Noćnim životom Zagreba provest će vas Crna kraljica – jedna od prvih europskih ‘vampirica’

0    komentara

Je li vam poznata priča o najozloglašenijem mitskom stanovniku Zagreba? Jednoj okrutnoj, nemilosrdnoj i lijepoj dami,  mračnoj vladarici i vještici očaravajuće ljepote, ali hladna i opaka srca, oholog karaktera, odjevene u dugu crnu haljinu na čiji se spomen ledio krv u žilama, ime izgovaralo šaptom, a njezina povezanost s magijom i znanje o tajanstvenim silama, začarana osobnost i zlodjela izazivali strahopoštovanje, strah i trepet Zagrepčana? To je poznata Barbara Celjska, zvana i Crna kraljica, oko čijeg života još i danas, čak 600 godina poslije njezine smrti, postoje različite priče i legende…

Jedino je sigurno da je rođena davne 1392. godine kao kćer bogatog grofa koju su sa samo 16 godina udali za Žigmunda Luksemburškog čime je postala češka kraljica, a kasnije i carica. Brojne knjige svjedoče kako je vodila kontroverzan, razuzdan i raskalašen život, bavila se ‘zabranjenim’ znanostima, alkemijom, ‘mračnim’ naukom, imala brojne ljubavnike, koje je, legenda kaže, bacala sa zidina kada bi joj dosadili ili zatvarala u kaveze. Na ramenu joj je uvijek stajao veliki ljubimac – crni gavran, koji bi na njezinu zapovijed, napadao suparnike i onoga tko bi joj se zamjerio, kljucao mu oči i derao kožu…

Dogovor Crne kraljice sa samim vragom

Jedna od najčuvenijih narodnih predaja je o njezinom stolovanju Medvedgradom, na kojem je provela dio života. Vjeruje se kako je tamo pohlepno čuvala svoj zdenac, a na žedne seljake koji su se tamo poželjeli okrijepiti, slala pse. Neke od verzija kažu kako je njezin izvor vode koji se danas naziva Kraljičin, na kraju ipak presušio, a nju su napali bijesni žedni psi, pred kojima se u strahu bacila niz Medvednicu.
Druga pak prenosi kako joj, nakon što su Turci napali Medvednicu, nitko nije želio pomoći niti riskirati život za nju pa je prodala dušu vragu kao savezniku. Slavna je njezina rečenica: „Pukni vrag, dam ti Medvedgrad“.  Nakon što je pokušala prevariti vraga, prokleo ju je i pretvorio u zmiju, koja i danas čuva svoje zakopano blago u tajnim i neistraženim podzemnim tunelima podno Medvednice.

Upoznajte noćni život Zagreba

Još uvijek tako živi legenda o slavnoj i oholoj Crnoj kraljici, koja budi nepresušnu maštu znatiželjnika koji slijede tragove čuvene vladarice Medvedgrada, vole istraživati njezinu prošlost, postojanje navodnog kraljičinog blaga…
U tom duhu, organizirane su različite turističke ture i zanimljivi tematski obilasci Zagreba! Hotel Jadran u samom srcu Zagreba u sklopu svojih posebnih ponuda omogućava vikend boravak i dva noćenja za dvoje u hotelu s doručkom i vođenim obilaskom i izletom na gradsku planinu Medvednicu i obronke kojima je nekada vladala misteriozna Crna kraljica, na kojem ćete doznati sve o njezinom životu, zdencu i utvrdi s koje je utjerivala strah u kosti Zagrepčana…

Na put vas može odvesti ni manje ni više, nego i sama Crna kraljica! Istoimena turistička agencija dobila je ime po čuvenoj Barbari Celjskoj i jednoj od najmračnijih i najpopularnijih zagrebačkih legendi, uz koju se veže i postanak Zagreba, a iz njene ponude izdvaja se organizirano upoznavanje šarolikog i uzbudljivog noćnog gradskog života!

Opustite se uz vruće ritmove

Nakon kraće šetnje starom zagrebačkom jezgrom, razgledavanja najznačajnijih znamenitosti, predah vas očekuje u nekolicini gradskih barova, a poslije početnog zagrijavanja, vrući plesni podiji noćnih klubova i diskoteka, spremni su da ih oborite s nogu!
Poprilično šarolik i sadržajan noćni život hrvatske prijestolnice srest ćete u svim dijelovima grada, a najzabavnije je na tri glavne lokacije – jezeru Jarun, Savi i središtu Zagreba.

Jarun je poznat kao omiljeno okupljalište mlađih ali i starijih generacija, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada postaje središte odlične glazbe i ritmova. Na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara, niz je kafića i klubova na otvorenom u kojima se u romantičnom ugođaju možete osvježiti, popiti čašu vina ili koktela, uz latino, r’n’b’, disco ili domaće ritmove. Aquarius, Gallery, Faces mjesta su koja se nikako ne propuštaju u Zagrebu!
Sava je uobičajeni naziv za središte studentskog života i ludih provoda oko studentskog centra Stjepan Radić gdje se u barovima poput Roko&Akademija, Besta ili Žapca, najbolje pleše i opušta uz glazbu uživo, domaći i strani rock’n’roll.

Zaplešite u srcu Zagreba

A centar grada je priča za sebe. Gotovo na svakom koraku, što Gornjeg, što Donjeg grada, od Cvjetnog trga, Tkalčićeve ulice, Tuškanca, blizine Hrvatskog narodnog kazališta i Parka Ribnjak, privući će vas veseli zvukovi gitara, r’n’r-a, housea, jazza, bluesa, alternativne i ostale glazbe, žamor ispred brojnih kafića zavučenih među zagrebačkim ulicama…
Želite li posjetiti barem dio njih, teško ćete to uspjeti u jednoj večeri, a poznati Maraschino, Lemon, Pepermint, Hemingway, Groove, VIP Club, Gjuro, Sax, Green Gold , pubovi poput Historya, Olivera Twista ili pivnice Medvedgrad u slavnoj Tkalčićevoj ulici neće vam dopustiti da rano odete kući…

Spa i wellness opuštanje nakon tulumarenja

Kada se ludo zabavite na mjestima kojima će vas provesti Crna kraljica, vrijeme je za posljednju stanicu vašeg uzbudljivog noćnog posjeta Zagrebu – Westin Zagreb Hotelu. Odspavajte u Westin Zagreb Hotelu, moderno preuređene sobe sa Nebeskim krevetom i tušem bit će pravi izbor za odmor i potpunu obnovu vašeg tijela i osjetila nakon nezaboravnog noćnog provoda. Djelić raja ovdje će vam uistinu biti nadohvat ruke, a mirno i elegantno utočište najbolji lijek za burne i neprospavane zagrebačke noći.
Osvježite svoj organizam Superfoods doručkom, koji će vam biti pripremljen od svježih, sezonskih i kvalitetnih namirnica i po želji, poslužen u sobu, tako da vam jedino preostaje odmarati. Za potpunu rekuperaciju, pravi izbor bit će spa centar Westina. Njegova spa comfort zona idealna je za potpuno opuštanje. Čak 16 vrhunskih masaža, finska i turska sauna, 17-metarski zatvoreni bazen, work out programi s najmodernijom opremom, vrhunski Experience tuševi i bogata ponuda beauty programa, samo su dio najljepše revitalizirajuće oaze u gradu u prekrasnom ambijentu, pa je svakako posjetite i pripremite se za novu rundu provoda i zabave u Zagrebu!

Comments are closed.