Posjetite zagrebački botanički vrt

0    komentara

Botanički vrt u Zagrebu najstariji je botanički vrt u Hrvatskoj, neprekidno djeluje od 1889. godine. Ovaj spomenik prirode i kulture nalazi se među najposjećenijim turističkim znamenitostima u Zagrebu.

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu je zaštićen Spomenik parkovne arhitekture. Zagrebački botanički vrt spada u kategoriju sveučilišnih vrtova te je njegova primarna namjena da služi obrazovanju, sveučilišnoj nastavi te znanstvenom radu. Svrha botaničkih vrtova je istraživanje, zaštita i uzgoj biljaka te edukacija i obrazovanje ne samo studenata i učenika već svih posjetitelja vrta.

U vrtu se nalazi preko 5000 biljnih svojti i egzotičnih biljaka iz svih krajeva svijeta. Izuzetna vrijednost biljka i životinja u vrtu zahtjeva odnošenje s posebnom pažnjom stoga za sve posjetitelje vrta vrijede posebna pravila ponašanja. Botnički vrt i sve što se nalazi u njemu, biljke, životinje, građevine, zaštićen su spomenik prirode i kulture te su dio kulturnog dobra zagrebačke Zelene potkove. Vrt je muzej na otvorenom, stoga pročitajte i pridržavajte se pravila ponašanja u vrtu.

Zabranjeno je trgati i otuđivati biljke kao i skupljati sjemenke i ostale dijelove biljaka. Uznemiravanje životinja u vrtu također je zabranjeno. Kretanje vrtom dozvoljeno je samo stazama, zabranjeno je hodati bilo kojim površinama vrta izvan uređenih staza.
Zabranjeno je uvoditi pse i druge životinje (izuzev pasa vodiča). Ulaz u vrt nije dozvoljen biciklima, motociklima, romobilima i drugim prometalima, na ulazu u vrt postoje stalci za koje ih možete privezati. Vrt nije namijenjen bavljenju sportskim aktivnostima. Također, u vrtu ne smijete konzumirati alkoholne, duhanske i slične proizvode, to se odnosi i na elektroničke cigarete.

U vrtu je dozvoljeno fotografiranje, slikanje slikarskim priborom, nježno dodirivanje i mirisanje biljaka. Djecu je obavezno držati pod nadzorom.
Na ulazu u vrt pogledajte radno vrijeme te ga napustite prije zatvaranja. Sve otpatke odložite u predviđene kante za razvrstavanje otpada.

Što sve možete vidjeti u vrtu

U botaničkom vrtu izložene su zbirke živih biljaka. Cjelovitu zbirku botaničkog vrta čine manje skupine biljaka koje se s vremenom mijenjaju ovisno o životnom ciklusu biljaka.
Botanički vrt osnovan je 1889. te je od tada do danas očuvan njegovi izgled, raspored te izvorna arhitektura. Upravo u tome leži njegova posebnost i najveća vrijednost. Zagrebački botanički vrt pripada malom broju autentičnih povijesnih botaničkih vrtova sveučilišnog tipa s kraja 19 stoljeća.

U vrtu raste preko 5000 različitih skupina biljaka, sve su obilježene pločicama s istaknutim znanstvenim i narodnim nazivima, podacima o podrijetlu i drugo.
Najveći dio vrta zauzima arboretum pejzažnog stila u kojem možete vidjeti drveće i grmlje iz različitih dijelova svijeta. U vrtu se nalaze jezerca u kojima žive kornjače i žabe.

U sklopu vrta su i staklenici koji služe za uzgoj i čuvanje temperaturno osjetljivih biljaka. U malom kupolastom stakleniku nazvanom Viktorijina kuća možete vidjeti divovski lopoč spektakularnih listova i specifičnog cvata. Ljeti kada lopoči cvjetaju za posjetitelje s povremeno organizira noćno gledanje rascvjetavanja. Ovaj staklenik koji je trebao postati kupola astronomske promatračnice Instituta Ruđer Bošković trenutno je jedini staklenik otvoren za posjetitelje.

U izložbenom paviljonu vrta postavljene su različite izložbe vezane uz botaničke znanosti i struku, a u njemu su dostupne publikacije vrta i suveniri.

Botanički vrt nalazi se u samom centru grada te je dio takozvane Zelene potkove. Botanički vrt predstavlja mirnu, zelenu oazu u samom srcu glavnog grada i svakako ga trebate uvrstiti na listu mjesta koja valja posjetiti u Zagrebu.

Botanički vrt je za posjetitelje otvoren od prvog travnja do prvog studenog svake godine, no ovisno o vremenskim uvjetima otvorenje vrta može biti nešto ranije ili nešto kasnije. Prije planiranja posjeta svakako provjerite radno vrijeme vrta. Prema ljetnom radnom vremenu koje je na snazi od travnja do rujna vrt je otvoren ponedjeljkom i utorkom od 9:00 do 14:30, te od srijede do nedjelje od 9:00 do 19:00.

Ulaz u vrt je besplatan za sve posjetitelje, no pri ulasku obratite pažnju na istaknuta pravila ponašanja i poštujte ih.

Smještaj u Zagrebu

Posjećujete li Zagreb poslovno ili privatno Hotel The Westin Zagreb odličan je izbor. Hotel se nalazi u samom centru Zagreba u blizini svih gradskih atrakcija i mjesta koje je vrijedno posjetiti uključujući i botanički vrt.

Hotel raspolaže s 340 luksuznih soba i apartmana. Gostima su na raspolaganju parkirna mjesta na parkiralištu i u garaži hotela. Za opuštanje uz hranu i piće u sklopu hotela nalazi se vrhunski restoran te barovi i terase, gostima je dostupno korištenje wellenss i fitness centra te hotelskog bazena.

Posjetite Zagreb i odsjednite u hotelu kojeg biraju svjetski uglednici i poznate osobe.

Foto: Pixabay

Comments are closed.