Predstavljamo Zlatnu bulu – najvažniji i najvrjedniji povijesni dokument Zagreba

0    komentara

„Budući da se našoj volji svidjelo u Zagrebu, na brdu Griču sagraditi slobodan grad i tamo sazvati građane te onaj dio kraljevstva utvrditi i učvrstiti radi sigurnosti granice i drugih koristi, ispravom dajemo na znanje, kako sadašnjima, tako i potomcima, da smo proveli u djelo svoju nakanu, dopuštajući da na prije spomenutom brdu bude slobodan grad, da se građani slobodno naseljavaju i da imaju, drže i postojano čuvaju zemlje i posjede, uvjete i slobode koje smo doznačili i potpisali“, ulomak je iz slavne Zlatne bule, najvažnijeg dokumenta za Zagreb i njegove stanovnike.

Zašto? Njome je nekadašnji Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada, iz kojeg je spajanjem sa Kaptolom, stvorena današnja milijunska metropola, poslovno, političko i administrativno središte, grad kulture, umjetnosti, znanosti, sveučilišta… Zbog toga je značaj ovog nimalo običnog zapisa, itekako vrijedan spomena. I danas se brižno čuva. Gdje? To vam još nećemo otkriti…

Dragocjenost koja se pamti

Zlatnu bulu donio je 1242. godine ugarsko-hrvatski kralj Bela IV., u dogovoru s građanima Gradeca. Kao osnovni gradski zbornik zakona, kazneno-pravni i sudski dokument, krojio je pravdu u naselju, omogućio slobodno naseljavanje i život. Pravila su vrijedila za sve, bez iznimke, a imala su značajne posljedice. Najvažnije od svega, potaknut je razvoj gospodarstva jer se oslobađanjem feudalnih nameta i različitih davanja, moglo slobodnije trgovati.

Naselje je ubrzo procvalo. Dobilo je mnogo povlastica, samostalnosti i samouprave, otvaraju se mnogi tradicijski obrti i svečani sajmovi, a zanimljivo, kralj je njome naredio gradnju obrambene Kule Lotrščak te današnjeg Zagrebačkog velesajma. U osnovi, građani su imali pravo izbora poglavara, suca, a neki su propisi, toliko stoljeća kasnije, i danas aktualni.

„Ako sudac postane sumnjiv, a tužitelj navede opravdani razlog za njegovo izuzeće, neka se sazovu sve gradske starješine i pod predsjedanjem toga suca, neka riješe stvar. Ako se još uvijek bude sumnjalo o njihovoj presudi, i ako ih bezobzirni tužitelj pozove pred kraljevski sud, treba da sam sudac u ime svih drugih ide pred kralja“, pojašnjeno je u buli.

Strogi propisi i za građane

Među ostalim, zakoni su brinuli i za građane i nepravdu. Tako je bila obaveza da, ako netko nekoga osramoti ili uvrijedi, napadne, opljačka, pa i povuče za kosu ili ošamari, mora njemu i gradu platiti određeni iznos novca. Najteža kazna bila je oduzimanje sve imovine, a neposlušan stanovnik protjeran je iz grada.

Samo neki od privilegija bili su oslobađanje od plaćanja cestarina, poreza za trgovce na sajmovima, među kojima je jedan od najpoznatijih bio Markov i trajao čak 16 dana, vojne obveze te carine, poznatije kao harmica ili tridesetnica. To je bila vrsta carinske pristojbe koja se skupljala pri uvozu, izvozu ili prijevozu robe preko granice kraljevstva, a iznosila je tridesetinu vrijednosti robe.

Zauzvrat, građani su bili dužni izgraditi gradske zidine, bedeme, vrata grada, kulu i sve potrebno za nastanak ovog malog srednjovjekovnog gradića. U njega se moglo ući kroz šest vrata, a do danas su sačuvana jedino Kamenita vrata. Ulazi u grad su se zaključavali u određeno doba dana i noći, a tko je zakasnio, do jutra je morao čekati pred zidinama…

Sve je ispisano na pergamentu

I više nego dragocjeni dokument Zagreba, nazvan je Zlatna bula zbog svog zlatnog pečata. On je utisnut na kraju zakonika, koji je čitko ispisan gotikom, na komadu životinjske kože pergamentu, dimenzija 57 puta 46 centimetara. Često se naziva i povijesnom damom, a ima li negdje sačuvana i originalna verzija?
Izvorna Zlatna bula trajno je pohranjena i zaključana u tajanstvene odaje secesijske zgrade Hrvatskog državnog arhiva na trgu književnika Marka Marulića, pod strogo određenim i kontroliranim uvjetima – temperaturom između 18 i 21 stupanj i vlagom od 45 do 55 posto. Zbog mogućnosti oštećenja i ugrožavanja njezine sigurnosti, rijetko se može vidjeti u javnosti. Počiva među ukupno 25 kilometara arhivske građe, a vrijednost se ne može procijeniti…

Zlatnu bulu potražite i na Gornjem gradu

Kako bi se ipak uvjerili u postojanje ovog važnog izvora hrvatske srednjovjekovne povijesti i svjedoka postanka Zagreba, njezina kopija se nalazi na Gornjem gradu, u Muzeju grada Zagreba, koji donosi najopširniji pregled razvoja grada kroz povijest, kako je izgrađen slobodan grad i kako je bilo živjeti u njemu.

Impresivna šetnja u prošlost vratit će vas u drevni srednji vijek, a pridružit ćete se generacijama Zagrepčana koje od malih nogu uče o važnosti znamenite povelje, koja do danas nije zaboravljena. Mnogi obrti koji su tada nastali, nastavili su se razvijati, a ostaci te tradicije još uvijek se mogu pronaći u staroj, povijesnoj jezgri Zagreba. Gdje? Nećemo vam baš sve otkriti. Uputite se u istraživanje Zagreba, ostataka Gradeca i nekadašnjih zidina, a kada se umorite, nastavak avanture očekuje vas u Hotelu International.

Otkrijte Zagreb Segwayom!

Ugledni i udobni hotel u poslovnoj zoni Zagreba, osigurat će vam dojmljivo putovanje najboljim i najukusnijim domaćim i internacionalnim jelovnicima, grickalicama, salatama i desertima, u svom moderno uređenom restoranu i lounge baru, a prostrane sobe, raspoređene u tri kategorije i luksuzni smještaj u apartmanima, omogućit će vam jedinstveni doživljaj hrvatske metropole.
A što nakon objeda i odmora? Nastavak obilaska brojnih zagrebačkih atrakcija može biti uzbudljiviji nego ikad prije, uz jedno posebno prijevozno sredstvo – Segway! Dva kotača i upravljač te uspravni položaj tijela i pomicanje naprijed ili nazad bit će dovoljni za sasvim drugačiji obilazak Zagreba!

Comments are closed.