Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost

0    komentara

Izložba Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, središnji projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini, otvorena je u prostorima muzeja od 26. travnja do 30. rujna. Osmišljena kao širok i svestran prikaz tog zanimljivog desetljeća hrvatske povijesti, izložba pruža jedinstven i cjelovit uvid u niz interesnih područja  koja su obilježila razdoblje od 1958. do 1971. godine. U pet mjeseci veliki će kulturološki projekt posjetiteljima pružiti priliku da pobliže upoznaju ili se podsjete na umjetnost, arhitekturu, dizajn, fotografiju, književnost, film, glazbu, kazalište i druga područja koja su oblikovala kulturu i iskustvo življenja u Hrvatskoj u šezdesetima.

Izložba će provesti posjetitelje kroz zlatno doba hrvatske povijesti pomoću brojnih simbola vremena poput popularnog fiće i kontracepcijske pilule te podsjećanja na ključne trenutke iz društvenog života, od izgradnje Novog Zagreba, međunarodne afirmacije Zagrebačke škole crtanog filma i osnivanja Kazališta &TD do izgradnje turističkih kompleksa na hrvatskoj obali.

Izložbeni je projekt podijeljen u 18 dionica – između ostalih, kazalište, film, novine, fotografija, likovne umjetnosti, pop, rock i jazz glazba, kultura svakodnevice i Radiotelevizija Zagreb – i sadrži širok raspon eksponata, od umjetničkih djela, fotografija i predmeta iz svakodnevnog života preko dokumentarnih i glazbenih sadržaja do filmskih i televizijskih isječaka.

Šezdesete u Hrvatskoj izložba

Odabirom eksponata izložba s jedne strane dočarava ekonomski prosperitet i razvoj potrošačkog društva u Hrvatskoj u šezdesetima, a s druge političku turbulentnost razdoblja i smjenu kulturoloških paradigmi, kako u hrvatskom društvu tako i na globalnoj razini. Obilježja razdoblja predstavljena na izložbi, koja su u to doba imala snažan utjecaj na modernizaciju društva, uključuju vinil-ploče i rock’n’roll, šlagere, VIS-ove, mini suknje i seksualnu revoluciju te festivalne zabavne glazbe.

Izložbu će pratiti niz zanimljivih događanja, od predavanja, okruglih stolova i obrazovnih programa do glazbenih slušaonica i koncerata s glazbom iz šezdesetih te predstava i filmova iz tog razdoblja. Filmska dionica izložbe ostvarena je u suradnji s partnerima projekta, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskim filmskim savezom i Hrvatskim filmskim arhivom, a donosi niz eksperimentalnih i animiranih radova koji se prikazuju u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu izložbe te igranih i dokumentarnih filmova koje posjetitelji mogu besplatno pogledati u kinu Tuškanac.

Tijekom trajanja izložbe bit će dostupan i raznolik suvenirski program za posjetitelje, kao i opsežna monografija koju Muzej za umjetnost i obrt izdaje u suradnji sa Školskom knjigom.

Smještaj u Zagrebu

Za putnike koji posjećuju Zagreb u ljetnim mjesecima hotel Panorama nudi posebne popuste na dva ili više noćenja i bogatu gastronomsku ponudu za jedinstven doživljaj tradicionalnih domaćih jela i međunarodnih specijaliteta.

Smješten u blizini Muzeja za umjetnost i obrt i dobro povezan sa centrom grada i brojnim gradskim zanimljivostima, hotel nudi smještaj u prostranim, modernim i udobno opremljenim sobama s panoramskim pogledom na središte Zagreba i obronke Medvednice te vrhunsku uslugu i niz dodatnih sadržaja, koji uključuju Lobby bar s ugodnim ambijentom terase Breza, restoran Šestine te moderno opremljen fitness studio i finsku saunu. Gosti koji u Zagreb stižu poslovno mogu iskoristiti i višenamjenske dvorane i salone hotela za održavanje sastanaka, prezentacija, seminara, promocija i drugih događanja.

Foto: MUO.hr

Comments are closed.