Viteški turnir otkriva gospodara zapadne Medvednice

0    komentara

Znate li koliko Zagreb ima sačuvanih srednjovjekovnih utvrda, koje su i gdje se nalaze, zbog čega su važni povijesni spomenici i zaštićeno kulturno dobro? Hrvatska metropola ima čak tri obrambene utvrde koje datiraju iz srednjeg vijeka – slavni Medvedgrad i malo manje poznati Zelingrad i Susedgrad. Sve su izgrađene na obroncima Medvednice i vrlo su posebne.

Medvedgrad je nastao u 13. stoljeću nakon provale Tatara u svrhu obrane Kaptola i biskupskih posjeda i s njega se pruža predivan pogled na Zagreb i okolicu. Zelingrad se smjestio duboko u šumi Zelinske gore. Jedinstven je spomenik kulture i povijesne baštine zelinskog kraja, a Susedgrad? On je najmlađa srednjovjekovna utvrda u ovom društvu. Nema točnih podataka o njegovom nastanku na jugozapadnim obroncima Medvednice, ali pretpostavlja se kako se radi o 14. stoljeću.

Burna prošlost i okrutni vladar

Ova drevna utvrda čvrstih kula i zidina bila je dobro naoružana i zahvaljujući povoljnom geografskom položaju na vrhu brijega, s nje se odlično mogao nadzirati sav cestovni i riječni promet. Uz nju se vežu mnoge zanimljivosti, kao i uz jednog od njezinih najpoznatijih vlasnika – Franja Tahyja. U povijesti je ostao upamćen kao neprijatelj seljaka, a do danas nije zaboravljen. Kako? Zahvaljujući jedinstvenom događanju koje se svake godine održava u ovom ‘gradu pod Susedom’.

To je viteški turnir na kojem se zorno dočarava srednjovjekovni život tog vremena, kostimima, viteškim borbama, mačevima, strijelama, replikama starog oružja i viteških oklopa, srednjovjekovnim turnirskim vještinama, a nastoji se pokazati i zbog čega suprug Jelene Zrinske nije bio omiljen među seljacima i zašto je pokrenuta velika pobuna seljaka protiv njega.

Izletište Zagrepčana u novom ruhu

Perivoj starog grada Susedgrada i njegove romantične ruševine pretvaraju se u autentični srednjovjekovni tabor, bogate povijesti, mračnih priča i legendi, u kojima možete uživati i ove jeseni. Datum koji morate ubilježiti u svoj kalendar je 3. listopad, kada će se u sklopu tradicionalnih Podsusedskih svečanosti održati središnje i najspektakularnije događanje – ‘Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedgradom’.

Srednjovjekovni sajam, radionice, turnir u streličarstvu, atraktivne noćne predstave s vatrom, performansi viteških društava, škole mačevanja, predstavljanje srednjovjekovne opreme i demonstracija viteških borbi, dodjela viteških titula, srednjovjekovni ples, povorke, samo je dio događanja u parku podno susedgradske utvrde, koji će za ovu prigodu zablistati u potpuno drugačijem ruhu!

Putujte srednjovjekovnim vremeplovom

Obrtnici, kožari, kovači, pisari, postolari i medičari prikazat će zaboravljene zanate i običaje srednjeg vijeka, a viteški logori sa šatorima, stolovima, oružjem i oklopima, uz prigodnu srednjovjekovnu glazbu i igre, radionice mačevanja i uprizorenje bitke na mostu, vratit će nas u nekoliko stoljeća unatrag. Vrhunac ovog srednjovjekovnog vremeplova bit će viteški turnir i borbe vitezova.

Možete se nasmijati dvorskoj ludi, sudjelovati u radionicama, koncertima, performansima, filmskim večerima, okruglim stolovima i predavanjima, provjeriti svoje viteške vještine u radionicama za djecu i odrasle, kušati što su nekada davno jeli kmetovi, plemići, vitezovi i građani i bezbrižno otputujte u srednji vijek!

Posebne pogodnosti u Panorami

Kada se poželite vratiti, čekamo vas u najvišem hotelu u Hrvatskoj – Panorama Zagreb Hotelu, u kojem će vam sobe i apartmani s panoramskim pogledom na cijeli Zagreb i na Medvednicu, još malo zadržati u ugođaju, a pružit će vam potreban odmor ako želite nastaviti radoznalo upoznavanje ostatka srednjovjekovne prošlosti Zagreba!

Iskoristite posebne ponude smještaja, opustite se u ugođaju Lobby bara ili se odmorite na ljetnoj terasi Breza uz lagane obroke, svježu kavu i zdrave napitke… Vidimo se!

Photo: https://www.facebook.com/CuvariGZ

Comments are closed.