Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja

0    komentara

Izložba „Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja,“ otvorena 12. prosinca 2017. godine u izložbenom prostoru Hrvatskog povijesnog muzeja, predstavlja 216 pažljivo odabranih predmeta iz stalnog postava muzeja, a cilj joj je ukazati na važnost njegovog preseljenja i pronalaženja trajnog smještaja za muzejski fundus. Predmeti su izloženi u sedam tematskih cjelina: politika, gospodarstvo, obrazovanje, znanost, kultura, svakodnevica i mediji. Odabrani su po kriterijima reprezentativnosti, estetske vrijednosti, učestalosti i zanimljivosti, a uključuju i izloške koji pokazuju društveni razvoj te predmete opće i osobne uporabe.

nedostupna bastina izlozba

U cjelini Politika nalaze se predmeti koji podsjećaju na povijesti različitih ideologija, stavova, ideja i nacionalnih pokreta, kao i na promjene država i granica od austro-ugarskog razdoblja do samostalnosti. Cjelina Gospodarstvo dočarava ključne trenutke u razvoju Hrvatske, od izgradnje cesta i željezničkih pruga do brodogradnje i povezivanja Hrvatske te uključuje niz proizvoda, plakata, ambalaže, reklama i sličnih predmeta karakterističnih za pojedina razdoblja.

Cjelina Svakodnevica donosi predmete s pričom koji ukazuju na društveni status i kontekst, a Obrazovanje uključuje stare priručnike, svjedožbe i indekse te slične izloške koji svjedoče o tom području unatrag proteklih nekoliko stoljeća. Cjelina Znanost sadrži biste i portrete priznatih znanstvenika, globuse zemlje i neba te stare zemljovide, a Kultura predstavlja niz izuzetno vrijednih slika, crteža i reljefa, kao i kazališnih kostima, ulaznica i plakata za razna kulturna događanja. U cjelini posvećenoj medijima izložene su brojne novine, časopisi, političke karikature i ilustracije, kao i predmeti koji svjedoče o novijoj povijesti, kao što je kamera ratnog snimatelja Gordana Lederera.

hrvatski povijesni muzej

U odabiru predmeta za izložbu sudjelovali su svi kustosi muzeja. Izložba je otvorena na katu južnog krila gornjogradske barokne palače u Matoševoj ulici, koja je trenutno jedini izložbeni prostor muzeja. Iako je jedan od najstarijih hrvatskih muzeja, Hrvatski povijesni muzej podstanar je već punih 170 godina, a izložba prvi put u povijesti predstavlja predmete koji su dosad javnosti bili nedostupni.

Prostorni problemi s kojima se muzej suočava dugi niz desetljeća odražavaju se u postavi izložbe, koja muzejsku građu predstavlja na sličan način kako je smještena u čuvaonicama. Međusobno nepovezani izlošci – plemićka grbovnica i policijski karton, portret Petra Zrinskog i oznaka za Židove, magnatski nakit i crtež Golog otoka – izloženi su jedan pored drugog,  čime se upozorava na potrebu preseljenja u novi prostor, ali i pokazuje veliki potencijal i bogatstvo muzeja. Predmeti su samo mali dio muzejskog fundusa, a za razliku od situacije u depoima, na izložbi su dostupni javnosti i mogu se razgledavati. U proteklih deset godina, planovi za preseljenje muzeja u prostore nekadašnje Tvornice duhana Zagreb naišli su na pravne prepreke koje unatoč nastojanjima Ministarstva kulture još nisu uklonjene.

Izložba „Nedostupna baština“ otvorena je do 30. rujna ove godine.

Smještaj u Zagrebu

Putnici koji planiraju posjetiti Zagreb mogu rezervirati udoban i prostran smještaj u hotelu Sheraton. Uz luksuzno opremljene sobe i apartmane, vrhunsku uslugu te odličnu povezanost sa svim dijelovima grada, hotel nudi širok raspon domaćih i međunarodnih specijaliteta u ugodnom ambijentu svojih restorana te mnoštvo mogućnosti za relaksaciju. Gostima koji traže istinski odmor od svakodnevnih obaveza hotel nudi Sheraton Zagreb wellness paket, koji uključuje dva noćenja u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj Deluxe sobi, masažu, neograničen pristup Beauty Medical Centru Murad, doručak u sobi i pladanj svježeg sezonskog voća po dolasku.

Foto: hismus.hr

Comments are closed.