Posjetite NSK – jedinstvenu hrvatsku riznicu znanja i knjižnog blaga

Tagovi:
0    komentara

Želite li bolje upoznati Hrvatsku i njezinu bogatu, neobičnu i uzbudljivu povijest, mogao bi vas zaintrigirati podatak o njezinoj prvoj tiskanoj knjizi. To je Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je samo 28 godina nakon tiskanja Biblije Johannesa Gutenberga i začetkom jednog od najvećih čovjekovih otkrića – izuma tiskarskog stroja, 1483. godine, ugledao svjetlo dana.
Otisnut je na hrvatskom jeziku i pismu, tadašnjom uglatom glagoljicom i do danas je sačuvano njegovih 11 nepotpunih primjeraka. Šest u Hrvatskoj, od čega dva u Zagrebu na jednom vrlo posebnom mjestu, omiljenom svim generacijama Zagrepčana.

Put vodi do hrvatske čuvarice pismenosti

Pitate li se gdje je to, bit će dovoljno reći – tri milijuna različitih naslova, 36.478 četvornih metara prostora, čudesni ormari s knjigama u nevjerojatnom rasponu od 110.000 metara, prepune police ukupne duljine 12.900 metara, različite zbirke posebne građe poput vrijednih rukopisa, starih knjiga, grafika, zemljopisnih karata, raznovrsnog audio i video materijala, brojka od 1400 svakodnevnih korisnika…

Sve navedeno veže se uz neprocjenjivo blago hrvatske i inozemne književnosti koje brižno čuvaju zidovi Nacionalne i sveučilišne knjižnice. I sam naziv potvrđuje kako se radi o vodećoj instituciji u Hrvatskoj, najvećoj općeznanstvenoj knjižnici, čija bogata i jedinstvena građa pomaže u znanstvenom radu i obrazovanju.

Raj za sve ljubitelje književnosti

Već više od 4 stoljeća središnja hrvatska knjižnica nezaobilazna je ustanova domaće kulture, znanosti i obrazovanja i u njoj su dobrodošli svi koji vole knjige, čitanje i miris starih i rijetkih primjeraka tradicionalne i moderne književnosti, od studenata, profesora, znanstvenika, umjetnika, intelektualaca, knjigoljubaca, svih onih koji se vole izgubiti u  knjižnom obilju, rijetkim i dragocjenim knjigama, originalnim rukopisima i ostalim radovima neizmjerne vrijednosti.

Iz mnoštva se izdvajaju Vinodolski zakonik, najstariji sačuvani pravni spomenik i dokument o običajima i zakonima 13. stoljeća na hrvatskom jeziku, prva gramatika, unikatni atlas velikog francuskog vojskovođe i cara Napoleona, koji sadrži 17, tušem i vodenim bojama na akvarel papiru ispisanih listova pomorskih karata i planova luka istočnog Jadrana, potom zbirka od 40.000 listova zemljopisnih karata i 1.500 atlasa stara 67 godina, kompilacija službenih publikacija zakona, djela domaćih autora prevedena na strane jezike, digitaliziranih članaka i časopisa. Ukratko, sva kultura, pisana i tiskana povijest jednog naroda okupljena u velebnom kompleksu.

Zanima li vas najljepši pogled na Zagreb?

Šetajući prostranstvom velebne i moderno uređene šesterokatne knjižnice i čitaonice, pogled će vam privući prekrasan pejzaž, panorama Zagreba i njegove podsljemenske zone, što omogućava impozantno stakleno predvorje. Osim toga, u jednoj od čitaonica možete vidjeti kako izgleda harfa gotičkog tipa iz 1910. godine te jedna manja irska. Poseban je i logotip knjižnice povijesne simbolike. Radi se o slovu uglate glagoljice iže, preuzeto iz Misala s početka naše priče i tek kratkog uvoda u otkrivanje bogate hrvatske kulturne baštine, koju vam prepuštamo da sami nastavite istraživati.

Stopite se s knjigama i hrvatskim blagom koje se mjeri u 114 kilometara polica i 66 kilometara knjiga, a nakon nezaboravnog putovanja u Ulici Hrvatske bratske zajednice u produženju zagrebačkog simbola parkovne i urbanističke arhitekture – Lenucijeve potkove, osvježenje potražite u neposrednoj blizini, u Hotelu International u Miramarskoj ulici, idealnom izboru za sve poslovne i turističke goste Zagreba. Čeka vas luksuzan smještaj, vrhunski restoran, elegantan lounge bar i najbolja usluga. Poslije ugodnog druženja s knjigama, pravo je vrijeme da se nagradite savršenim spojem raznovrsnih tradicionalnih i modernih specijaliteta kulinarskih stručnjaka i užitak zagrebačke večeri upotpunite čašom vina, ukusnim koktelom ili pićem po izboru, zar ne?

Comments are closed.