U zagrebačku Arenu u rujnu stižu najbolji košarkaši Europe

0    komentara

Zagreb će početkom rujna u potpunosti biti u znaku košarke jer će ugostiti najveće sportsko događanje na kontinentu ove godine – Eurobasket 2015, Europsko prvenstvo košarkaša! Hrvatska prijestolnica dobila je veliku čast biti domaćin jednoj od četiri skupina prve faze natjecanja i bez sumnje, bit će to pravi spektakl!

Kako bi i vi spremno dočekali uzbudljivo nadmetanje u pucačkim vještinama i skakanju pod obručem, saznajte nekoliko osnovnih informacija o jednom od najpopularnijih sportova na svijetu.

eurobasket 2015 zagreb

Otac košarke je kanadski liječnik

Radi se od atraktivnoj i dinamičnoj momčadskoj igri iz 1891. godine, koju je osmislio kanadski liječnik James Naismith. Pokušavao je pronaći idealnu aktivnost u zatvorenoj dvorani zimi. Spojio je nekoliko sportova u jednom, definirao 13 pravila, koja se uglavnom i danas primjenjuju, postavio je koš i košaru, momčadima dao loptu i ostalo je povijest…

Prva utakmica odigrana je iste godine, ali uz devetoricu igrača u svakoj ekipi. Zbog brzine i atraktivnosti, ovaj se sport brzo proširio svijetom, uključile su se i žene, a od 1936. godine je olimpijski sport.

Nekad se igralo nogometnom loptom

Lopta je prvotno bila nogometna i ubacivala se u košare za skupljanje breskvi. Nisu imale otvor, pa se lopta morala vaditi van, a tek su ih nekoliko godina kasnije zamijenili pravi obruči i mreža. Pravila su jednostavna. Na parketu 28 metara dužine i 15 metara širine su dvije momčadi sa po pet igrača, plus izmjene. Igra se loptom promjera 76 centimetra, koja teži 600 grama. Utakmica se, osim u NBA-u, sastoji od četiri četvrtine po deset minuta.

Cilj je postići što više koševa, iskoristiti napad do maksimalno 24 sekunde, poštovati pravilo obrambene igre s maksimalno tri dozvoljene provedene sekunde u reketu, sa što manje osobnih pogrešaka, a čim više skokova, osvojenih lopti i dodavanja suigračima. Koš se računa dva poena, slobodno bacanje jedan, a najviše donosi trica, odnosno precizan dalekometni šut unutar luka od 6.75 metara – tri poena.

Bit će ovo povijesni Eurobasket

Svjetsko košarkaško prvenstvo održava se svake četiri godine, a Europsko svake dvije. Ove godine stigao je red na kontinentalnu smotru, koja je vrlo posebna. Ne samo da je najveće ovogodišnje sportsko događanje u Europi, nego će Eurobasket po prvi put u povijesti ugostiti čak četiri zemlje. Uz Hrvatsku su to Francuska, Njemačka i Latvija. U njima će se od petog do desetog rujna igrati prva faza natjecanja, a završnica u Francuskoj.

Zagreb će najbolje košarkaše Europe i reprezentacije Slovenije, Grčke, Makedonije, Nizozemske i Gruzije, koje su s Hrvatskom u skupini C, smjestiti u našu najveću sportsku dvoranu – Arenu.

Svratite na svježe cijeđene sokove u Sheraton

Ukupno pet utakmica i pet dana košarkaškog ludila oduševit će sve sportske fanatike i one koji će to tek postati. Odbrojavanje je krenulo, a lov na prestižni i skupocjeni trofej Nikolaja Semaška nazvan po ruskom članu Fibine Kuće slavnih, izrađen od zlata i srebra, optočen s 24 dragulja i težak 18 kilograma, samo što nije počeo! Vidimo se u Areni, a u pauzi između utakmica svratite do Sheraton Zagreb Hotela.

Ovaj luksuzni hotel u srcu Zagreba će vas u ugodnim prostorima, vrhunskim sobama, Cafeu imperial, Piano Baru i restoranima Fontana i Kralj Tomislav s bogatom ponudom jela i pića, pripremiti za košarkaški spektakl.

Napunite se energijom i pročistite glasnice za navijanje uz svježe cijeđene sokove od naranče, limuna, jagode, mrkve, đumbira, peršina, grožđa, dinje, komorača i ostalog voća i povrća prepunog vitamina koji će vas osvježiti i oduševiti!

Comments are closed.