Park prirode Medvednica – idealna izlet destinacija nadomak Zagreba

0    komentara

S dolaskom proljeća budi se i naša želja za boravkom u prirodi. Sigurno mnogi od vas razmišljaju gdje provesti aktivan vikend. Naš prijedlog je Park prirode Medvednica. Uživajte u bogatstvu prirode nadomak Zagreba.

Park prirode Medvednica prostire se na 17.938 ha površine duž istoimene planine u neposrednoj blizini Zagreba. Njene ljepote i blizina glavnog grada čine je omiljenim izletištem u središnjoj Hrvatskoj.

Što sve posjetiti u Parku prirode Medvednica

Medvedgrad

Srednjovjekovni grad smješten na južnom dijelu Medvednice. Izgrađen je 1254. godine nakon provale Tatara s ciljem zaštite građana, biskupa i crkvenog blaga. Medvedgrad je napušten 1590. godine nakon što je utvrdu razorio snažan potres.

Pod južnom kulom Medvedgrada 1994. godine podignut je Oltar domovine, u čast hrvatskim junacima. Na Medvedgradu se organiziraju srednjovjekovni dani, Medvedgradske večeri te brojna druga kulturna događanja.

Zbog radova na obnovi utvrda Medvedgrad bit će zatvorena za posjetitelje do kraja 2019. godine.

medvednica-zagreb

Špilja Veternica

Špilja Veternica je šesta špilja po veličini u Hrvatskoj. Čini ju više od sedam kilometara razgranatih kanala. U posjetu špilje u pratnji vodiča možete vidjeti vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca te druge zanimljivosti.

Špilja Veternica od 1979. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode.

Rudnik Zrinski

Rudnik Zrinski nalazi se na području zvanom Rudarski vrt u kojem se rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik je otvoren u 16. stoljeću kada je pronađen galenit. No, proizvodnja je obustavljena polovinom 17. stoljeća, a obitelj Zrinski zatvorila je rudnik.
Rudnik je uređen za posjetitelje 2004. godine, a zbog svoje izuzetne vrijednosti 2006. godine proglašen je kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Planinarske staze

Na Medvednici postoje 72 označene i uređene planinarske staze. Staze su različito duge i različito zahtjevne, stoga ćete moći odabrati pravu stazu u skladnu sa svojom fizičkom kondicijom i vremenom kojim raspolažete.

Biciklističke staze

Ljubiteljima biciklizma na Medvednici je dostupno osam kružnih staza i jedna transverzalna koja ih povezuje. Sve staze su uređene i označene, a postavljeni su i QR kodovi.

Poučne staze

U Parku prirode Medvednica uređeno je pet poučnih staza: Šumska staza Bliznec, Geološka poučna staza Miroslavec, 500 Horvatovih stuba, Poučna staza Bistra, Slani potok. Uz staze su postavljene poučne ploče s kojih posjetitelji mogu puno naučiti o prirodnim, povijesnim i drugim znamenitostima.

Na Medvednici se nalaze i ugostiteljski objekti u kojima se možete okrijepiti tradicionalnim jelima i pićem.

Smještaj u Zagrebu

Park prirode Medvednica smješten je u neposrednoj blizini grada Zagreba. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora u prirodi i urbanog života posjet Zagrebu i Medvednici idealan je za vas.

Pogledajte ponudu smještaja u HUP Zagreb hotelima i odaberite onaj koji vam najbolje odgovora. Na raspolaganju su vam The Westin Zagreb Hotel, Sheraton Zagreb Hotel, Hotel International, Panorama Zagreb Hotel, Hotel Jadran i Hotel Zagreb. U ovoj bogatoj ponudi sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Foto: Pixabay

Comments are closed.