PKU certifikat: HUP-ovi hoteli pripremaju i niskoproteinske delicije

0    komentara

Hoteli HUP-Zagreb grupacije ponosni su nositelji PKU Friendly Certifikata pa se u njihovim restoranima, na zahtjeve gostiju, spravljaju posebna niskoproteinska jela. Kuharsko osoblje restorana HUP-ovih hotela – The Westin Zagreba, Sheraton Zagreba, Panorama Zagreba, Hotela International i Hotela Jadran, prošlo je specijaliziranu obuku u pripremi hrane i pića namijenjenih osobama koje boluju od fenilketonurije.

Radi se o rijetkoj nasljednoj bolesti do koje dolazi jer se višak aminokiseline fenilalanin ne razgrađuje i uzrokuje trajna oštećenja živčanog sustava i mozga. Glavni je problem što je fenilalanin sastavni dio bjelančevina, koje su osnova organizma ljudi, životinja i biljaka, pa sve osobe s ovom PKU bolesti moraju jako paziti na prehranu i biti na strogoj dijeti cijeli život.

PKU friendly prehrana

Bolest koju liječi zdrava prehrana

Mnogi je nazivaju i bolesti koja se liječi hranom, za nju nema lijeka, pa je osnova liječenja posebna ljekovita i veganska prehrana. Temelji se na tome da se svakoga dana u organizam unosi samo mala količina fenilalanina, neophodna za razvoj.

Najviše bjelančevina nalazi se u mesu, mlijeku, jajima i ribi, koji se u širokom luku moraju zaobilaziti, a kao nadomjestak se uzimaju posebne namirnice koje zamjenjuju prirodne bjelančevine i ne sadrže problematični fenilalanin. Izuzev toga, uz organizam se smiju unositi prirodne namirnice poput voća i povrća te kruha i tjestenine od posebnog brašna ali s malo proteina i u točno određenim količinama.

U hotelima grupacije HUP kuha se s ljubavlju

Kako spremati takva niskoproteinska jela i obroke, za koja je od izuzetne važnosti pridržavati se strogih pravila pripreme, znaju u hotelima HUP-Zagreb grupacije. Njihovi vrhunski kuhari osposobljeni su za pripremu takvih jela s mnogo ljubavi i pažnje, pa se tako u njihovim restoranima, sve PKU osobe osjećaju gotovo kao kod kuće.

Znajući da će na tanjuru dobiti ukusne i raznovrsne obroke, koji su vješti i obučeni kuhari marljivo pripremili po posebnoj recepturi i kuharici i s biranim zdravim sastojcima, s malo ili gotovo ništa proteina, mogu se bezbrižno prepustiti uživanju u hrani koja će biti pravi lijek za njihov organizam.

PKU Friendly Certifikat potvrđuje stručnost osoblja

Potrebno je samo najaviti se i hoteli HUP-Zagreb grupacije će se pobrinuti za različite niskoproteinske specijalitete, a dijeta će biti sve samo ne obična. Kulinarski majstori potrudit će se da se još dugo upamti boravak u Zagrebu, a kroz originalna, slasna i bogata niskoproteinska jela, oplemenit će i poboljšati život osoba sa fenilketonurijom.

Kod pripreme takvih obroka je najvažnije pridržavati se dozvoljenih količina proteina, a vaga i tablice prehrambenih vrijednosti svih namirnica su sastavni dio svake kuhinje, pa tako i onih u hotelima HUP-Zagreb grupacije.

PKU Friendly Certifikat i status, koje je hotelima HUP-Zagreb grupacije dodijelila neprofitna Udruga za pomoć obiteljima s fenilketonurijom Hrvatske na godišnjoj Skupštini u travnju ove godine, to i potvrđuje.

Hrana i piće se na zahtjeve gostiju pripremaju sukladno PKU zahtjevima i prema važećoj kuharici u kojoj se nudi velik izbor jela, od juha, niza priloga, glavnih jela, pizza, umaka, salata, kruha i peciva, do različitih deserta, torti, kolača, palačinki i slastica…

Jedino što trebate je odabrati hotel koji vam odgovara, zatražiti pripremu željenih obroka prema PKU standardima i prepustiti se uživanju u njima! Dobar tek!

Comments are closed.