Pet najljepših parkova u Zagrebu

0    komentara

Možete li pokušati pogoditi koliko ima parkova u Zagrebu i koliku površinu zauzimaju? U gotovo svakom kutku možete pronaći neku skrovitu oazu mira i zelenila, u koju se možete zavući u ljetne dane ili prošetati njome u romantičnim večerima, a ako bi baš morali izdvojiti neke koji su najreprezentativniji i najljepši predstavnici zagrebačkih parkova, onda izbor pada na sljedećih pet gradskih ljepotica. Idemo redom!

Posljednji službeni podaci govore kako u hrvatskoj prijestolnici postoje 33 uređena parka, koji se prostiru na više od 400.000 kvadratnih metara. Kada bi brojali sve zelene površine u gradu, došli bi do daleko veće brojke jer se za Zagreb često kaže da je zeleni grad.

Parkovi u centru Zagreba

Trg kralja Tomislava prvo je što ćete ugledati ako u Zagreb stignete vlakom. On je dom glavnom željezničkom kolodvoru i nazvan je po prvom hrvatskom kralju. Na njemu se nalazi i prostrani park popularno nazvan među Zagrepčanima – Tomislavac!

Ljeti njegove klupice, predivne šetnice, uređene cvijećem i ukrasnim grmljem posjećuje velik broj građana i turista, koji redovito odsjednu u obližnjem Sheraton Zagreb hotelu. Park ima i fontanu, koja svijetli po noćim, a osim Tomislavovog kipa, najznačajnija građevina ovdje je Umjetnički paviljon, najdugovječniji prostor za održavanje izložbi, star više od stoljeća. Zimi se Tomislavac pretvara u veličanstveni zimski park s velikim klizalištem i kućicama u vrijeme Adventa.

pogled na zagreb iz zraka

Malo dalje od njega, smjestio se glavni simbol Zagreba i po mnogima najljepši zagrebački park – Zrinjevac. Njegov glazbeni paviljon je tijekom cijele godine poprište raznih kulturnih i glazbeno-zabavnih događanja, plesnih večeri i koncerata, a pod njegovim bajkovitim krošnjama čuvenih platana, rado se okupljaju i susreću sve generacije. Mnogi dolaze zbog meteorološkog stupa, koji je postavljen 1884. godine, a u kojem se još i danas ručno navija njegov mehanizam.

park zrinjevac zagreb

Nekad ribnjaci, danas prekrasan park

Krenete li prema sjeveru, do središnjeg gradskog trga pa skrenete u Vlašku, u čijoj se blizini nalazi šarmantni bed & breakfast hotel Jadran, put će vas dovesti do još jednog impresivnog parkovnog izdanja – parka Ribnjak.

Naslonjen je uz zidine katedrale, a pravo je mjesto za odmor od gradske vreve i vrućine jer je prepun klupica i zelene površine, što je idealno za piknike i druženja na otvorenom. Dobio je ime prema ribnjacima koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća, nakon čega je pretvoren u divan park sa skulpturama i fontanom. Ljeti je dom raznim glazbenim večerima, koje ne smijete propustiti kako bi doživjeli uzbudljivi noćni život Zagreba u ljetnim mjesecima.

park ribnjak zagreb

Otkrijte čudesni biljni svijet u Botaničkom vrtu

Zanima li vas možda gdje se u Zagrebu može pronaći više od 10.000 vrsti biljaka? Odgovor je na trgu Marka Marulića, u blizini gradskog kolodvora, u Botaničkom vrtu.

Ovo je raj za sve koji vole prirodu, floru i faunu. Možete naučiti sve o biljkama i njihovom uzgoju, obići staklenike i bilje koje dolazi iz različitih krajeva svijeta ili samo prošetati čarobnim perivojem ovog zakonom zaštićenog kulturnog spomenika i prepustiti se uživanju u miru, tišini i cvrkutu ptica.

botanički vrt

Park Maksimir – među najljepšima u Europi

I za kraj smo ostavili jedan od najpoznatijih zagrebačkih parkova, Maksimir. U ovoj park-šumi se smjestio gradski zoološki vrt, a dobio je ime po biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. Današnji izgled poprimio je krčenjem biskupske šume krajem 18. stoljeća. Na 316 hektara prostire se pet jezera, nekoliko potoka, paviljona, livada.

Stanište je za više od stotinu ptičjih vrsta, mnogobrojne životinje i biljke, a zahvaljujući bujnoj vegetaciji i prostranim šetalištima, nezaobilazno je odredište svih koji žele provesti ugodan odmor u prirodi, rekreirati se, šetati, rolati se, možda i veslati ili trčati… Uostalom, nije bez razloga svrstan među najljepše europske parkove!

maksimir zagreb

Comments are closed.