Posjetite Muzej za umjetnost i obrt u kojem je legendardni Caravaggio oduševio Zagrepčane

0    komentara

Vodio je buran, dramatičan i skandalozan život. Kao neukrotivi buntovnik i kockar, često je dolazio u sukobe, sudjelovao u tučnjavama i neredima. Tajanstven i opasan, nije bio osoba koju bi rado voljeli sresti na ulicama Rima.

„Nakon dvotjednog rada, on bi se vucarao mjesec dana od bala do bala s mačem za pasom i slugom uz sebe, uvijek spreman za svađu ili tuču i veoma je teško bilo biti s njime u društvu”, opisao je talijanski pisac, kolekcionar i trgovac umjetninama Giullio Mancini.

Oružje je uvijek bilo uz njega, a jedna svađa, završila je kobno. 1606. godine, zbog kockarskih dugova ubio je mladića u dvoboju i pod prijetnjom smrtne osude, bježi iz Rima. Dugo vremena skrivao se od lica pravde, bio u izgnanstvu u kojem je slobodu plaćao slikama ali niti to mu nije izbrisalo status jednog od najutjecajnijih talijanskih slikara svih vremena.

Caravaggio je začetnik baroka u slikarstvu

Utemeljitelj je baroka, najveće ime ovog pravca te začetnik modernog slikarstva. Najpoznatiji je po naturalističkim prikazima događaja iz Biblije, čije je likove često slikao na neumjesan, pa i vulgaran način. Sveti Matej završio je kao ćelavi seljak prljavih nogu, Gospa sa naotečenim nogama, a kao model za nju, odabrao je prostitutku… Provocirao je, šokirao i fascinirao. I dok je crkva takav realizam smatrala bogohuljenjem, svetogrđem i izrugivanjem, mnogi su obožavali njegovu strast, drskost i grotesku, oštri kontrast svjetla i mraka. Sve to priskrbilo mu je svjetsku slavu.

Premalo je riječi kojima bi se mogla opisati njegova veličina i utjecaj, a teško je zamisliti čime bi nas još oduševio ovaj ćudljivi genijalac da njegov turbulentan život nije okončan nakon tek desetogodišnjeg rada. Umire sa 39. godina u egzilu, a kao i za cijeli život, i uz smrt se vežu brojne kontroverze. Vjeruje se kako je preminuo od groznice kada je u ljeto 1610. godine brodom pokušavao doći do Rima kako bi zatražio oprost od pape.

Tužan kraj velikog umjetnika

„U očaju je krenuo obalom. Konačno je stigao do mjesta gdje su ga, u strašnoj groznici, stavili u krevet i tako je umro za nekoliko dana, jednako bijedno kako je i živio“, opisao je tužan kraj u svojoj biografiji talijanski slikar i pisac umjetnosti Giovanni Baglione. Ali tijelo nikad nije pronađeno..

Ako još niste pogodili o kome je riječ, otkrit ćemo vam da ste upoznali samo mali dio velikog Michelangela Merisija, poznatijeg i kao Caravaggia! Vjerojatno niste znali za njegov buran život ali pamti se ono što je ostavio iza sebe, a to je neprocjenjivo bogatstvo na platnu s prijelaza iz 16. u 17. stoljeće.

Čuvena ‘Večera u Emausu’ završila je u Zagrebu

Dio nevjerojatnog opusa jedna je posebna slika koja se svrstava uz bok najpoznatijih djela svjetske umjetnosti. To je slavna ‘Večera u Emausu’, ulje na platnu iz 1606., koje teatralno prikazuje večeru Isusa sa njegovim učenicima nakon uskrsnuća. Remek-djelo svjetskog slikarstva originalno se čuva u Pinakoteci Brera u Milanu, ali prošlog je ljeta na 87 dana, pod strogim osiguranjem vrijednim vrtoglavih 60 milijuna eura, posuđeno Zagrebu, kao poklon Italije za dobrodošlicu Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju.

