Posjetite Tehnički muzej u Zagrebu

0    komentara
(Foto: Tehnički muzej, screenshot)

Zanima li vas kako izgleda restaurirana bomba za gašenje požara, džepna podmornica, kako zvuče neke priče iz davnina o znanosti i tehnici te njihovoj bogatoj povijesti, poput one o rudarskoj svjetiljci, koju je za sigurniji rad pod zemljom izumio Humphry Davy, tranzistorizirano računalo težine 1000 kilograma, koje je u minuti moglo obaviti 200.000 računskih operacija? Otkuda ideja za termos bocu za čuvanje toplog i hladnog pića ili prve automatske praonice automobila? Kako je izumom registar blagajne krenuo put prema fiskalizaciji? Tko je prva žena koja je sjela za upravljač motornog vozila ili pak prva stjuardesa? Koji je bio prvi automobil s klima uređajem? Kada se dogodilo prvo prolijetanje pored Crvenog planeta Marsa?

Ako je vaš odgovor potvrdan, sve možete doznati na jednom posebnom mjestu u Zagrebu. To je Tehnički muzej u Savskoj cesti na broju 18, nedaleko od središta grada. Do njega voze mnoge tramvajske linije, a glavni orijentir vam je velebni 105 metara visoki Cibonin toranj. Kada ga ugledate, to je signal da ste na pravom odredištu te da morate potražite jedan neobični spomenik – plavi vagon, drevne lokomotive zagrebačkog tramvaja. Jedan je od tri preostala vozila iz serije, čija gradnja datira još  iz 1951. godine i reprezentativni je simbol javnog gradskog prijevoza.

Prvi tramvaj u Zagrebu

Prvi tramvaj u Zagrebu službeno je krenuo 5. rujna 1891. godine i to tako da je kola po pruzi vukao konj, prosječnom brzinom od 7,5 kilometara na sat. Prvo spremište tramvaja i konja, nalazilo se upravo na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja. Konjski tramvaj u povijest je otišao 1910. godine kada ga je zamijenio električni. Kako je on izgledao i koliko se razlikovao od današnjih modernih niskopodnih vozila, možete pogledati u Tehničkom muzeju, u kojem se još od njegova otvaranja 1954. godine, pomno čuvaju originalni primjerci motornih kola i prikolica prošlog vremena, a povremeno je moguće i provozati se njima gradom.

Rudnik u središtu Zagreba!

Nakon što upoznate tradiciju tramvajskog prometa u Zagrebu, pažnju bi vam mogao privući odjel vatrogastva, u kojem se otkriva cjelokupna povijest vatrogastva, mogu vidjeti različite vatrogasne naprave, poput zaprežnih kola s bačvama vode, od svojih početaka do danas. Posebna pažnja posvećena je i jednoj od najstarijih ljudskih djelatnosti – rudarstvu, pa su tako izloženi različiti alati, bušilice,svjetiljke, kacige, makete platformi i rudnika u prirodnoj veličini, nevjerojatnih 300 metara, uzorci ugljena, raznovrsni geodetski instrumenti, zbirka aviona, automobila, plovila, a bez daha će vas ostaviti rijedak primjerak podmornice i helikoptera.

Možete se okušati u traganju za zlatom, a uz zanimljive i korisne informacije, doći ćete do fascinantnog laboratorija velikog hrvatskog izumitelja Nikole Tesle u kojem se izvode njegovi najpoznatiji eksperimenti. Igra znanstvenika i pokusa, neće samo oduševiti najmlađe posjetitelje, nego i odrasle.

Najveća atrakcija – poučni planetarij

Ipak, kao posebno vrijedan izložak u ovom malom čarobnom svijetu tehnike, izdvaja se jedinstven odjel astronautike s planetarijem. U pravom raju za ljubitelje astronautike i svemirskog prostranstva, nalaze se neke od najpoznatijih letjelica, rakete, ruski i američki sateliti, vozila, orbitalne stanice i impresivni eksponati, većinom u prirodnoj veličini.
Središnji izložak je prvi zagrebački teleskop. Iz Münchena je stigao 1901. godine i 60 godina služio je Zvjezdarnici na Popovom tornju na Gornjem gradu. Nakon toga, 1965. godine, trajno je smješten u Tehničkom muzeju. Zahvaljujući specifičnom projektoru, može se uživati u prekrasnom zvjezdanom nebu od Sjevernog pola do ekvatora, s oko pet tisuća čudesnih zvijezda. Sunce, Mjesec i ostali planeti te pojave na nebeskom svodu, postaju nadohvat ruke, stoga krenite odmah u neobično putovanje svemirom.

Nećete požaliti, a nakon sati iscrpnog upoznavanja revolucionarnih tehničkih dostignuća, koje su tijekom stoljeća marljivo stvarali genijalni umovi, zaslužili ste popiti najbolju kavu u gradu. Ona vas čeka u Rendez Vous Cafeu u Westin Zagreb Hotelu, a domišljate specijalitete domaće i internacionalne kuhinje kušajte u vrhunskom restoranu Kaptol i Diana Baru, koji će biti idealan izbor za bijeg od gradske vreve i najkvalitetniji odmor.

Comments are closed.