U kojem vrelu počiva najstarija zagrebačka tajna

0    komentara

Već ste se uvjerili u ljepote Zagreba, neodoljiv šarm koji osjećate na njegovim ulicama i trgovima, ljubaznost i srdačnost Zagrepčana, čuli ste za brojne legende kojima se prepričavaju zanimljivosti iz prošlosti i tajanstveni događaji unutar gradskih zidina, no odgovor na jedno pitanje niste dobili: Otkuda Zagrebu baš to ime?

Za to ćemo malo dublje zaviriti u vrijeme nakon 1094. godine, otkada datiraju najstariji zapisi o Zagrebu, od milja zvanom i ‘bijelim gradom’ što je u povijesti simboliziralo mladost i slobodu. Jedna predaja kaže kako je u svitanje zore,neznani mladi junak i vojnik, na rubu snage i žedan, na putu usred pustog polja sreo djevojku Mandu. Pitala ga je želi li štogod, a on je zatražio vode. Odgovorila je kako nema ni kapi jer je polje pusto, ali i kako na tom mjestu gdje stoji samo treba snažno zagrebati. Potočić je čudesno potekao, a presretni vojnik napio se vode i zaprosio ljepoticu Mandu.  

Tajna o imenu hrvatske metropole

Upravo je po njoj nazvano to znamenito mjesto u samom srcu Zagreba – na istočnoj strani Trga bana Josipa Jelačića – Manduševac. Neke verzije kazuju kako je izvor, koji se počeo spominjati od 14. stoljeća, već postojao dok ju je vitez sreo i uputio joj rečenicu: “Mando, dušo, zagrabi vode!“. Po tome su, vjeruje se, Zagreb i Manduševac dobili svoje ime.
O tome govori i jedna poznata pjesma o Zagrebu: “Ko’ legenda priča stara, bila jednom Manda bajna. Grabila je iz bunara, a voda je bila sjajna, Manduševac dugo se skrival’, o Mandi se zna tek nekaj’. Bumo’ našli nove Mande, ali’ vode ni kak’ negdar. Zagrabi Mando, zagrabi, zagrabi bilo čime, za bregom’ rođen je ovaj grad i Zagreb je dobio ime. Nek’ iz zdenca sad poteče, nova ljubav prema gradu, politički bumo’ rekli, novi odnos prema radu.“
Prema nekim drugim pričama, najstarija zagrebačka tajna o imenu hrvatske metropole vezana je uz staro hrvatske ime za ‘breg’ .

Odmorite se na najpoznatijoj turističkoj atrakciji

No, koja god od mnogih narodnih predaja bila istinita najvažnije od svega je da Zagreb, na nekad čuvenom izvoru, danas ima svoju najpoznatiju gradsku fontanu. Ona je posebice draga njegovim Zagrepčanima. Sve generacije rado vole odmoriti i predahnuti na mjestima za sjedenje koja okružuju malo vodeno carstvo u srcu Zagreba i uživati u pogledu na grad, njegove znamenitosti i osjetiti pravi ritam i dušu grada i njegovih stanovnika.
Sjedeći uz Manduševac uvijek ćete čuti ugodne razgovore, vesele zvukove djece koju zabavlja igra vodom, a mnogi ljeti potraže i osvježenje u njemu. Već dugo postoji tradicija da posluži za kupanje maturantima koji slave završetak škole. U božićno vrijeme blista posebnim sjajem. Oko njega se postavlja adventski vijenac sa svijećama, nestrpljivo se iščekuje dolazak Božića i upotpunjuje topli blagdanski ugođaj.

Stotinu godina zaboravili na Manduševac!

Poseban je ne samo izgledom, nego i po svom povijesnom i funkcionalnom značaju, obzirom da je sve do kraja 19. stoljeća opskrbljivao Zagreb vodom. Osim što je služio za okrjepu, oko njega su se navodno okupljale i vještice.
No, još jedna zanimljivost iz njegove prošlosti vraća nas u 1898. godinu kada se tijekom obnove Jelačićevog trga dogodilo nešto nevjerojatno. Manduševac je zatrpan i zaboravljen gotovo stotinu godina! Slučajno je otkriven novom rekonstrukcijom trga 1986. godine i na inzistiranje građana, na njemu je uređena fontana te je postao prepoznatljiva turistička atrakcija u Zagrebu.

Zdenac sreće koji ispunjava želje

Mnoge turiste, ali i same Zagrepčane iznova intrigiraju priče i legende koje se vezuju uz njega, a jedna poznata kaže da će se onaj tko se u njemu napije vode uvijek vraćati u Zagreb. Voda danas nije pitka, ali zato možete iskušati jednu drugu predaju. Vjeruje se da Manduševac ispunjava želje. Tradicija kaže da zamislite želju i ubacite novčić u njega. Trebala bi se ostvariti, a vi uvjeriti u čarobne moći zdenca sreće i zaštitnog znaka Zagreba.
U nastavku obilaska hrvatske metropole pronaći ćete odgovore na ostale tajne prošlosti Zagreba, a u pauzi svratite na ukusni ručak u Sheraton Zagreb Hotelu gdje će vam vješte ruke višestruko nagrađivanog majstora kuhinje Matije Balenta pripremiti pravu rapsodiju okusa i mirisa domaće i međunarodne kuhinje. Sve zasladite najukusnijim slasticama u Café Imperialu i koktelima u Piano Baru, a navečer kada vas svlada umor udoban smještaj potražite ovdje ili u hotelu Jadran u Vlaškoj ulici, koji je zbog svoje idealne pozicije u središtu grada – smješten iza leđa katedrale i u blizini ostalih znamenitosti – odličan izbor za goste koji dolaze u obilazak Zagreba.

Comments are closed.