U romantičnom Zagrebu proslavite mjesec ljubavi i Valentinovo

0    komentara

Uskoro nam stiže najkraći mjesec u godini – veljača, koja se uobičajeno smatra i mjesecom ljubavi i to zbog opravdanog, romantičnog i vrlo simpatičnog razloga. Znači li vam što 14. veljače? Možda ste rođeni baš na taj dan ili ste možda diplomirali, dobili posao, vjenčali se ili zabilježili neki drugi važan trenutak u svom životu, ali ovaj je dan svake godine poseban za sve ljude diljem svijeta.

14. veljače se slavi kao Dan zaljubljenih! Naravno, zaljubljeni parovi svaki dan uživaju u svojoj ljubavi, sreći i zajedništvu, pa mnogi smatraju kako im ne treba poseban dan na koji će obasipati pažnjom i cvijećem svoje voljene. Ali upoznate li zanimljivu legendu o ovom blagdanu iznenađujuće duge i zanimljive povijesti, mogli bi promijeniti mišljenje.

Dan zaljubljenih je poznat kao Valentinovo, odnosno dan Svetog Valentina, sveca koji je živio u trećem stoljeću poslije Krista, a još ga se i danas veliča. Postoje brojne legende o njemu, a sve su složne u jednom – radilo se o mučeniku koji je tragično okončao svoj život.

Priča o Valentinovu ima tužan početak

Legenda kojoj se najviše vjeruje kaže kako je Valentin bio svećenik, koji je tajno vjenčavao rimske vojnike i njihove zaručnice. Zašto tajno? Car Klaudije je vojnicima strogo branio brakove, a Valentin nije bio poslušan i platio je smrću. 14. veljače mu je odrubljena glava. Ubrzo je proglašen svecem, a taj je datum postao njegov blagdan – dan svetog Valentina.

Smatra ga se zaštitnikom zaljubljenih, ali i zaštitnikom zdravlja jer je bio svećenik iscjelitelj, čije ime na latinskom jeziku znači krepak i zdrav. Na njegov se dan šalje velik broj čestitki i ljubavnih pisama, a taj je običaj ostao iz jednog vjerovanja kako se Valentin nakon zatvaranja u tamnicu zaljubio u kćer tamničara i znajući da će uskoro umrijeti, napisao joj je ljubavno pismo.

ideje za valentinovo

Ruže su poseban dar za Valentinovo

Bila to istina ili tek narodna predaja, malo je važno, kroz stoljeća je zadržana tradicija obilježavanja i proslave Valentinova, koja se njeguje i danas. Zaljubljeni, ali ne samo oni, nego i i prijatelji i članovi obitelji si redovito čestitaju Valentinovo, padaju poljupci, poklanjaju se darovi, a najčešće cvijeće, bombonijere i slatkiši.

Dame uglavnom dobivaju ruže i to najljepše crvene, a zašto baš to cvijeće, ponovno nam objašnjava legenda. Sveti je Valentin navodno jako volio ruže jer su lijepo mirisale, a poklanjao ih je zaručnicima kada bi ih vjenčao…

Odvedite voljenu osobu na romantičnu večeru za Valentinovo

Još uvijek smatrate da ne treba posebno slaviti Dan zaljubljenih? Teško je zamisliti da na Valentinovo ne iznenadite dragu osobu nekim poklonom, izlaskom i pažnjom, pa krenite u akciju…

Jedan od prijedloga može biti romantična večera u Zagrebu, u nekima od najboljih hotela u hrvatskoj prijestolnici. Možda će to biti Sheraton Zagreb Hotel s vrhunskom uslugom i smještajem ili elegantni The Westin Zagreb s prekrasnim pogledom na cijeli grad, kao i najviši hotel u Hrvatskoj – Panorama Zagreb Hotel te Hotel International, u kojem će svi vaši intimni trenuci biti doista posebni, a ostat ćete impresionirani nezaboravnim iskustvima noćenja i gastronomskim specijalitetima…

Odlučite li ljepšu polovicu povesti u Zagreb na izlet i romantično putovanje, svakako posjetite i šarmantni bed&breakfast Hotel Jadran u srcu grada. Koji god hotel odabrali, nećete pogriješiti.

Provjerite što vam se sve nudi i odlučite se za najbolju opciju, u kojoj ćete uživati i vi i odabranik ili odabranica vašeg srca. Proslavite najromantičniji dan u godini na čaroban i poseban način – za pamćenje i stvorite najljepše uspomene. Pokažite ljubav dragoj vam osobi i sačuvajte tradiciju sjećanja na jednog posebnog svećenika Valentina…

Foto: Freeimages.com, Wikimedia Commons/Branko Radovanović

Comments are closed.