U Zagrebu razgledajte osmansku keramiku iz dubine Jadrana

0    komentara

Što kažete kada bi vam se prilikom posjeta Zagrebu pružila prilika da upoznate skrivene tajne podmorja, njegova sačuvana blaga ili čujete priču o brodolomu?

To je sve moguće pronaći na jednom mjestu, u jednom od najljepših zagrebačkih muzeja Mimari, gdje do 13. rujna možete pogledati izložbu ‘Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana’. Već i sama pomisao na istraživanje hrvatskog morskog dna i podzemlja morskih prostora mnogima će zagolicati maštu, a tek kada se počne odmotavati klupko o potopljenom trgovačkom brodu, koji je doživio misteriozni brodolom…

Dubine Jadrana skrivaju mnoga blaga

Upravo s njega dolaze glavni predmeti ove izložbe i zbog toga su jedinstveni. Radi se o brodu iz 16. stoljeća, koji je prevozio luksuzni trgovački teret iz Venecije prema Istanbulu i potonuo u pličini Sveti Pavao na južnoj strani otoka Mljeta.

Stoljećima se nalazio netaknut na oko 40 metara dubine mljetskog akvatorija, a 2006. godine su ga slučajno pronašli ronioci. Prvo su naišli na šest brončanih topova s dijelovima keramičkog posuđa, stakla i predmete od metala i ubrzo je postalo jasno kako je riječ o netaknutom arheološkom lokalitetu s izvrsno očuvanim ostacima novovjekovnog brodoloma.

Istraživanja tog bogatog podmorskog nalazišta do danas nisu završena. Do sada je odrađeno pet etapa, a zanimljivo je spomenuti kako su se od 2010. Do 2012. godine hrvatskim podvodnim arheolozima pridružili kolege iz Venecije te je velik dio materijala izvađen iz mora i predstavljen u Mimari.

izložba osmanske keramike u Zagrebu

Ostaci dočaravaju život na venecijanskom brodu

Osim impresivnih brončanih topova, koji su služili za obranu od neprijatelja i rađeni su u venecijanskim ljevaonicama, pronađena je i brodska oprema, novac, osobni predmeti članova posade, različito stakleno, metalno i keramičko posuđe, svijećnjaci, a vrlo je posebna zdjela s prikazom svirača mandoline u vrtu s cvijećem kakva se u 16. i 17. stoljeću poklanjala za zaruke ili svadbe.

Istraživanja su pokazala da se radi o vrlo luksuznoj robi i keramici, ali ne samo iz venecijanskih radionica 16. stoljeća, nego i iz Turske. Baš je taj dio zanimljiv jer je utvrđeno kako orijentalna i bogato ukrašena kuhinjska keramika može doći samo iz glasovitih keramičkih radionica turskog grada Iznika.

Čuveni predmeti i posuđe vraćaju nas u prošlost

Takvu keramiku odlikuje jedinstven stil ukrašavanja s rozetama, zelenim ili plavim listićima i čestom upotrebom crne, zelene, crvene i ostalih živih boja. Motivi su najčešće valovi i morska pjena, cvjetovi lotosa, ljiljana i ostalog cvijeća, lišća…

Orijentalni luksuzni tanjuri, zdjelice, prekasni vrčevi i dijelovi pribora za jelo, samo su dio kolekcije iznimno vrijedne kulture Iznika i njihove skupocjene keramike vrhunske proizvodnje, kvalitete izrade i dekoracije, koja se dopremala trgovačkim brodovima. Ali jedan brod nije stigao na svoje odredište…

Dan započnite neodoljivim doručkom u Sheratonu

Tajanstvenu priču o njemu otkrijte u Zagrebu u Mimari, a prije nego što zavirite u čaroban svijet hrvatskog podmorja i kulture Iznika, pozivamo vas da ako se odlučite na dolazak tijekom vikenda, jutro prije posjeta izložbi provedete u luksuznom Sheraton Zagreb Hotelu.

Do Mimare će vas dijeliti tek kraća šetnja, a ljubazno osoblje ovog vrhunskog zagrebačkog hotela će vas razmaziti vrhunskim i raskošnim bife doručkom. ‘Vikend doručak u Sheraton Zagreb Hotelu’ je uistinu poseban, pa dođite i prepustite se jedinstvenom gastronomskom putovanju!

Photo: https://www.facebook.com/MuzejMIMARA

Comments are closed.