U Zagrebu otkrijte genijalni um slavnog Leonarda da Vincija

0    komentara

Svjetska izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ stigla je i u Zagreb, točnije na Zagrebački velesajam i možete je razgledati do 16. kolovoza.

‘Mona Lisa’, ‘Posljednja večera’, ‘Vitruvijev čovjek’ i ‘Bogorodica na stijenama’ njegova su najpoznatija remek-djela, ali ako mislite da je ovaj slavni talijanski umjetnik samo slikao, svakako morate posjetiti njegovu izložbu u Zagrebu. Da Vinci je bio i vješti kipar, astronom, inženjer, botaničar, filozof, matematičar, arhitekt, glazbenik i cijenjeni stručnjak u mnogim ostalim znanostima i umjetnostima, pa čak i inženjer i izumitelj!

Čovjek ispred svog vremena

Najvećeg genija renesanse krasila je beskrajna radoznalost, kreativnost i inovativnost pa je čak nekoliko stoljeća prije njihovog izuma zamislio izgled helikoptera, padobrana, oklopnog vozila, bicikla, automobila, podmornice, tiskarskog stroja, hidraulične pile, projektila, vertikalne bušilice i sličnih strojeva!

Najviše traga ostavio je umjetnosti, a koliko je bio talentiran potvrđuje legenda o njegovom učitelju koji se ostavio kista kada je vidio kako je da Vinci naslikao anđela. Mnogi su se često pitali je li ovaj vrhunski umjetnik rođenjem zalutao u pogrešno vrijeme. Raskoš neviđenog talenta utkao je u nebrojena djela, a jedno od najslavnijih u povijesti je čuvena Mona Lisa.

Portret žene misterioznog osmijeha već stoljećima privlači pažnju i tema je mnogih rasprava. Neke verzije govore kako se radilo o supruzi firentinskog trgovca, koji je naručio njezin portret, dok neki tvrde kako je Da Vinci zapravo naslikao svoju savršenu viziju žene. Kako god bilo, jedno je sigurno, danas je još uvijek, čak i stoljećima od svog nastanka, najpoznatije lice povijesti umjetnosti!

leonardo da vinci izložba

Slova je pisao s desna na lijevo

Da Vinci je bio vrlo marljiv. Više od 20 godina pokušavao je proizvesti napravu za letenje, pa je proučavao let ptica i kukaca. Zanimao se i za anatomiju koju je koristio na slikama i crtežima kostiju, mišića, tetiva. Bavio se i geologijom, biologijom, skupljao školjke, radio građevinske nacrte, planove zgrada i gradova…

Sve ideje je bilježio u svojim posebnim knjižicama, koje su do danas sačuvane i broje više od 13.000 zapisa. Smatraju se vrhunskim umjetničkim djelima, a vrlo su neobična. Zašto? Da Vinci je u njima slova pisao naopačke pa se tekst može iščitati samo pomoću zrcala! Mnogo je teorija zbog čega je to radio. Prema nekim je strahovao od razotkrivanja zamisli, ali vjerojatnije je da mu je kao ljevaku bilo lakše pisati obrnutim slijedom.

Genij koji i danas izaziva divljenje

Bio je vegetarijanac, homoseksualac i prvi borac za prava životinja. Imao je neutaživu znatiželju i krasile su ga svestranost i briljantni um. Sigurno se pitate postoji li još nešto u čemu nije bio savršen? Vjerujte da ima, a mali djelić toga dočarat će vam ova izložba.

Kineski paviljon Zagrebačkog velesajma dobio je veliku čast da do sredine kolovoza predstavi više od 200 izložaka Da Vincijevih slika, crteža i projekata te izuma koji se mogu čak i isprobati, a koje su prema njegovim nacrtima izradili vješti majstori iz Firence.

Idilu nastavite u hotelu International

Najveća Leonardova izložba na ovim prostorima vraća vas u njegovo doba i uvodi u jedan od najvećih umova svih vremena, a poslije nje vas pozivamo na jedno malo drugačije putovanje – u hotel International.

Smješten u blizini svih gradskih atrakcija, ovaj prekrasni zagrebački hotel pruža vam najljepše iskustvo noćenja i boravka u Zagrebu. Ovdje ćete se osjećati kao kod kuće. Prostrane hotelske sobe i luksuzni smještaj u apartmanima, vrhunska usluga i ponuda lokalnih i internacionalnih specijaliteta u restoranu i lounge baru s ugodnom ljetnom terasom, pružit će vam nezaboravni odmor!

Foto: facebook.com/izlozbacro

Comments are closed.