Zagreb 30-ih godina prošlog stoljeća : “Tko pjeva zlo ne misli” je najzagrebačkiji i najbolji film svih vremena!

0    komentara

1935. je godina i predratno stanje u Zagrebu. Dječak Perica u Basaričekovoj 11, koja danas slovi kao najpoznatije zagrebačko dvorište, vodi dnevnik o događajima tijekom ljetnih praznika.

Među ostalim, kako je s roditeljima i tetom tijekom izleta u Samobor upoznao elegantnog i otmjenog  gospodina Fulira koji ih je fotografirao. Sutradan im je donio fotografije i sprijateljio se. Otac Franjo u slatkorječivom i galantnom Fuliru vidio je idealnu priliku da se riješi suprugine neudane sestre i dobrostojeće usidjelice. No, kako vrijeme odmiče, lukavi Fulir otkriva kako ga zanima Franjina privlačna supruga kojoj se šarmantno udvara i stvari se počinju komplicirati…

“Tko pjeva, zlo ne misli” kao vrhunski hrvatski film

Odgovor potražite u slavnom filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Smatra se jednim od najboljih i najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti, nastalim 1970. godine u režiji poznatog filmskog i televizijskog redatelja, svojevrsnog doajena hrvatskog filma, Kreše Golika, koji je zabavno, maštovito i duhovito ekranizirao pripovijetku zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera, ‘Dnevnik malog Perice’.

Filmski ga kritičari i danas, gotovo pola stoljeća kasnije, izdvajaju kao remek djelo hrvatske filmske umjetnosti i kinematografije, koje je samo na premijernom prikazivanju u Zagrebu pogledalo čak 235.000 ljudi. Oduševila ih je bezvremenska ljubavna komedija s pjevanjem, koja zahvaljujući impresivnom vizualnom dizajnu, kostimografijom i scenografijom, autentično i vjerno prenosi duh ondašnjeg vremena i portret malograđanskog Zagreba uoči Drugog svjetskog rata.

Velike zasluge idu i vrhunskoj glumačkoj postavi, koju predvodi markantni Fulir – u stvarnom životu Relja Bašić, koji je ostao upamćen kao veliki kavalir savršenih manira, koji se intrigantno igrao između dvije vatre. Franjo Majetić odlično je utjelovio lik glave kuće, Franju Šafraneka, koji je uz čašicu alkohola, vrijeme najradije provodio raspravljajući o svjetskim problemima.

Njegova supruga i kućanica Ana, inače Mirjana Bohanec, mašta pak o velikoj ljubavi i romansi iz romana, dok njezina sestra Mina – Mia Oremović, kao neugledna stara cura, pokušava pronaći muža. Iznad svih, tu je mali Perica, Tomislav Žganec, koji očima devetogodišnjaka i prepričava neobične ljubavno-obiteljske zaplete.

film tko pjeva, zlo ne misli

Upoznajte atraktivne gradske lokacije

Ipak, jednu od glavnih uloga pripala je samom Zagrebu, koji je prikazan baš kakav je i bio tada, otmjen i nostalgičan, u kojem su se njegovali najljepši maniri, gospoda skidala šešire na pozdrave, a damama su se ljubile ruke… Osim života i svakodnevnice Zagrepčana, gledateljima se predstavljaju ljepote romantičnog Gornjeg grada, na kojem stanuje obitelj Šafranek i dvorište u Basaričekovoj, gdje se odvija glavnina radnje. Mogu se vidjeti i ostale brojne poznate zagrebačke lokacije, poput Markova trga, idilične šetnica i prirode parka Maksimira i njegovog paviljona, savskog kupališta, legendarne starogradske gostionice ‘Pod starim krovovima’, šarmantnog izletišta u Samoboru, starih gradskih ulica, krčmi, drevnih kuća i slično.

Komedija za koju se s pravom kaže da je napravljena s mjerom i ukusom, osvojila je mnoge nagrade. Društvo hrvatskih kritičara proglasilo ga je najboljim filmom u Hrvatskoj svih vremena, dobitnik je brončane arene za režiju, ton, najbolju komičnu ulogu…

Zagreb kao pozornica filma

Film ‘Tko pjeva, zlo ne misli’, s posebnom pričom o Zagrebu, samo je jedan od niza filmskih zapisa koji su rađeni u hrvatskoj metropoli. Osim za domaće autore, gradske vizure i fotogeničnost njegovih znamenitosti, drevnih i modernih građevina, pročelja, arhitekture, parkova i perivoja, kao i neobičnost svakodnevnog života, bila su odlična inspiracija za svjetske filmske umjetnike koji su u Zagrebu prepoznali grad koji na jednom mjestu nudi mnoštvo različitosti, poput svih kontinenata na jednom mjestu i koji se lako pretvara u europske metropole i ulice Pariza, Londona, Berlina, Madrida, Moskve…

Zagreb je godinama bio pozornica svjetske filmske industrije. Uz mnoge domaće filmove, nastao je i veliki broj stranih filmova, koji su bili i u nominacijama za prestižni Oscar, poput ‘Sofijinog izbora’,  ‘Limenog bubnja’, ‘Božjeg oklopa’ ili kultnih televizijskih serija ‘Dvanaestorice žigosanih’, ‘Vjetrova rata’ i ‘Rat i sjećanja’.

Posjetite i Westin Zagreb Hotel – omiljeno mjesto filmaša

Filmske zvijezde poput Orsona Wellesa, Meryl Streep, Richarda Burtona, Richarda Gerea i Harrisona Forda, rado su gostovali u Zagrebu i odsjedali u kultnim zagrebačkim hotelima, poput nekadašnjeg Intercontinentala, a danas vrhunskog The Westin Zagreb Hotela u kojem još uvijek možete osjetiti dašak luksuza, filmskog ugođaja i prošlog vremena…

Za vas su pripremljeni atraktivni paketi usluga zahvaljujući kojima vam se uz dva ili tri uzastopna noćenja zaredom, sljedeće poklanja besplatno, a rezervirate li četverodnevno uživanje u Zagrebu, svoj savršeni odmor ćete u potpunosti besplatno moći produžiti na još dva dana! U ponudi su i akcijski popusti za dva ili pet noćenja, a sve detalje potražite na internetskim stranicama hotela.

Bez daha će vas ostaviti luksuzni Westin nebeski krevet koji će vam pružiti nezaboravno iskustvo noćenja dok se opuštate i odmarate omotani božanstvenim slojevima najudobnije i najfinije posteljine, toplim prekrivačem na prozračnim jastucima. Doda li se tome slasni super foods doručak koji vam može biti poslužen i u sobi, vaš će boravak u Zagrebu doista biti jedinstven. Nakon dobrog, kvalitetnog sna i odmora te najukusnijeg doručka, spremni ste pogledati najzagrebačkiji film i potom krenuti u daljnje istraživanje zagrebačkih ulica…

Comments are closed.