Uskočite u Zagrebački vremeplov i vratite se u prošlost

0    komentara

Zagreb u proljeće i ljeto diše punim plućima, njegove ulice i trgovi ispunjeni su glazbom, plesom i zabavom i svime što nudi poznati Zagrebački vremeplov!

Tradicionalna manifestacija od travnja do listopada svake godine daje novo ruho Zagrebu i pretvara ga u poprište brojnih glazbenih, plesnih i ostalih zanimljivih događanja. Posebna je jer vas poput pravog putovanja kroz vrijeme vraća u prošlost grada.

Zagrebački vremeplov 2015

Oživljena povijest Zagreba

Želite upoznati tradiciju Zagreba, njegove folklorne običaje i slavne povijesne ličnosti iz prošlosti ili vidjeti kako izgledaju popularne kumice? Želite kušati tradicionalne slastice i autohtone proizvode, zaplesati uz valcere, serenade i starogradske ljubavne pjesme ili sudjelovati u smjeni gradske straže, Zagrebački vremeplov čeka da uskočite u njega i vratite se nekoliko stoljeća unatrag!

Minula vremena oživljavaju se na mnogim mjestima u gradu, a objedinjavaju čak sedam događanja – smjenu straže počasne Kravat pukovnije, Gornji grad u prošlosti, gornjogradske glazbene vedute, promenadne koncerte, plesne večeri, folklornu scenu, kumice s Dolca i Tkalčijanu.

Šetnja kroz vrijeme započinje na Gornjem gradu

Uzbudljivo putovanje vremeplovom proteže se od Kaptola preko Dolca i Tkalčićeve ulice, Trga bana Josipa Jelačića, do parkova Zrinjevac i Maksimir. I to nije sve jer ovdje priča ne završava, tek je počela, pa vas pozivamo da budete dio nje i postanete putnici kroz vrijeme…

Zakoračite u zanimljivu prošlost posjetom Trgu svetog Marka gdje se tijekom vikenda i za svečane prigode organizira velika dvosatna priredba – smjena straže vojske. Postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije odjevena u replike odora iz Tridesetogodišnjeg rata, uz zvukove bubnjeva i topota konja odlazi u ophodnju i postavlja stražare na najatraktivnijim gradskim lokacijama.

Atrakcija su kumice s Dolca

Nakon impresivne svečanosti svratite na obližnji Dolac. ‘Trbuh grada’ i najpoznatija, najveća, najljepša i najšarenija tržnica u gradu jedinstvena je po svojim kumicama! Zasigurno ste čuli priče o vrijednim ženama iz okolice grada koje su stoljećima hranile Zagrepčane. Odjevene u tradicionalne narodne nošnje, s domaćim proizvodima, povrćem i voćem te brojnim rukotvorinama, ove simpatične gospođe oživljavaju Zagreb kroz stoljeća.

Kada se opskrbite njihovim slasnim proizvodima, zadržite se još malo u srcu grada i upoznajte folklornu scenu Zagreba. Kulturno-umjetnička društva će pjesmom i plesom dočarati običaje gradske okolice, a Strossmayerovo šetalište i Trg svete Katarine će ‘Gornjogradskim glazbenim vedutama’ predstaviti starogradske ljubavne pjesme uličnih svirača.

Prošećite u društvu povijesnih ličnosti

Mnoštvo glazbe i plesa očekuje vas i na pozornici Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, gdje se petkom pleše uz plesnjake na otvorenom, subotom se uživa u promenadnim koncertima, koji se nedjeljom održavaju i u Maksimiru.

U poslijepodnevnim satima naići ćete na zanimljive kostimirane likove koji su obilježili zagrebačku prošlost poput slavne Zagorke, Gaja, Matoša ili Jelačića i saznat ćete anegdote gradskih stražara, poštara, pralja…

Ulica dobre glazbe i zabave

Nezaboravni provod nastavlja se u jednoj od najljepših gradskih ulica – Tkalčićevoj, kojom je nekoć tekao potok, a danas je najživlje mjesto u gradu. Poznata je kao ulica kafića, a do početka listopada dodatno je uveseljavaju ulični svirači i zabavljači!

Zagreb uistinu blista u posebnom ruhu pa ga obavezno posjetite, zaplešite i zapjevajte na njegovim veselim ulicama i opustite se uz romantične promenade, ali znajte i da stari duh grada nećete doživjeti samo posjetom navedenim lokacijama…

On vas očekuje u jednoj od najstarijih gradskih ulica Vlaškoj, u Bed & breakfast hotelu Jadran, koji se ponosi savršenim spojem dugogodišnje tradicije i novog ugođaja. Ugodan boravak u 49 obnovljenih, moderno opremljenih i udobnih soba, jedinstveni šarm i atmosfera te idealna lokacija u srcu grada, bit će baš ono što vam treba na vašem nostalgičnom putovanju Zagrebačkim vremeplovom!

Photo: facebook.com/zagrebackivremeplov

Comments are closed.