješane salate, dnevne juhe i sendviča, brzog obroka prigodnog naziva Panorama, a poslijepodnevni užitak i odmor začinite mirisnom i okrepljujućom kavom ili čajem uz komad slasnog kolača.
Zagrepčane i njihovu svakodnevnicu ste upoznali, idealni je trenutak da pobliže upoznate i njihovu gastronomiju. Učinite to u Panorama Zagreb Hotelu, u jednoj od najstarijih gradskih četvrti, na Trgu Krešimira Ćosića. Tamo vas čekaju najsočniji specijaliteti tradicionalne i domaće kuhinje!

Comments are closed.