Najstariju glazbenu ustanovu – Hrvatski glazbeni zavod, potražite u ulici velikana hrvatske književnosti

0    komentara

Kada bi vam spomenuli kunino krzno, koja bi vam bila prva asocijacija? Možda lov na ovu poznatu životinju koja se nastanjuje po šumovitim predjelima i lovi iz zabave, a ima rep koji je veći od polovice tijela i krzno prvorazredne kakvoće? Na dobrom ste tragu. Hrvatska je svoju kunu uhvatila prije 20 godina i trajno je pohranila na svoje novčanice!

Zamijenila je dotadašnji dinar, koji se koristio od 1991. godine, a nakon podulje rasprave o imenu nove valute, Sabor je  29. srpnja 1993. odlučio da to bude kuna, koja će sadržavati  100 lipa. Zašto baš kuna? Njezino krzno i koža koristili su se još u Srednjem vijeku kao sredstvo plaćanja poreza na ovim prostorima. Kada je konačno pala odluka o imenu, pojavio se problem kako ga dizajnirati.  Natjecalo se sedam autora, a odabran je prijedlog Kuzme Kovačića, koji je osmislio kovanice, a novčanice su kreirali Miroslav Šutej i Vilko Žiljak.

Povijesni likovi krase novčanice

Kovanice tako danas na sebi imaju utisnut grb, datum izdavanja i različite dekoracije, počevši od lipe ili kune te kukuruza, vinove loze, hrasta lužnjaka, duhana, masline, velebitske degenije, slavuja, tunja do mrkog medvjeda. Zanimljivo je da kovanice izdane neparnih godina imaju hrvatske nazive biljaka i životinja, a one parnih godina, latinske. Otkrit ćemo vam i kako se posebnim dizajnom mogu pohvaliti i novčanice. Na jednoj strani su slike gradova i njihovih najznačajnijih znamenitosti, a na drugoj povijesni likovi.
Samo neke od poznatih ličnosti su knez Fran Krsto Frankopan, ban Petar Zrinski, biskup Juraj Dobrila, banovi Josip Jelačić i Ivan Mažuranić, čuveni političari Stjepan Radić i Ante Starčević, književnik Marko Marulić, a pridružio mu se i još jedan književni velikan – Ivan Gundulić. Njegov portret krasi novčanicu od 50 kuna. Kada ćete je sljedeći put imati u svojim rukama, malo je bolje proučite. Doznat ćete kako je osoba kovrčave duge kose, u odijelu i sa maramom zavezanom oko vrata, dubrovački pjesnik koji je rođen 1589. godine, a umro 1638. godine.

Gundulić je prvi nosio kravatu

Radi se o poznatom hrvatskom baroknom pjesniku i velikanu hrvatske književnosti. Potomak je stare dubrovačke aristokratske obitelji, a prve je stihove počeo bilježiti već kao 15-godišnjak. Ali njima nije bio zadovoljan. Priča kaže kako je velik dio njih spalio, a ostatka se odrekao. Zanat je želio izbrusiti do savršenstva, proizveo je neke od klasika domaće književnosti, dojmljivo prepjevavao biblijske psalme, pisao spjevove, epove, ljubavne pjesme, poeme, drame, a baroknim izričajem, zaslužio je status kultnog književnika.

Stihovi iz njegove slavne ‘Dubravke’, dio su hrvatske, ali i svjetske antologije. „O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je dô, uzroče istini od naše sve slave, uresu jedini od ove Dubrave. Sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu biti plata tvojoj čistoj ljepoti“.

Gundulić je vodio miran i povučen život, pa je dobio i nadimak ‘Mačica’, a uz njega se veže i još jedna neobična priča. Poznato vam je da su hrvatski vojnici u Tridesetogodišnjem ratu proširili upotrebu rupca koji je kasnije dobio naziv kravata? E pa jedna od prvih osoba koja je ovjekovječena s kravatom na slici je bio upravo Gundulić! Najstariji je to portret s čuvenim rupcem, nastao 1622. godine, a još se danas čuva u Kneževu dvoru. Zaista je bio pravi velikan…

Kakve taj velikan veze ima s našom pričom?

