U rujnu lutke ponovno vladaju Zagrebom

0    komentara

Broje se dani do najiščekivanije povorke u Zagrebu i tradicionalnog početka Međunarodnog festivala kazališta lutaka u sklopu kojeg lutke zavladaju gradom! Da, dobro ste čuli! Male i velike, važne i zanimljive, domaće i inozemne, razne će simpatične lutke iznova oduševiti Zagrepčane i njihove goste i primamiti ih da uživaju u uzbudljivim kazališnim predstavama za sve uzraste i generacije!

Imate li djecu, volite li lutkarske performanse i želite vidjeti nešto novo i uzbudljivo, dobrodošli ste na novo, već 49. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka. Ova popularna lutkarska manifestacija ove će godine lutke na zagrebačke ulice i trgove dovesti od devetog do 18. rujna. Nađete li se u tom periodu u hrvatskoj metropoli nemojte se začuditi mnogobrojnim lutkama koje ćete sigurno sresti u šetnji gradom. Pozvat će vas da im se pridružite i posjetite na nekoliko lokacija, od središnjeg zagrebačkog i Cvjetnog trga, do Tkalčićeve ulice, Centra mladih Ribnjak, Kulturnog centra Travno, koji je i organizator, dječjih vrtića, gradskih kazališta, Zagrebačkog plesnog centra, Etno art galerije…

Upoznajte PIFka!

Upravo u toj galeriji u petak devetog rujna 2016. godine sve polako kreće, otvaranjem izložbe ‘Lutka, maska… PIF’ i likovnim natječajem. Dan kasnije, desetog rujna središnji je događaj luda povorka koju predvodi, a tko drugi nego maskota festivala – ogromna lutka prigodno nazvana PIFko!

pif5

Ona festival prati od 1990. godine, kada ju je izradila akademska slikarica prof. Mira Dulčić i od tada je svake godine na čelu vesele povorke kojom se najavljuje početak uzbudljivih lutkarskih događanja u Zagrebu i okolici. Kada ugledate visoku bijelo-plavu krpenu igračku, to je znak da su lutke opet na nekoliko dana zavladale metropolom!
A sudeći prema najavama, bit će uzbudljivije nego ikad prije. Ali nećemo vam puno toga otkrivati tek ćemo reći da vas očekuje bogat i zanimljiv program, mnoge predstave, lutkarske radionice i popratni sadržaji, izložbe, filmovi, kako domaćih tako i inozemnih autora iz Rusije, Slovenije, Izraela, Srbije, Slovačke, Meksika, Kazahstana, Španjolske.…

Najstarija kazališna manifestacija

Međunarodni festival kazališta lutaka ili skraćeno PIF, svečano starta spomenute subote desetog rujna na ‘gradskoj špici’, u Tkalčićevoj ulici veselom povorkom PIFka i društva, bubnjara, artista, djece, lutaka i maski, nastavit će se preko Trga bana Josipa Jelačića pa sve do Cvjetnog trga, čime će i službeno startati čuvena lutkarska manifestacija s najduljom tradicijom u okruženju.

pif7

PIF se održava od 1968. godine i najstariji je kazališni festival u Zagrebu. Predstave ocjenjuje stručni i dječji žiri, dijele se nagrade, a publika uživa u upoznavanju lutkarske tradicije i kazališta animacije. Iznenadit ćete se koliko lutke mogu biti neobične i zanimljive, a istovremeno i poučne. U Zagrebu su one vrlo posebne, pa ne čudi što je ugledni povjesničar lutkarstva Henryk Jurkowski izdvojio PIF kao „jedan od najvažnijih europskih festivala i reprezentativni forum lutkarske umjetnosti“.

Majstori koji lutkama udahnjuju dušu

Budite i vi dio zaigranog svijeta lutaka i kraj ljeta dočekajte u najboljem mogućem društvu, uz lutkarske umjetnike, koji lutkama mogu udahnuti dušu i saznajte njihove bajkovite priče, a kada poželite predahnuti, oazu mira potražite u najboljim i luksuzno opremljenim hotelima ugledne grupacije HUP-Zagreb. Za udoban smještaj i vrhunsku uslugu, pobrinut će se The Westin Zagreb, Sheraton Zagreb Hotel, Panorama Zagreb Hotel te hoteli International i Jadran, koji će postati vaš drugi dom.

Uživajte i vidimo se na PIF-u!

Comments are closed.