Šestinski kišobran – šarmantni zagrebački suvenir posebne vrijednosti

0    komentara

Znate li što je zajedničko popularnoj engleskoj pjevačkoj zvijezdi Robbieu Williamsu i njemačkom nogometnom treneru Felixu Magathu? Iako na prvu pomisao dvojicu poznatih ličnosti nikako ne možete zajednički povezati, obojica su prilikom posjeta Zagrebu dobila poseban poklon i lijepu uspomenu iz hrvatske metropole.

Radi se o prepoznatljivom gradskom suveniru – šestinskom kišobranu, kojeg je svojedobno u svojoj kolekciji imala i poznata bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Mnoge ugledne  kompanije, ministarstva, konzularna predstavništva, uredi predsjednika i vlada diljem svijeta i danas se daruju jednim od najljepših suvenira iz Zagreba.

Da je uistinu poseban, potvrđuje oznaka Hrvatske gospodarske komore ‘Izvorno hrvatsko’, koju nosi, a nalazi se i na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Žarke je crvene boje, od pamučnog platna s raznobojnim prugama, koje izgledaju kao da je sunce obrubljeno dugom. Nehrđajuće metalne žice, drveni štap i ručka od kestena, koji su ručno obrađeni i daju mu visoku kvalitetu i otpornost na sve vremenske uvjete.

Zašto kupiti šestinski kišobran?

Izostavi li se njegova kvaliteta i uporabna vrijednost, značajno je izdvojiti i tradiciju koja se uz njega vezuje. Počet ćemo od imena, preciznije, pridjeva kojeg ima u svom nazivu. Kao što samo ime govori, može se zaključiti da dolazi sa Šestina, višestoljetnog gradskog naselja u podsljemenskoj zoni. Ta gradska okolica nazvana je prema feudalnoj obvezi koju su njezini stanovnici imali, a koja se plaćala svakog šestog dana u tjednu.

Kišobran je bio neizostavni dio bogate šestinske nošnje, koju su tamošnji stanovnici nosili do 60-ih godina 20. stoljeća. Danas se najljepši primjerci jedne od najslikovitijih hrvatskih narodnih nošnji od iznimne vrijednosti, čuvaju za posebne prigode, folklorne priredbe i svečanosti, a u svakodnevnoj upotrebi jedino se zadržao taj jedinstveni suvenir, poznat i kao “šestinska ambrela”.

Kada se nad Zagrebom spuste tmurni oblaci i kiša, njegova jarko crvena boja i prepoznatljivi šestinski uzorak, uljepšavaju gradske ulice. Na jednom ih mjestu uvijek možete vidjeti na okupu – na poznatoj tržnici Dolac u samom središtu Zagreba. Bilo sunce ili kiša, zagrebačkim kumicama i prodavačima voća i povrća najbolja su zaštita od sunca i kiše, a slika impresivnih crvenih kišobrana, krasi mnoge slike, fotografije i turističke razglednice iz Zagreba. Posjetitelji hrvatske metropole često im se dive i pitaju kakvu tradiciju i predaje čuvaju.

Boja šestinskog kišobrana priča posebnu priču

Obzirom da datiraju još iz 18. stoljeća, tradicija je neupitna, a priča? E, ona je vrlo zanimljiva. Legenda kaže da je za njegovu jarku boju zaslužna ljubav između dvoje mladih. Jankić je Janici došao izjaviti vječnu ljubav, a skriveni od kiše ispod velikog crnog kišobrana, a kada su se strastveno poljubili, kišobran je pocrvenio od snage ljubavi. Lik Ivek iz poznate istoimene pripovijetke ‘Šestinski kišobran’ hrvatske književnice Nade Iveljić, tvrdio je kako je najljepši kišobran upravo ovaj iz Šestina.

Je li to doista tako, uvjerite se sami. Pročitajte priču o zaštitnom znaku Zagreba i prošećite zagrebačkim ulicama, a u mnogobrojnim suvenirnicama, poput onih u The Westin Zagrebu i Sheraton Zagreb Hotelu i prodavaonicama stogodišnjeg obiteljskog obrta Cerovečki, koja ih izrađuje, potražite ovaj originalan i prepoznatljiv gradski suvenir i predmete s njegovim motivima, posebnog šarma i upečatljivog izgleda.

Sivi kišni dani s ovim veselim crvenim kišobranom bit će zasigurno ljepši, a imat ćete unikatnu i trajnu uspomenu na boravak u Zagrebu…

Comments are closed.