Tajne zagrebačkih tunela

0    komentara

Ispod Zagreba leži još jedan neistražen „tajni grad“ kojeg čini niz misterioznih tunela. Najstariji datiraju još iz 18 stoljeća, a neki su građeni tijekom Drugog svjetskog rata. Dok su se neki tuneli koristili kao skloništa za vrijeme ratova, većina ih je zaboravljena, zatrpana ili neupotrebljiva. Ipak, priče o tajnom gradu ispod grada golicaju maštu i potiču znatiželju građana.

Najstariji tuneli iz 18 stoljeća navodno se nalaze pod Gornjim gradom, a ispod crkve Svetog Marka postoje katakombe koje nisu povezane s razgranatom mrežom podzemnih tunela.

Podzemlje centra grada povezano je spletom tajnovitih tunela. Prema pričama, Martićeva ulica krije ulaze u tunele koji se granaju u raznim smjerovima, a Vlaška ulica također skriva prolaz u tajnovit podzemni „grad“.

Muzej grada Zagreba i Skalinska ulica povezane su podzemnim prolazom koji prolazi ispod Krvavog mosta. Zagrebačka katedrala i Mesnička ulica povezane su tunelom koji se koristio za crkvene potrebe. Neke od tunela koriste Hrvatska vojska i Hrvatska vlada za potrebe sigurnosti.

Postoje legende koje tvrde da su zagrebački tuneli povezani s tunelima podno Medvednice.

Tuneli pod Zagrebom zatvoreni su za javnost te je o njima dostupno malo provjerenih informacija što ih čini još mističnijima i intrigantnijima.

Ipak jedan je tunel otvoren za javnost i šetnjom kroz njega možete doživjeti djelić misterioznih priča i legendi koje kolaju gradom. To je tunel Grič.

Tunel Grič

Tunel Grič nalazi ispod Griča, a povezuje Mesničku i Radićevu ulicu. Tunel se proteže na 350 metara dužine, paralelno s Ilicom, na koju ima izlaz na tri mjesta. Osim na Ilicu, iz tunela se može izaći u park u Tomićevoj ulici. Tunel je projektiran i građen 1940-tih za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je, kao i za vrijeme Domovinskog rata, služio kao sklonište.

Nakon rata u tunelu je održano nekoliko partyja, izložbi i sličnih događanja nakon čega je pao u zaborav javnosti. Sve do 2016. kada je  uređen je i otvoren za javnost kao turistička atrakcija i mjesto održavanja različitih događanja.

Tunel je širok 3,2 metra s proširenjem na sredini od 5,5 metara. Tunel je siguran za posjetitelje, a u njemu su izgrađeni i javni toaleti. Tijekom ljetnih dana, tunel pruža osvježavajući predah od gradski vrućina. U adventsko vrijeme tunel pruža jedinstven doživljaj božićne bajke kroz brojne umjetničke instalacije, izložbe i nezaobilazne božićne pjesme. Tunel krasi odlična akustičnost za potpuni blagdanski doživljaj.

Dosad su u tuneli održana brojna kulturna i druga događanja, jedinstvene interaktivne izložbe i slično. Tunel je inspirativna lokacija mnogih kreativaca koji ovo mjesto pretvaraju u neki nov, čaroban svijet. Čak i kada je prazan, tunel je sam po sebi impresivan.

Ako posjećujete Zagreb, svakako prošećite ovim impresivnim dijelom zagrebačkog tajnovitog podzemlja.

Pronađite smještaj u Zagrebu i upoznajte grad

The Westin Zagreb raskošan je hotel u centru Zagreba. Idealan je izbor bilo da Zagreb posjećujete turistički ili poslovno.

Hotel je smješten u samom središtu grada, na lokaciji s koje su vam svi gradski sadržaji i atrakcije, uključujući i tunel Grič dostupni u nekoliko minuta ugodne šetnje.

Hotel raspolaže s više od 300 luksuznih, vrhunski opremljenih soba i apartmana za vaš ugodan boravak. Gostima su dostupna parkirna mjesta na vanjskom parkiralištu i u garaži, renata car usluge, fitness centar, bazen, sauna i brojni drugi sadržaji koji će vaš boravak učiniti nezaboravnim.

Rezervirajte već sada vaš boravak u vrhunskom hotelu u centru Zagreba.

Comments are closed.