Strastveni kolekcionar Mimara dao je najljepši poklon Zagrebu

0    komentara

(Foto: screenshot www.mimara.hr)
Znate li da je Zagreb grad s najvećim brojem muzeja po četvornom metru na svijetu? To nije slučajno jer je bogata povijest glavnog hrvatskog grada, njegovo povijesno blago i prošlost, brižno sačuvana u dragocjenim vitrinama 30-ak muzeja te 50-ak galerija i umjetničkih zbirki.

Procjenjuje se da se radi o više od 3,6 milijuna impozantnih eksponata, a upotpunjuju ih vrijedne umjetnine iz cijeloga svijeta, među kojima se ističu mumija s najduljim etruščanskim natpisom na svijetu, zbirke egipatske i antičke kulture te tragova Rima, ostaci neandertalskog krapinskog pračovjeka, ali i vrlo vrijedna ostavština od pretpovijesti do 20. stoljeća, koja se čuva u jednom od najvećih i najznačajnijih zagrebačkih muzeja – Mimari.

Oduševit će vas ‘hrvatski Louvre’

Broji 3750 nevjerojatnih umjetnina različitih kultura, civilizacija, tehnika i materijala, koji su ovom veličanstvenom muzejskom prostoru, smještenom na Rooseveltovom trgu u samom središtu grada, priskrbili nadimak ‘hrvatski Louvre‘, po uzoru na slavni pariški muzej. Pozornost privlači već sama ljepota stasite neorenesansne palače s kraja 19. stoljeća, njezina artikulirana pročelja i svečane vizure velike arhitektonske i urbanističke vrijednosti, prekrasni park s prostranom šetnicom, koji su dali impresivan pečat arhitekturi Donjega grada.

Nekada dom gimnaziji, a od 1987. godine jednoj od najbogatijih umjetničkih zbirki u Europi, svjetske važnosti prema raznolikosti umjetničkih djela i stilskih razdoblja, zgrada Mimare danas je nezaobilazno mjesto na turističkoj karti Zagreba, na kojem vas očekuje čudesna priča povijesti umjetnosti.

Vrhunski dometi staklarstva

Prema podacima muzeja, bogati fundus čini 450 slika i crteža slavnih majstora, 200 skulptura još od antičkog doba do 20. stoljeća,  arheološki unikati starog Egipta i Grčke. Izdvaja se i jedinstvena zbirka stakla koja prati staklarski obrt od Egipta i Rimskog carstva do poznatih venecijanskih i europskih radionica, zbirka orijentalnih sagova te dalekoistočne umjetnosti s rijetkim materijalima poput roga nosoroga, arheološka zbirka europskog kiparstva od ranog srednjeg vijeka do 20. stoljeća, ikona, europskog slikarstva 18. do 20. stoljeća. Radovi su izloženi prema povijesno-stilskim razdobljima i zbog toga se višesatno druženje s  vrijednom baštinom može doista shvatiti kao posebna lekcija i učenje umjetnosti. Sve to može se zahvaliti Anti Topiću Mimari.

Upoznajte Mimaru  – velikog zagrebačkog dobrotvora

Izlošci muzejskog prostora Mimare donacija su ovog strastvenog sakupljača umjetnina, povjesničara i poznavatelja umjetnosti, slikara i restauratora, koji je ostavio značajan trag u hrvatskoj kulturnoj baštini.

Otvaranjem Muzeja moje će srce biti ispunjeno neizmjernom radošću zbog ostvarenja mojeg životnog cilja i ispunjenja duga prema domovini i hrvatskom narodu“, tako je 1985., dvije godine prije nego što je umro, a muzej otvorio svoja vrata, glasila njegova rečenica i objašnjenje domoljubne geste, kojom je Hrvatskoj i Zagrebu poklonio više od 3.700 svojih vrijednih umjetnina marljivo prikupljenih tijekom desetaka godina predanog rada. Bio je austrougarski vojnik, studirao je slikarstvo, u Parizu i Berlinu bavio se restauracijom, skupljao je egipatsku i mezopotamsku plastiku, kinesku umjetnost i na tisuće ostalih djela, koje je 1973. ostavio muzeju, kakvog, kao što je znao isticati, nema između Beča i Istanbula…

Mimara je upravo takva, impozantna i nevjerojatna, počevši od stalnog postava neprocjenjive vrijednosti, do različitih aktualnih izložbi suvremene umjetnosti, fotografija, crteža, brončanog kipa hrvatskog Apoksiomena, japanske, islamske, slovačke kulture, dječjeg stvaralaštva i niza drugih umjetničkih ostvarenja.

Odmorite se uz najbolji ručak i kavu u gradu

Upoznajte i vi dio njezinih izložaka i približite se umjetnosti, a predah od veličanstvenih radova Raffaela, Velasqueza, Rubensa, Rembranta ili Goye, potražite u obližnjem The Westin Zagreb Hotelu.  U restoranu Kaptol čekaju vas svježe pripremljeni specijaliteti tradicionalne domaće i internacionalne kuhinje, u Diana Baru najveća ponuda najukusnijih laganih zalogaja i koktela, a u Rendez Vous Cafeu najbolja šalica kave i slastica. Tek ćete tada doživjeti istinsko ruho šarmantnog Zagreba…

Comments are closed.