Zagreb Film Festival će ponovno oduševiti sve filmofile

0    komentara

Zagreb će ove zime opet biti u središtu svjetske filmske industrije jer je sve spremno za novo izdanje dugo iščekivanog Zagreb Film Festivala, 13. po redu! Jedna od najznačajnijih hrvatskih kulturnih manifestacija osnovana je 2003. godine i postala je nezaobilazni filmski festival.
Svake je godine ZFF sve zabavniji, poučniji i šarmantniji, sa sve većim brojem kvalitetnih filmova i dokumentaraca, od debitantskih, nagrađivanih, do kandidata za Oscara, a ove će uistinu biti poseban.

zagreb film festival 2015

Mnogo više od običnog festivala

Složen je možda i najbolji program do sada, sa stotinjak filmova u ukupno 12 programa, a prvi će se put umjesto tradicionalnog mjeseca listopada, održati u studenom. Traje i dan duže u odnosu na prošla izdanja – od 14. do 22. studenog pa se pobrinite da u to vrijeme budete u Zagrebu. Zašto?

Ovakav se festival jednostavno ne propušta. Namijenjen je širokoj publici, od ‘zagriženih’ filmaša i kulturnih djelatnika, do ljubitelja dobrih filmova, kojih neće nedostajati. Pripremljen je raznolik izbor atraktivnih filmskih naslova koji se mogu pogledati na više gradskih lokacija – u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu Kulturno informativnog centra.

Uzbudljiva utrka za Zlatna kolica

U glavnom programu su dugometražni i kratkometražni filmovi autora iz cijelog svijeta, s rekordnim brojem naslova koji se natječu za nagradu ‘Zlatna kolica’, kao i popularne ‘Kockice’, koje su rezervirane za mlade i nadolazeće autore.

Što se ostalih kategorija tiče, ‘Moj prvi film’ čini pet debitantskih naslova značajnih bosansko-hercegovačkih redatelja, ‘Velikih 5’ tradicionalno predstavlja nova ostvarenja pet najvećih europskih kinematografija, a programi ‘Bibijada’ i ‘Bib PLUS’ su zaduženi za djecu i mlade.

Edukativni sadržaji i radionice

Zanimljiv je i program ‘Industrija’, koji edukativnim i praktičnim sadržajima, radionicama, predavanjima, panelima i ostalim sadržajima nastoji pomoći filmašima i svima zainteresiranima za bilo kakav aspekt filmske umjetnosti. Jeste li vi među njima?
Ako niste, onda ćete to tek postati jer se ZFF pobrinuo da među stotinjak filmova svatko pronađe nešto za svoj ukus. Možda će to biti kategorija ‘Making Of’ s filmovima koji otkrivaju što se sve događalo tijekom snimanja ‘iza kamera’, prikazujući manje ljepšu stranu filmskog posla.

Sjećanje na velikog redatelja

A što kažete na jednu posebnu retrospektivu Orsona Wellesa? Ovaj je čuveni Amerikanac bio vrhunski redatelj, scenarist i glumac, intelektualac, dramatičar, slikar i pjesnik, svestrani umjetnik, glumac i redatelj na filmu, u kazalištu i na radiju, čovjek ispred svog vremena, koji je zapanjio svijet svojom radio dramom ‘Rat svjetova’ i režijom ‘Građanina Kanea’, jednog od najvećih filmova svih vremena.

Na mnogim je filmovima radio u Hrvatskoj, ovdje i pronašao suprugu, a u povodu stote obljetnice njegovog rođenja i 30. godišnjice smrti, koja se obilježava ove godine, ZFF se pobrinuo za njegovu retrospektivu. Predstavit će se poznati i manje poznati filmovi i zapisi velikog stvaratelja, od biografskog filma ‘Tajna Nikole Tesle’, filmova ‘Stranac’, Kafkin ‘Proces’, ‘Otelo’ do jedinstvenog uratka ‘Emisija 3, 2, 1… kreni!’

Još razmišljate trebate li posjetiti ZFF?

Zagreb je grad mnogih festivala, ali ovaj je uistinu poseban, pa ga svakako posjetite, a nakon što se oduševite intrigantnim filmovima, odmor potražite u novoobnovljenom bed&breakfast hotelu Jadran.

Smješten u samom srcu Zagreba, u jednoj od najstarijih gradskih ulica, u svojim će vam moderno opremljenim sobama pružiti sve što potrebno za idiličan boravak u Zagrebu, a dobrodošli su i vaši kućni ljubimci!

Foto: zagrebfilmfestival.com

Comments are closed.