Na posebnoj izložbi u Zagrebu saznajte sve o street artu

0    komentara

Zagreb redovito oduševljava bogatom ponudom raznovrsnih kulturnih događanja za sve ukuse i generacije, a ove je jeseni zadivio jednim vrlo posebnim. To je izložba koju do kraja studenog možete pogledati u najpoznatijoj zagrebačkoj galeriji – Klovićevim dvorima.
Lokacija je s obzirom na tematiku izložbe vrlo zanimljiva, stari samostan na Gornjem gradu. Zašto? Izložba je posvećena drugačijoj vrsti umjetnosti, onoj koja nastaje izvan uobičajenog formalnog okruženja, najčešće na ulicama. Zbog toga je i dobila naziv street art, a jedan dio njezinih remek-djela imate prilike vidjeti u Zagrebu.

Umjetnost koja je drugačija od ostalih

‘Street Art 2.0: Inovacija u srcu pokreta’ upoznat će vas sa stvaralačkom djelatnošću koja se počela razvijati u 20. stoljeću, a imala je inspiraciju u ruskim propagandnim plakatima i meksičkom muralizmu. Prvi pravi oblici street arta javili su se 60-ih godina u Americi i to crtežima i natpisima s markerima i sprejevima. Ubrzo smo dočekali i prvu izložbu, pa i prostor koji je bio posvećen alternativnim kulturama i uličnoj umjetnosti, a onda je razvoj tehnologije i interneta učinio svoje.

Ulična umjetnost je postala više od isključivog korištenja sprejeva i kistova na ulicama. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, kamerama, video projektorima, pametnim mobitelima, kodovima i tabletima, stvoreni su novi oblici ovog umjetničkog izričaja.

street art zagreb

Okušajte se sami u izradi grafita

Kako je to izgledalo nekad, a kako danas kada je street art prožet inovacijama, odgovore daje ova interaktivna zagrebačka izložba, koja se održava u sklopu poznatog Festivala Francuske u Hrvatskoj – Rendez-vousa. Do ožujka se mogla pogledati u Parizu, a sada je stigla u Zagreb.

A što nam donosi? Teško je sažeti baš sve što ćete saznati o prošlim i sadašnjim novitetima street arta i njezinim najznačajnijim predstavnicima. Dovoljno je reći da osim razgledavanja mnoštva atraktivnih radova, možete sudjelovati na radionicama i predavanjima te isprobati neke digitalne instalacije i aplikacije. Pokušajte izraditi vlastiti grafit na vodenoj podlozi, fresku na vlaku ili Qradio pomoću QR kodova.

Svjetski poznati portret Obame

Kakvi su to QR kodovi i čemu oni služe? Ne brinite, saznat ćete u Klovićevim dvorima, pa i to kako je moguće napraviti crtež paljenjem lampica koje se namoče vodom! Na toj je jedinstvenoj instalaciji ‘Water Light Graffiti’ autor Antonin Fourneau radio dvije godine i predstavljena je na izložbi.

Jedan od najistaknutijih imena street arta je Shepard Fairey, autor slavnog portreta američkog predsjednika Baracka Obame korištenog u njegovoj kampanji 2008. godine. Neka djela procjenjuju mu se i na 15 milijuna dolara!

Kreativne instalacije koje oduševljavaju

Osim Faireyjevih djela, impresionirat će vas i minijaturni maštoviti likovi Slinkachua, cementne figurice smještene u zgradama Isaaca Cordala, koje će vas dočekati na početku izložbe, atraktivna instalacija Picturae s kojom možete napraviti vlastiti grafit pomoću spreja na projektoru ili instalacija Light Graff uz koju na svojoj fotografiji svjetiljkom ostavljate plave i crvene tragove…

Ovo je samo mali dio onoga što je pripremljeno u Klovićevim dvorima. Zabava je zajamčena, a u tren oka uplovljavate u malo drugačiju umjetnost, koja će vas oduševiti neobičnim instalacijama, ali i skrivenim porukama koje se tiču društva i čovječanstva u cjelini.

Pozivamo vas da ih otkrijete i uživate u slobodi umjetničkog izražavanja, koja će u vama izazvati različite emocije, znatiželju, a zasigurno i humor.

Svratite do nekad kultnog zida

Želimo vam dobar provod, kao i da uzbudljivo upoznavanje ulične umjetnosti nastavite u Branimirovoj ulici u središtu Zagreba, duž koje se nekada nalazio najslavniji zid s grafitima. Danas je njezin izgled malo promijenjen, ali je svejedno reprezentativan te iz nje produžite do obližnjeg Sheraton Zagreb Hotela u kojem će vrhunska usluga, smještaj i gastronomija biti točka na ‘i’ vašeg nezaboravnog boravka u Zagrebu!

Foto:  http://gkd.hr/

Comments are closed.