Čast da svoje zidove ukrasi najvijednijim, najslavnijim i najvećim djelom klasične europske umjetnosti ikad izloženim u Hrvatskoj, pod točno određenom temperaturom od 23 stupnjeva i 55 posto vlage, pripalo je zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Najznačajniju muzejsku instituciju od nacionalnog značaja, smještenu na Trgu maršala Tita u samom gradskom središtu, samo zbog te je prigode pohodilo više od 25 tisuća posjetitelja. Caravaggijevo savršenstvo odlično se uklopilo u stalni barokni postav muzeja, koji i danas, svojim bogatim fundusom privlači velik broj znatiželjnika.

Razgledajte 19 impresivnih zbirki starih predmeta

Srcu je prirastao mnogim Zagrepčanima, ne samo zbog slavnog Caravaggia koji je ‘bio’ u njemu, popularnog Tiziana ili Rembrandta, nego i širokog raspona umjetnosti i kulture koje nudi na dlanu. Uz stalni postav od gotike, renesanse, baroka, rokokoa, klasicizma, historicizma, secesije do art décoa i razdoblja od 14. do 21. stoljeća, izdvaja se i 19 impresivnih i jedinstvenih zbirki sakralne umjetnosti, judaistike, slikarstva, skulpture, arhitekture, kiparstva, namještaja, grafike, satova, bjelokosti, metala, stakla, keramike i tekstila, mode i fotografije – koja je jedna od najstarijih na svijetu.

Ukratko, sve ono što vraća u doba plemićkog i građanskog života Hrvatske. Antikni namještaji, predmeti i dekoracije koji su se skupljali stoljećima, a Muzej za umjetnost i obrt je 160.000 predmeta idealno uklopio u velebne prostorije svoje historicističke palače, izgrađene 1888. godine po nacrtima Hermana Bollea.

Našlo se mjesta i za muzejsku knjižnicu sa čitaonicom i više od 65.000 svezaka knjiga i časopisa koja predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih za umjetnost i umjetnički obrt u ovom dijelu Europe, ali i za srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Jedan od najljepših zagrebačkih trgova, nazvan po partizanskom vođi i maršalu Josipu Brozu Titi, doista živi u duhu umjetnosti.

U MUO stiže još jedan barokni slikar – Guercino

On će ove jeseni zablistati u još ljepšem i bogatijem ruhu jer će ugostiti drugog velikana umjetničke scene – jednog od najvećih talijanskih baroknih umjetnika, Giovannija Francesca Barbierija, poznatijeg kao ‘Il Guercino’. Kroz tridesetak izloženih djela sa popratnom scenografijom pod nazivom ‘Guercino – svjetlo baroka’ imat ćete priliku upoznati stvaralaštvo vještog crtača i velikana kista i boje te vidjeti neke od najintrigantnijih i najznačajnijih djela talijanskog baroka…

Nećete požaliti, a ako se prije jeseni nađete u Zagrebu, obavezno svratite do Muzeja za umjetnost i obrt. U tijeku je atraktivna izložba ‘Stoljeće ručnog sata’ koja vas vodi u povijest jednog od najstarijih čovjekovih izuma, danas nezaobilaznog modnog detalja svake ruke i posebnih čuvara našeg vremena. Pobjegnite malo iz svakodnevnice u prošlost, MUO vas čeka, a onda…

U Westin Hotelu preporodite svoj duh i tijelo  

Tu ne prestaje vaše umjetničko putovanje Zagrebom. Kada napustite umjetničku oazu u samom srcu Zagreba, tek nekoliko minuta hoda dijeli vas od nešto drugačijeg utočišta, mira i opuštanja u The Westin Zagreb Hotelu. Kako vam se čini ideja o ukusnom ručku, začinjenom odličnim vinom i slasticom iz vrhunskog restorana Kaptol i prekrasnog art deco ambijenta Diana Bara?
Neka vaše tijelo dobije zasluženi odmor u nebeskom krevetu i pod nebeskim tušem prostranih soba Westina, a kao šlag na tortu, bit će revitalizirajući užitak u Wellness & Spa centru sa najboljim fitness programom u gradu, najmodernijom opremom, saunom, bazenom, masažama… Preporodite svoj duh i tijelo i tek ćete onda biti spremni za nastavak otkrivanja impresivne umjetničke slike Zagreba…

Comments are closed.