Otkrijte “Tajne Griča” u noćnoj turi

0    komentara

Poznato vam je ime Marije Jurić Zagorke? Čuli ste za gričku vješticu ili možda seljačku bunu, Matiju Gupca i Petricu Kerempuha? Ako niste ili djelomično znate o kome se radi ali niste sigurni gdje ih svrstati, pravo je vrijeme da ovog ljeta naučite sve o njima. To su legendarne hrvatske povijesne ličnosti, koje su ostavile velik trag u prošlosti i rado ih se danas sjećamo.

Kako bi ih upoznali, dođite u petak ili subotu navečer u 21 sat na ugao Mesničke ulice i Ilice u samom središtu Zagreba i avantura može početi! Na tom će vas mjestu dočekati čovjek zaogrnut crnim plaštom i odvesti do Marije Jurić Zagorke, koja vodi glavnu riječ u otkrivanju čuvenih ‘Tajni Griča’…

Slavna hrvatska spisateljica i prva novinarka na ovim prostorima, bila je korak ispred svog vremena, a njezini povijesni romani i danas ostavljaju bez daha. Priča kaže kako ih je uvijek pisala po noći, kada je završila novinarski posao, a ulomci iz njih sastavni su dio ‘Tajni Griča’.

tajne grica u zagrebu

Drugačiji Zagreb

Zagorka će vas kroz svoje likove iz romana, vitezove, konjanike, vještice, Petricu Kerempuha, Matiju Gupca, provesti kroz zanimljive anegdote Gornjeg Grada. Grič nije odabran bez razloga. To je stari dio grada i njegovim pripajanjem Kaptolu, stvoren je Zagreb kakvog danas poznajemo. Čuva mnoge tajne i gradske legende, koje Zagorka sa svojom družinom nestrpljivo čeka da vam ispriča.

Povijest hrvatske metropole ovdje je predstavljena na drugačiji način, uz pomoć kostimiranih likova i glumaca te živopisnih scena koje nas vraćaju u misteriozno doba srednjeg vijeka. Obilaze se povijesne gornjogradske lokacije, a šetnja je jedinstvena jer se odvija tijekom noći, uz svjetla lampiona. Takav ugođaj još vjernije dočarava mističnu prošlost grada i njegove tajne od kojih ćete se naježiti…

tajne grica kod crkve sv.marka

Predivne atrakcije Gornjeg grada

Zagorka će vas dočekati na Kapucinskim stubama, koje su se nazivale i vještičje, a zbog čega, saznat ćete na licu mjesta. Šetnja se nastavlja do gradskog simbola Kule Lotrščak, koja je služila za obranu. Danas se u njoj nalaze vidikovac i Grički top iz kojeg se svakoga dana ispaljuje pucanj točno u podne. Markov trg središte je političkog života, a njegova crkva jedan od najdugovječnijih građevinskih spomenika. Kakve su se tamo bitke odvijale u srednjem vijeku i koje su tajne ostale sakrivene, otkrit će ‘Tajne Griča’.

Nezaboravan će biti posjet i jedinim sačuvanim gradskim vratima – Kamenitim vratima. Ona su ujedno i svetište zaštitnice grada Majke Božje, čija je slika ostala netaknuta u velikom požaru, a u Cinkušu ćete predahnuti od uzbudljivih anegdota, koje će vas opčiniti.

povijest i tajne grica

Prošećite najpoznatijim tunelom u gradu

U Zagrebu je navodno nekada bilo registrirano više od 250 vještica, a znate li i da podno grada postoje brojni tuneli? Oni navodno datiraju iz 18. stoljeća i korišteni su za razne sigurnosne i tajne potrebe. Mnogi su dobro skriveni, a jedan koji je otvoren za sve znatiželjne posjetitelje je tunel Grič!

Izgrađen je 1945. godine podno Griča i u dužini od 350 metara poveznica je između Radićeve i Mesničke ulice. Slobodno prošećite njime i istražite sve njegove tajanstvene prolaze.

Smještaj u centru Zagreba

Ima ih mnogo, a kada se umorite od razotkrivanja gornjogradske prošlosti te se poželite vratiti u sadašnjost, ona će biti predivna ako odsjednete u hotelima grupacije HUP-Zagreb. Elegancija, udobnost i vrhunska usluga odlikuje njihove najpoznatije hotele smještene u centru grada i izvan njega.

Luksuzni Sheraton Zagreb hotel i Westin Zagreb pružit će vam nezaboravan užitak boravka i noćenja, kao i najviši hotel u Hrvatskoj, Panorama Zagreb hotel s očaravajućim pogledom na cijeli grad.

U samom centru hrvatske metropole, bed and breakfast hotel Jadran osvojit će vas svojim šarmantnim ambijentom, a u hotelu International ćete pronaći baš sve što vam je potrebno da se osjećate gotovo kao kod kuće. Prepustite se odmoru koji će vam dobro doći nakon jedinstvene noćne šetnje po Zagrebu!

Hotel International

Comments are closed.