Posjetite Zagrebački muzej piva i saznajte sve o najpoznatijem piću na svijetu

0    komentara

Koje se piće radi od vode, hmelja, kvasca i ječma, a istovremeno je alkoholni napitak i prehrambeni proizvod? Sadrži gotovo sve minerale koji su nam potrebni da preživimo, izvor je energije i hranjivih sastojaka. U primjerenim količinama, doprinosi boljoj sposobnosti zapažanja i pamćenja, smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca, štiti kosti i poboljšava apsorpciju kalcija. Ugodno je društvo dok u udobnom naslonjaču s prijateljima pratite uzbudljivu nogometnu utakmicu i idealno je osvježenje za vrućih ljetnih mjeseci. Znate li kome pričamo?

Za ovo je piće državnik Benjamin Franklin izjavio kako je dokaz da nas Bog voli. Njime i njegovom proizvodnjom i sastojcima bavi se čak i znanost te brojni instituti u SAD-u i Njemačkoj, a najstariji ikad pronađeni recept je onaj o pripremi ovog slasnog napitka. Bio je otisnut na kamenoj ploči prije više od 5.000 godina, u obliku pjesme.
Profesionalnom proizvodnjom tog pića u počecima su se bavile isključivo žene, i to ne bilo kakve. Morale su biti lijepe i iz plemenitog roda, a priča kaže kako je svaka žena koja ga je poslužila pokvarenog, bivala utopljena. Proizvodnja se smatrala plemenitim zanimanjem, a danas ćete pronaći njegovih više od 40.000 verzija i kombinacija primamljivih okusa i boja. Naravno, radi se o pivu!

Jeste li čuli za cenosillicaphobiju?

Ne, to ne želite da vam se dogodi. U opčinjenosti ovim pićem otišlo se toliko daleko da je izmišljen čak i naziv za strah od prazne pivske čaše. To je cenosillicaphobia i u Zagrebu je sigurno nećete doživjeti.
Hrvatska metropola, kao prava europska prijestolnica, ponosi se svojim pivnicama u kojima se proizvode različite vrste visokokvalitetnog piva, a koje puninom svog okusa, u ledenoj krigli i tradicionalnoj atmosferi i prepoznatljivom šarmu, zadovoljavaju i najveće pivopije i ljubitelje ovog svjetski poznatog pića. U Hrvatskoj ga se godišnje popije oko 70 litara po stanovniku, a malo je onih koji ne vole žeđ utažiti ovim slasnim napitkom.

A odakle on potječe?

Piva svoje korijene ima već više od desetak tisuća godina. Mijenja se samo način proizvodnje, a jedna legenda iz Egipta kaže kako se izum pripisuje Ozirisu – bogu plodnosti, zemlje i vegetacije. Nekada se pivo smatralo ne samo pićem, nego i lijekom i hranom. Nastalo je u pretpovijesno doba i to ne biste vjerovali, sasvim slučajno!
U doba starih Inka, djevojčice su žvakale kukuruz i bacale ga u velike kotlove s toplom vodom. Iz toga je fermentacijom nastalo jedno od najpopularnijih pića na svijetu! Naravno, bilo je sasvim drugačijeg okusa od današnjeg, ali baza je ostala ista. Pjenušavo alkoholno piće, gorkog okusa i arome od hmelja. U potocima se tada točio taj ‘tekući kruh’, a neobičan okus, hranjivost i opojnost, brzo su dobili svoje fanove.

Zasluge se pripisuju ženama

Postoje i vjerovanja da su savršenstvo njegovog okusa izmislile žene Osmotor, Kapo i Kalevatar, kada su pripremajući svadbu, dodale slinu medvjeda i divlji med. Za veće količine navodno su bili zaduženi  bavarski redovnici u srednjem vijeku, koji su zahvaljujući hladnim podrumima u svojim samostanima, razvili fermentaciju na niskoj temperaturi.
Kako god bilo i kome god se pripisuju zasluge za početke proizvodnje, najvažnije je da mi danas možemo uživati u savršenstvu njegovog okusa i osvježenja koje daje. A njegova tajna leži u vrlo jednostavnim i prirodnim sastojcima – vodi, sladu, kvascu i nezaobilaznom hmelju. On je neizostavan jer daje pivu ugodnu gorčinu, pjenu, sprječava razvoj bakterija i daje bistroću. Ali nije u pivu bio u njegovim počecima. Okus se prvotno pojačavao travama, cimetom, đumbirom, ružmarinom, voćem. Sastojci su se prvo morali samljeti, skuhati i zavrijeti, a onda i odstajati neko vrijeme prije konzumacije. A onda…

Čaša čistog užitka

Preostalo je samo prepustiti se opojnom okusu i slasnom užitku.
Kakav je on u Zagrebu i Hrvatskoj i kako se do takve čaše čistog užitka dolazi u hrvatskoj metropoli, je li bolja svijetla, crna, rezana ili pšenična piva, doznajte na jednom posebnom mjestu u Zagrebu. U jednoj od najdužih gradskih ulica – Ilici, u kojoj se smjestila prava gradska atrakcija – muzej posvećen upravo pivi!
To je Muzej Zagrebačke pivovare u kojem možete popiti pivo u zanimljivom ozračju i doznati sve što niste znali o ovom piću, pivskoj tradiciji i kulturu ispijanja piva u Zagrebu i Hrvatskoj. Otkrit ćete sve tajne sastojke i procese proizvodnje pive, a postav i izlošci dat će povijesni pregled pivarstva i razvoja najveće hrvatske pivovare – Zagrebačke pivovare. Osnovana je davne 1892. godine i već više od stoljeća proizvodi vrhunske kapljice piva. Kako i koja je tajna receptura, detalji vas očekuju u ovom jedinstvenom muzeju u Zagrebu.

Kušajte i medvjede

Ako naiđete i na popularne nazive piva poput zlatnog ili mrkog medvjeda, crne kraljice, gričke vještice i slično, nemojte se začuditi. Zagrepčani vole pivo, pa su mu i nadjenuli prigodne nadimke. Odakle ideja? Saznat ćete u gradskim pivnicama. Potražite ih u središtu Zagreba i njihovoj okolici, a želite li doživjeti pravu atmosferu kada se sljube pivo i nogomet, posjetite Sheraton Zagreb Hotel.
Tamo ćete se u potpunosti opustiti uz ukusnu čašu piva, a istovremeno možete pratiti uzbuđenja na nogometnim travnjacima u Ligi prvaka. Savršeni ugođaj upotpunjuje prvi zakrivljeni Samsung UHD TV-u na svijetu, a uz to su pripremljene i posebne ponude hrane i pića. Piva se već hladi, pa svratite do Sheratona!

Comments are closed.