Koliko je bio značajan potvrđuje podatak da jedna ulica u Zagrebu nosi njegovo ime. Smjestila se u samom srcu Zagreba, u neposrednoj blizini Hrvatskog narodnog kazališta, zgrade Sveučilišta i ostalih gradskih znamenitosti. Njezin broj šest, mjesto je na koje vas želimo odvesti. Zašto? Pravo je vrijeme da upoznate najstariju glazbenu ustanovu u Hrvatskoj – Hrvatski glazbeni zavod!

Ova dvokatna zgrada, neorenesansnog pročelja, koje podsjeća na palaču, s visokim prozorima i natpisom Arti musices – muzičkoj umjetnosti, odlično se uklopila u Gundulićevu ulicu, a slovila je kao najljepša i najukusnija dvorana u gradu. U njezinom predvorju postavljena su poprsja slavnih skladatelja Ivana Zajca i Vatroslava Lisinskog.
Dom je Hrvatskom glazbenom zavodu koji datira još iz 1827. godine, kada je osnovano kao društvo prijatelja glazbe, a tu titulu zadržalo je do danas. Od davnina je bio zadužen za njegovanje glazbenog života u Zagrebu, održavanje kulturnih i društvenih priredbi, plesnih svečanosti, izložbi, književnih večeri… U njemu su se održavali koncerti, prve glazbene škole, izdavale skladbe i stvarala glazbena knjižnica i arhiv.

U 19. stoljeću to je bila najznačajnija glazbena knjižnica u Zagrebu, s bogatom zbirkom muzikalija, više od 13.000 svezaka, 1.600 knjiga, gramofonskih ploča i CD-ova. Arhiv pak čuva koncertne programe i plakate, ostavštine glazbenika i ostalu arhivsku građu, koja se broji u 30 metara dužine. 1876. godine u njezinim je prostorima izgrađena prva zagrebačka koncertna dvorana, dotad neviđene akustike.

Poslušajte Mozarta, Beethovena…

Danas se u njoj ponekad snimaju čak i filmovi i dokumentarne serije, organiziraju promocije, znanstveni skupovi i natjecanja, a nađete li se u pravom trenutku, na njenih 300 četvornih metara površine, imat ćete čast uživati u vrhunskim koncertnim izvedbama, solističkim koncertima i nastupima vrsnih vokala Koncertne direkcije Zagreb, Zagrebačkog kvarteta, zagrebačkih umjetnika, koji često izvode djela najveće operne umjetnice svih vremena Milke Trnine, skladatelja Brune Bjelinskog, ali i Mozarta, Beethovena, Straussa, Bacha, Schuberta, Wagnera…

Ugodni zvuci klavira i violine uljepšat će vam zagrebačke večeri, a glazbene radionice i predavanja o teoriji glazbe, obogatit će vaše glazbeno znanje. Prepuni pozitivnih dojmova, nakon posjeta ovoj posebnoj glazbenoj ustanovi s najdužim stažem u Hrvatskoj, navratite do obližnjeg Westin Zagreb Hotela. Odmorite se u jednom od najluksuznijih hotela u gradu s 349 moderno preuređenih soba i apartmana, opremljenih jedinstvenim Nebeskim krevetom i Nebeskim tušem, a nakon vrhunskog glazbenog doživljaja, priuštite si i jednako vrhunski gastronomski užitak!

Restoran Kaptol The Westin Zagreb hotela pružit će vam nezaboravno gastro i vinsko iskustvo, a višestruko nagrađivani kulinarski tim za vas će pripremiti objed kakav još niste kušali … Raskošan stol tradicionalnih i internacionalnih specijaliteta već se počeo pripremati, pa požurite!

Comments are closed.