Trg kralja Tomislava čuva jednog od najvećih i najslavnijih hrvatskih velikana

0    komentara

Znate li da je po njemu nazvano 17 glavnih trgova i jedna glavna ulica u Hrvatskoj? U Zagrebu možete popiti pivo i objedovati u restoranu koji također nose njegovo ime, pa i kravatu vezivati u čvor koji je nazvan baš po njemu. U hrvatskoj povijesti upamćen je kao snažan mladić i žestok i hrabri ratnik, koji je obranio Hrvatsku.

Bio je to legendarni kralj Tomislav, koji je oko 910. godine naslijedio svog oca, kneza Muncimira. Zbog svog ratnog lukavstva, smatrao se najmoćnijim vladarom tadašnje Europe. Imao je vojsku sačinjenu od 100.000 pješaka i 60.000 konjanika, mornaricu s 80 velikih i 100 manjih brodova, s kojom je porazio Mađare i ujedinio sve hrvatske pokrajine, Dalmaciju i Slavoniju u jednu zemlju. Osigurao je narodni i državni opstanak hrvatskog naroda, ojačao razvitak trgovine i gospodarstva. Zbog toga je opravdano nagrađen i okrunjen kao prvi hrvatski kralj.

Legenda o kralju Tomislavu

Legenda kaže kako se to dogodilo davne 925. godine, na velikoj svečanosti i u Duvanjskom polju, uz blagoslov Svete Stolice i pape Ivana X. Po narodnoj predaji, u narodu se ponosno uzvikivalo: „Slava i hvala svijetlom i dobromu kralju hrvatskomu. Blago narodu koji doživi taj veliki dan da vidi krunjena svoga kralja. Blaženi dan novoga života naroda hrvatskoga“.
Bio je to poseban dan u hrvatskoj povijesti, koji je do danas ostao upamćen. Zabilježen je u brojnim povijesnim knjigama, zapisima i na fotografijama, a Tomislavovo ime trajno je upisano na spomenicima, ulicama i trgovima… Uspomene na jednog od najvećih i najslavnijih velikana hrvatske povijesti, kojeg su svi štovali i slavili kao spasitelja Hrvata, sačuvani su i u Zagrebu – na ‘njegovom’ trgu.

Njegove vizure su srdačna dobrodošlica za svakoga

Nazvan je Trg kralja Tomislava i danas je simbol Zagreba. Treći je to trg iz čuvenog kompleksa trgova i parkova okupljenih u zelenu, Lenucijevu potkovu, a jedan je od najznačajnijih i najreprezentativnijih zagrebačkih prostora. Ako se pitate zašto baš najznačajniji, posjetite ga po dolasku u Zagreb i dobit ćete odgovor.

Ovaj trg srdačno dočekuje sve stanovnike i posjetitelje koji dolaze u Zagreb, a predstavlja poveznicu starog i novog dijela Donjega grada. Prometno je čvorište i jedno od najužurbanijih mjesta u gradu, kojim dnevno korača na stotine Zagrepčana i turista. S njega se pružaju najljepši pogledi na šarmantne zagrebačke parkove, pročelja i zelenilo grada, obronke Medvednice, veličanstveni najstariji izložbeni prostor u ovom dijelu Europe – Umjetnički paviljon, zvonike katedrale i prekrasnu zgradu Glavnog kolodvora.kip kralja tomislava zagreb

Najviše pogleda privlači impresivni brončani kip

Središnju točka trga predstavlja spomenik kralju Tomislavu. Izradio ga je najveći kipar 19. stoljeća, Robert Frangeš-Mihanović, 1938. godine, u obliku konjanika. Postavljen je na nekoliko metara visokom postamentu od kamena, ukrašenom reljefom sa sedmero likova koji su povijesno vezani uz Tomislava i utisnutim hrvatskim grbom i nazivom kipa. Jedini je takav neobični objekt na cijelom trgu i čini jednu od najljepših vizura glavnog hrvatskog grada.

Kao drugi po važnosti izdvaja se najveći željeznički kolodvor u Hrvatskoj – Glavni kolodvor. Njegova historicistička zgrada smještena je na južnoj strani Tomislavovog trga, koji se nije oduvijek tako zvao. U prigodi svečanog dolaska cara Franje Josipa I. u Zagreb, na Glavnom kolodvoru priređen mu je svečani doček, a trg je dobio ime po caru. Tako se sve do 1927. godine naziva Trg Franje Josipa.

Tada ga mijenja kralj Tomislav. Često ga se zove i Tomislavac i jedan je od omiljenih trgova i parkova u gradu. Obiluje znamenitim palačama, poput one slikara Vlahe Bukovca i čuvene kuće Feller, izgrađene u stilu venecijanske neogotike, koji čuvaju intrigantne povijesne priče i događaje, a vrlo je popularan i posjećen u svako doba godine.

Što kažete na piknik u najljepšem gradskom perivoju?

Ljeti možete uživati u odmoru i pikniku u prekrasnom, besprijekorno održavanom parku, njegovom perivoju, vrtu s fontanom koji se pružaju na sjevernoj strani trga, a zimi je okupan božićnom čarolijom, lampicama i ukrasima. Posebno su atraktivni božićni sajmovi, štandovi s kuhanim vinom, domaćim slasticama i glazbom, kao i  kočije kojima se možete provozati po parku.
Pomno će vas motriti i paziti Tomislav, hrabri ratnik, koji je prema nekim povijesnim zapisima, preminuo samo tri godine nakon kraljevskog ustoličenja. No, to su samo nagađanja, koja se temelje na tome što 928. godine prestaju svaki zapisi o njemu. Smrt nije razjašnjena, a pamti ga se kao najslavnijeg velikana u hrvatskoj i zagrebačkoj prošlosti.

Posjetite i restoran “Kralj Tomislav”

Pozdraviti ga možete na njegovom trgu u srcu Zagreba. Nazdravite njegovim pivom, poznatijim i kao crno kraljevsko pivo, koje datira još iz 1925. godine. Tada je proizvedeno prvi put, u čast tisućite obljetnice krunidbe Tomislava, a njegov karamelni okus i gusta pjena, bit će pravo osvježenje nakon obilaska Zagreba, Tomislavca, njegovih zanimljivih sadržaja i poznate zagrebačke vedute.restoran kralj tomislav

A duh prvog hrvatskog kralja potražite i u restoranu nazvanom baš po njemu. To je restoran ‘Kralj Tomislav’ u Sheraton Zagreb hotelu. Oduševit će vas svojim jedinstvenim povijesnim ugođajem, elegantnom drvenom dekoracijom i otvorenom kuhinjom. Prisna i topla domaća atmosfera, uz veliki izbor vrhunskih vina i neodoljive okuse hrvatske art kuhinje, vratit će vas u doba kada je Zagrebom i Hrvatskom vladao ovaj znameniti prvi hrvatski kralj…

Comments are closed.